Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

O δρόμος είναι ακόμα μακρύς…- Αγωνίζονται, διεκδικούν, προσφέρουν…

Μιλούν στην «Γ» γυναίκες της πρώτης γραμμής την επιστήμη, στο επαγγελματικό στίβο, στην κοινωνική προσφορά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

Published

on

Μέρα με ηχηρούς συμβολισμούς η 8η Μαρτίου για τη γυναίκα που μάχεται κατέχοντας πολλαπλούς ρόλους να κερδίσει ισότιμη μεταχείριση στην κοινωνία. Οι κατακτήσεις πολλές στο πέρασμα των δεκαετιών, τα βήματα σημαντικά, όμως, οι ανισότητες των δύο φύλων και τα στερεότυπα δεν έχουν εκλείψει.

Γυναίκες της πρώτης γραμμής που μάχονται καθημερινά σε επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο, δίνουν το στίγμα τους μιλώντας στην «Γ» για την 8η Μαρτίου και τι σηματοδοτεί αυτή η επέτειος.

Μέσα από την προσωπική τους δράση και τις θέσεις που κατέχουν επισημαίνουν την ανάγκη να αναγνωριστεί ο πολύπλευρος ρόλος της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία ως ισότιμο μέλος της και αναδεικνύουν μέσα από το δικό τους πόστο πως η κοινωνία μας χωρίς την γυναικεία «σφραγίδα» δεν θα είχε κάνει τα σημαντικά άλματα…

 

 

Άννα Μαστοράκου: «Θεμελιώδης η παρουσία της  στην οικογένεια και την κοινωνία»

«Η γυναίκα είναι πανταχού παρούσα σε όλες τις χαρές και τις δυσκολίες της ζωής και προστατεύει από τη φύση της την εστία, το σπίτι της, στηρίζοντας τον σύζυγο, τους γονείς της και ιδίως τα παιδιά της. Η γυναίκα συνήθως εργάζεται και έχει πολλαπλούς ρόλους, γεγονός που της προσδίδει πολυπλοκότητα στη διαχείριση της καθημερινότητας. Η πανδημία της νόσου COVID-19 ήρθε να αναδείξει το σημαντικό ρόλο του γυναικείου φύλου στην προστασία της οικογένειας και του κοινωνικού συνόλου. Περισσότερες γυναίκες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή κατά του COVID-19 ως εργαζόμενες στον τομέα της περίθαλψης, της καθαριότητας, των υπηρεσιών, της πώλησης αγαθών, της επιχειρηματικότητας κλπ και έχουν εκτεθεί περισσότερο στον ιό. Παρόλα αυτά, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, οι κοινωνικές και οικονομικές της συνέπειές της επιδεινώνουν τις υφιστάμενες ανισότητες μεταξύ των φύλων, απειλώντας να αναστρέψουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα. Διαπιστώθηκε μεγαλύτερη εργασιακή ανασφάλεια για τις γυναίκες, όπως επίσης και ένα φαινόμενο ακραίας κλιμάκωσης της βίας κατά των γυναικών. Λόγω των περιορισμών, πολλές γυναίκες δυστυχώς δυσκολεύτηκαν να ζητήσουν βοήθεια. Το κίνημα “me Too” ήρθε ως πηγαία συλλογική γυναικεία επανάσταση έναντι στην απρεπή συμπεριφορά, την παρενόχληση και την κακοποίηση, με θεμελιώδη αλλαγή στάσης των γυναικών όσον αφορά τη δημόσια γνωστοποίηση και καταγγελία των συμβάντων. Η ημέρα της γυναίκας είναι ημέρα ενδοσκόπησης και επαναπροσδιορισμού της στοχοθεσίας του μέλλοντος. Η τηλεργασία, η αμειβόμενη εργασία, η εκπαίδευση, η ισότητα των φύλων, η ψυχική υγεία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας θα ευχηθώ ένα φιλόδοξο μέλλον ισότητας μετά την πανδημία, όπου θα αναγνωρισθεί η προσφορά της και η θεμελιώδης παρουσία της στην οικογένεια και στην κοινωνία», επισημαίνει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Άννα Μαστοράκου.

 

 

Σταυρούλα Νικολάου: «Με θυσίες η κατάκτηση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων»

«Οι γυναίκες στη σύγχρονη κοινωνία εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο σημαντικών διακρίσεων και να είναι περισσότερο ευάλωτες σε αρνητικές επιπτώσεις. Αν και ο κύκλος των δικαιωμάτων της γυναίκας είναι ευρύτερος και η κοινωνική της θέση καλύτερη στις αναπτυγμένες χώρες, ωστόσο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην συμμετοχή της στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή. Η 8η Μάρτη είναι παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στον εορτασμό της Γυναίκας, στην Προσωπικότητά της και τους Αγώνες της. Αποτελεί μνήμη Συνδικαλιστικών Αγώνων των γυναικών για τα δικαιώματά τους, τις θυσίες αλλά και τα επιτεύγματά τους. Στην Ελλάδα, η πρώτη απεργία εργατριών έγινε στις 13/4/1892 από υφάντριες εργοστασίου στον Πειραιά, ενώ τα επόμενα χρόνια πραγματοποιήθηκαν πολλές κινητοποιήσεις για την κατάκτηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Η εκπροσώπηση της Ελληνίδας Εργαζόμενης στο Συνδικαλιστικό Κίνημα βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο, παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες εργασίας της είναι δυσμενέστερες από τον άνδρα. Η Συνδικαλιστική ενεργοποίηση των γυναικών προσκρούει σε ορισμένα αντικειμενικά αλλά όχι φυσιολογικά εμπόδια βάσει των πολλαπλών ρόλων που έχει να διαχειριστεί. Τα κυριότερα από αυτά είναι η έλλειψη χρόνου λόγω των πολλαπλών οικογενειακών υποχρεώσεών της, αφού καλείται να έχει το ρόλο της εργαζόμενης, της νοικοκυράς, της μητέρας, της υπεύθυνης φροντίδας ηλικιωμένων ή αδύναμων μελών της οικογένειας. Ωστόσο, υπάρχουν γυναίκες συνδικαλίστριες που φτάνουν μέχρι τις ανώτατες βαθμίδες και να εκπροσωπούν ορισμένες φορές ακόμα και σύνολα εργαζομένων που οι άνδρες είναι η πλειοψηφία. Σήμερα όλο και περισσότερες γυναίκες ηγούνται στις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, πολύ διεκδικητικά και δυναμικά και αγωνίζονται για την επίτευξη των στόχων τους. Μέσω της ΓΣΕΕ και των δομών της, όπου παρέχονται τα ανάλογα εργαλεία, γίνεται προσπάθεια προσέγγισης και ένταξης περισσότερων γυναικών στα Συνδικάτα», επισημαίνει η Σταυρούλα Παναγοπούλου – Νικολάου, η πρώτη πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και νυν πρόεδρος ΙΝΕ/ΓΣΕΕ ΠΔΕ.

 

Ανθή Τσιμά: «Ακόμα παλεύουμε  για ίσα δικαιώματα»

«Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ προκειμένου να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα της γυναίκας, τα οποία διαφέρουν από την ευρύτερη έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξαιτίας της εγγενούς ιστορικής και παραδοσιακής προκατάληψης κατά την άσκηση των δικαιωμάτων των γυναικών, υπέρ των ανδρών. Δεκαετίες μετά, δυστυχώς ακόμα παλεύουμε για ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες, για έναν κόσμο απαλλαγμένο από την βία κατά των γυναικών, για την ανάδειξη της γυναίκας στα κέντρα λήψεως σημαντικών αποφάσεων, για την εκπροσώπηση της γυναίκας από γυναίκα, για την αυτονομία, την αυτοδιάθεση και την ίση μεταχείριση της γυναίκας σε κάθε έκφανση της κοινωνικής και οικογενειακής της ζωής. Για την επίτευξη όλων των ανωτέρω, θεωρώ ιδιαιτέρως σημαντικό τον ρόλο της γυναίκας και την εκπροσώπησή της στα θεσμικά όργανα. Είναι η δική μας φωνή που θα δώσει δύναμη σε κάθε μια από εμάς να διεκδικήσει τα αυτονόητα, να ακουστεί, να αγωνιστεί. Ισότιμα και δίκαια. Μόνο έτσι θα αντιληφθούμε ότι ισότητα για τις γυναίκες σημαίνει πρόοδος για όλους. Η 8η Μαρτίου δεν εξαντλείται σε λουλούδια και δώρα στις γυναίκες. Είναι μέρα μνήμης και τιμής γι’ αυτές που αγωνίστηκαν για όσα εμείς σήμερα θεωρούμε δεδομένα. Χρόνια μας πολλά!», υπογραμμίζει το μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Ανθή Τσιμά.

 

Κατερίνα Σπ. Βέργη: «Αλλαγή νοοτροπίας από τη νέα γενιά»

«Τιμούμε σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας και τους αγώνες του γυναικείου κινήματος για ίση μεταχείριση σε όλους τους τομείς. Θα εστιάσω στην θέση της γυναίκας στην εκπαίδευση, η οποία βαίνει συνεχώς διαφοροποιούμενη. Ο αριθμός των γυναικών, μεταξύ των φοιτητών και των αποφοίτων σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Παρόλα αυτά οι γυναίκες συνεχίζουν να υποεκπροσωπούνται στις σταδιοδρομίες των τομέων της έρευνας και της καινοτομίας. Συγκεκριμένα, στον τομέα της έρευνας καταλαμβάνουν το 1/3 ενώ στην πανεπιστημιακή κοινότητα μόνο το 25% των γυναικών κατέχουν θέση τακτική καθηγήτριας. Είναι αλήθεια ότι γίνονται βήματα προς την εξισορρόπηση όλων αυτών των ανισοτήτων καθώς υπάρχουν προγράμματα όπως το “Ορίζοντας Ευρώπη” που ενισχύει τη στήριξη υπέρ της ισότητας των φύλων στην εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία. Όλη αυτή η αλλαγή μπορεί να έρθει μέσω της διαμόρφωσης μιας άλλης νοοτροπίας της νέας γενιάς, δηλαδή μαθαίνοντας τα αγόρια μας να σέβονται τα κορίτσια, και αντίστροφα φυσικά, καθώς επίσης να αναγνωρίζουν τα ταλέντα και την πολυπραγμοσύνη των γυναικών», υπογραμμίζει η διευθύντρια σπουδών του Εκπαιδευτικού Ομίλου Βέργη, Κατερίνα Βέργη.

 

 

Ερμίνα Διονυσατου: «Γιορτή της ζωής…»

«Γιορτή της γυναίκας για μένα σημαίνει γιορτή της Ζωής, σημαίνει Ελπίδα της ανθρωπότητας σε μια Κοινωνία που θα πρέπει να χαρακτηρίζεται και από το συναίσθημα. Σαν γυναίκα έμπορος θα επιθυμούσα πολιτικές και πρωτοβουλίες που θα ενθάρρυναν και θα διευκόλυναν την γυναικεία επιχειρηματικότητα σε ένα χώρο μέχρι τώρα ανδροκρατούμενο και δεν θα βλέπαμε  ανισότητες και διακρίσεις σε βάρος μας. Σαν γυναίκα μητέρα ζώντας σε μια εποχή που ολοένα και πληθαίνουν τα περιστατικά βίας απέναντι στην γυναίκα προσπαθώ να μεγαλώσω την κόρη μου μαθαίνοντας της έννοιες όπως Αυτοεκτίμηση Αυτοπεποίθηση και μαθαίνοντας την να λέει με θάρρος την λέξη Όχι, ενώ στον γιό μου προσπαθώ να του μάθω να σέβεται την κάθε κοπέλα αλλά και να μάθει να δέχεται τα Όχι της. Ένα μήνυμα που πρέπει να στείλω σε όλες μας που ασχολούμαστε με το επιχειρείν είναι ότι η γυναίκα σήμερα δεν πρέπει να φοβάται να τολμά για τις ιδέες της και τα όνειρα που έχει να προσπαθεί να τα κάνει πραγματικότητα» επισημαίνει η Ερμίνα Διονυσατου, έμπορος και αναπληρωτής ταμίας του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών.

 

 

 

Ρία Ρηγάτου: «Μέρα ορόσημο»


«Η 8η Μαρτίου, ημέρα της Γυναίκας είναι μια σημαντική ημέρα για όλες μας καθώς αποτελεί υπενθύμιση για τους αγώνες που έγιναν και για εκείνους που πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται για την επίτευξη της ισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα. Η συμβολή των γυναικών είναι τεράστια σε όλους τους τομείς της ζωής, στην κοινωνία, στην εργασία, στην πολιτική και στις θέσεις λήψεις αποφάσεων. Ακόμα, όμως έχουμε δρόμο να διανύσουμε για να κατορθώσουμε το στόχο μας. Έναν κόσμο χωρίς προκαταλήψεις, στερεότυπα και διακρίσεις, έναν κόσμο δίκαιο. Θεωρώ πως όλες οι γυναίκες έχουμε χρέος να προασπίσουμε τα δικαιώματά μας και να αγωνιστούμε για να κατακτήσουμε τη θέση που μας αξίζει. Συμμετέχω δυναμικά σε αυτήν την προσπάθεια για να βάλω και εγώ το δικό μου λιθαράκι. Εξάλλου, για μένα η 8η Μαρτίου αποτελεί μια ημερομηνία που με έχει σημαδέψει. Ήταν η μέρα που μπήκα στο χειρουργείο και από τότε ξεκίνησε ένας ακόμα αγώνας για τη ζωή, μια μάχη με δύναμη ψυχής και με σθένος για όλες τις γυναίκες που μάχονται για να νικήσουν τον καρκίνο του μαστού. Χρόνια Πολλά σε όλες τις γυναίκες», δηλώνει το μέλος του Συλλόγου Κομμωτών Ν. Αχαΐας και αντιπρόεδρος του Νότιου Τομέα της ΔΕΕΠ Αχαΐας Ρία Ρηγάτου.

 

 

Παναγιώτα Τριάντου: «Με το βλέμμα στις γυναίκες της Ουκρανίας»

«Η 8η Μαρτίου αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για να ενισχυθεί η αντίληψη ότι όλοι μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στη διαμόρφωση ενός πιο ισορροπημένου κόσμου ως προς το φύλο. Τα παλαιότερα χρόνια το γυναικείο φύλο δεχόταν ρατσισμό στα περισσότερα επαγγέλματα. Ωστόσο, σήμερα τα στερεότυπα των φύλων αμφισβητούνται και η ποικιλόμορφη εκπροσώπηση των γυναικών είναι πιο εμφανής. Εντούτοις, παγκοσμίως, υπάρχει ακόμη συνεχής ανάγκη για πιο προοδευτικές νοοτροπίες και συμπεριφορές χωρίς αποκλεισμούς, ίσα δικαιώματα και καταπολέμηση της βίας και του ρατσισμού κατά των γυναικών. Όλοι μπορούν να αγωνιστούν συλλογικά για την ισότητα των φύλων. Κυρίως, όμως, απαιτείται ενεργή συμμετοχή από όλες μας. Γυναίκες που κατέχουν αξιώματα, εργαζόμενες, επιστήμονες, καλλιτέχνες, εθελόντριες, μόνες, μητέρες, πρόσφυγες, γυναίκες όλων των φυλών, των γλωσσών, των θρησκειών και των πολιτισμών μπορούν να ενώσουν τις φωνές και τις διεκδικήσεις τους για έναν κόσμο ισότιμο και χωρίς διακρίσεις. Κυρίως, φέτος ας εστιάσουμε το βλέμμα μας στις χιλιάδες γυναίκες θύματα του πολέμου στην Ουκρανία, που εγκαταλείπουν τη χώρα τους, την εργασία τους και μαζί τις κατακτήσεις τους και ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα σταματήσει η φρίκη του πολέμου. Χρόνια Πολλά στο γυναικείο φύλο!» σημειώνει η Παναγιώτα Τριάντου, ταμίας του Δ.Σ. του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Πάτρας.

 

 

Τάνια Κανελλοπούλου: «Ύμνος στις εθελόντριες»

«Η 8η Μαρτίου είναι μια μέρα ύμνος για τη γυναίκα. Η θέση της στην κοινωνία είναι πολύπλευρη, η προσφορά της μεγάλη, όμως ακόμα και σήμερα, εξακολουθεί να μάχεται για τη ισότιμη μεταχείριση σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και για ίσα δικαιώματα. Πρωτίστως, όμως, αγωνίζεται για να προσφέρει ως εθελόντρια ανιδιοτελώς στην κοινωνία. Αξίζουν τα εύσημα όλες οι εθελόντριες, οι οποίες αθόρυβα και ακούραστα προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο, στηρίζουν τις ευπαθείς ομάδες και είναι δίπλα στον συνάνθρωπο που αντιμετωπίζει δυσκολίες. Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες, τις ακούραστες εργάτριες του εθελοντισμού της κοινωνίας μας», επισημαίνει το μέλος του Δ.Σ. του Περιφερειακού Τμήματος του ΕΕΣ Πάτρας Τάνια Κανελλοπούλου.

 

Ελένη Γρίβα: «Με δυνατή φωνή για ισότητα»

«Η 8η Μαρτίου σηματοδοτεί την ανάγκη να καταδειχθεί ότι η ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλλα πρέπει να μην μείνει μόνο στα λόγια, αλλά να γίνει πράξη. Σήμερα, οι νέες γυναίκες επενδύουν στην επαγγελματική τους καταξίωση, ώστε να είναι οικονομικά ανεξάρτητες. Καθημερινά στον επαγγελματικό στίβο καλούνται να αποδείξουν πως είναι ισότιμες με τους άνδρες, πως έχουν τα ίδια δικαιώματα. Στον χώρο της διασκέδασης η γυναίκα καλείται να αποδείξει ότι έχει ταλέντο και ότι δεν θα πρέπει να αξιολογείται από την εξωτερική της εμφάνιση. Οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα υπάρχουν, αλλά είναι στο χέρι μας, όλων των γυναικών, να τα εξαλείψουμε και η ισότητα να εφαρμοστεί πλήρως» επισημαίνει η τραγουδίστρια Ελένη Γρίβα.

 

Της Ελένης Α. Γεωργοπούλου

Ροή ειδήσεων

Advertisement