Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Να σώσουμε τα παιδιά μας από την φρίκη του πολέμου»-Στην Πάτρα κατέφθασαν χθες το μεσημέρι δύο γυναίκες με τα τέσσερα παιδιά τους

Published

on

Της Ελένης Α. Γεωργοπούλου

Περπάτησαν 8 χιλιόμετρα με τα πόδια στο Τελωνείο για να μπορέσουν να διασχίσουν την μεγάλη ουρά των οχημάτων που ήταν στα σύνορα Μολδαβίας και Ουκρανίας και να μπορέσουν να φύγουν από την εμπόλεμη ζώνη.

Πρόκειται για δύο γυναίκες με τα τέσσερα ανήλικα παιδιά (τα τρία ηλικίας 8 ετών και ένα 5 ετών), τα οποία αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη τους, το Νικολάι της Ουκρανίας για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς.

Η άφιξή τους έγινε χθες λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, στην Όθωνος Αμαλίας και Ζαΐμη, όπου τους ανέμενε ένα στενό συγγενικό τους πρόσωπο που ζει στην Πάτρα, η Οξάνα, η οποία θα τους φιλοξενήσει για όσο διάστημα χρειαστεί στο σπίτι της.

Η συγκίνησή της ήταν μεγάλη όταν αντίκρισε την αδελφή της, την ανιψιά της και τα τέσσερα ανήλικα παιδιά τους, τα οποία ήρθαν στην Πάτρα αναγκαστικά λόγω της ρωσικής εισβολής στην χώρα τους.

Έφθασαν με ένα σακίδιο στην πλάτη και μια βαλίτσα με τα λιγοστά υπάρχοντά τους και αυτό που ελπίζουν είναι να επιστρέψουν σύντομα στην πόλη τους, στα σπίτια τους και τους δικούς τους ανθρώπους που άφησαν πίσω.
«Θέλουν να τελειώσει ο πόλεμος και να γυρίσουν στο σπίτι τους. Δεν ήρθαν με τη θέλησή τους εδώ, ήρθαν για να σώσουν τα παιδιά τους, να μην βιώσουν τους βομβαρδισμούς και όλη τη φρίκη του πολέμου…» ανέφεραν σε δηλώσεις τους χθες στα ΜΜΕ. Συγκινητική η αναφορά της Οξάνα, της γυναίκας που υποδέχθηκε τους συγγενείς της στην Πάτρα. «…μέρα νύχτα βομβαρδίζουν συνέχεια, ακούγονται σειρήνες και πυροβολισμοί. Ζούσαν σε κλίμα τρόμου. Αναγκάστηκαν να φύγουν και να έρθουν εδώ για την ασφάλειά τους. Άφησαν πίσω τους άνδρες τους και τα αγόρια τους, τα σπίτια τους, τις δουλειές τους, τις ζωές…», μας είπε.

Ν. ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΣ: «ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥΣ»

Ο Σύλλογος Ελληνοουκρανικής Φιλίας «Ο Φάρος» από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό τους και μάλιστα, τόσο ο πρόεδρος Μιχάλης Ροδόπουλος όσο και ο αντιπρόεδρος Νίκος Καρακίτσος, υποδέχθηκαν τα μικρά παιδιά του πολέμου ανοίγοντας την αγκαλιά τους.
«Ευχόμαστε να σταματήσει αυτός ο πόλεμος γιατί η καταστροφή είναι τόσο μεγάλη και όσο και να υπάρξει βοήθεια οι άνθρωποι αυτοί θα υποφέρουν», ανέφερε ο κ. Καρακίτσος. Δεν μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνησή του για τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, με τους βομβαρδισμούς ακόμα και σε Μαιευτήριο, με τις επιθέσεις σε άμαχο πληθυσμό, τις εικόνες του ξεριζωμού του Ουκρανικού Λαού, ενώ αναγνώρισε την καθοριστική στήριξη που έχουν από τις Μητροπόλεις Πατρών και Ηλείας και από άλλους φορείς στο κάλεσμα για συλλογή ανθρωπιστικής βοήθεας.

Μ. ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΣ: «ΜΕΓΑΛΗ Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»

Ο Μιχάλης Ροδόπουλος από την πλευρά του τόνισε πως «η ανταπόκριση του κόσμου της Πάτρας και της Ηλείας είναι πάρα πολύ μεγάλη. Την Κυριακή φεύγει το δεύτερο φορτίο με είδη πρώτης ανάγκης για την Πρεσβεία της Ουκρανίας στην Αθήνα. Εκτός από τα τρόφιμα, υπάρχει μεγάλη προθυμία από οικογένειες της Πάτρας να φιλοξενήσουν γυναίκες και παιδιά του πολέμου. Είναι άκρως συγκινητικό αυτό που ζούμε. Ο πατραϊκός λαός ανοίγει την αγκαλιά του στον Ουκρανικό λαό όπως είχε κάνει και με τον πόλεμο της Σερβίας, ενώ παράλληλα όλοι απευθύνουμε έκκληση για ειρήνη και για να σταματήσει ο πόλεμος. Δεν αντέχουμε να βλέπουμε άλλο παιδιά να κλαίνε στο άκουσμα των βομβαρδισμών, να χάνονται άδικα τόσες ζωές, να γίνονται τόσες καταστροφές…» καταλήγει ο κ. Ροδόπουλος.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement