Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αναστασία Βαρβαρήγου: «Πάσχουν και τα παιδιά από Long Covid»

Published

on

Η αυξητική τάση των κρουσμάτων και των νοσηλειών επιφορτίζει και πάλι τον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας μετά την μικρής διάρκειας ύφεση. Με δεδομένη την υπερμεταδοτικότητα της μετάλλαξης η Omikron1 και Omikron1 2 που πλήττει αδιακρίτως ηλικίας τίθεται το ερώτημα  ποιο είναι το ποσοστό αύξησης στα παιδιά; Πόσο αυτά είναι υπεύθυνα για την αύξηση της διασποράς; Το περίφημο σύνδρομο Long Covid που ταλανίζει τους ενήλικες πόσο σύνηθες είναι στην παιδική ηλικία; Με δεδομένο ότι η Omikron  εκφεύγει σε μεγάλο ποσοστό της  ανοσίας συστήνεται ο εμβολιασμός των παιδιών; Σαφείς, πλήρως διευκρινιστικές  και επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις  στα ερωτήματα από την Καθηγήτρια Παιδιατρικής/ Νεογνολογίας  του Πανεπιστημίου Πατρών και  Πρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Παιδιατρικής Αναστασία Βαρβαρήγου, αποτελούν χρήσιμο οδηγό  για τους γονείς και  τον κοινωνικό ιστό. 

-Παρατηρείτε αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών με την υπερμεταδοτική  Όμικρον 1 και Όμικρον 2 και ποια η σοβαρότητα των συγκεκριμένων μεταλλάξεων στα παιδιά ; 

Έχει παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων COVID 19 στα παιδιά αμέσως μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Omikron. Συγκεκριμένα από Σεπτέμβριο  έως και Δεκέμβριο του 2021 παρατηρήθηκε μια σημαντική αύξηση  των κρουσμάτων, αλλά και των εισαγωγών στις Κλινικές COVID για παιδιά. Έκτοτε ο ρυθμός των εισαγωγών στα Νοσοκομεία παραμένει σταθερός.  Η πιο πρόσφατη μετάλλαξη , η Omikron 2,  είναι ακόμη πιο μεταδοτική κατά συνέπεια , ο αριθμός των παιδιών και ολόκληρων οικογενειών με ήπια συμπτώματα και θετικά rapid tests & PCR να έχει αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό. Τα παιδιά που είναι θετικά στις μεταλλάξεις Omikron 1 & 2, συνήθως έχουν ήπια συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό (πονόλαιμο, βήχα, χαμηλό πυρετό για μια δυό μέρες) ή από πεπτικό (εμέτους, πόνο στην κοιλιά). Το ενδιαφέρον είναι ότι κάποια από τα παιδιά τα οποία νόσησαν στο παρελθόν, να νοσούν για δεύτερη φορά. Αυτό όμως συμβαίνει και στους ενήλικες. Ευτυχώς , η συμπτωματολογία στα παιδιά και στους υγιείς ενήλικες είναι συνήθως ήπια κατά την επαναμόλυνση. 

 

– Είναι υπεύθυνα τα παιδιά για την αυξημένη διασπορά και αν ναι, τι προτείνετε;

Τα παιδιά συγχρωτίζονται , νοσούν και μεταδίδουν τον ιό στο οικογενειακό  περιβάλλον, έχει διαπιστωθεί. Η ανησυχία υπάρχει για τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, με τα οποία έρχονται σε επαφή τα παιδιά και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή και να αντιμετωπισθεί το θέμα με σοβαρότητα. 

-Με δεδομένο ότι δεν βέβαιο κατά πόσον οι παραλλαγές της Όμικρον  εμπίπτουν  στην ανοσία που παρέχει το εμβόλιο, συσταίνετε εμβολιασμό στα παιδιά και πόσο συχνό είναι το long covid στην παιδική ηλικία; 

Από τα στοιχεία τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας , ο εμβολιασμός των παιδιών  προστατεύει από σοβαρή νόσηση. Οι   γονείς καλό θα είναι να εμβολιάσουν τα παιδιά, διότι ακόμη και η ήπια μορφή COVID 19 των μεταλλάξεων Omikron, ανέδειξε το χρόνιο πρόβλημα του  LOΝG COVID στα παιδιά, με άγνωστες έως σήμερα μελλοντικές συνέπειες. Η συχνότητα του Long Covid όσον αφορά την παιδική ηλικία  δεν έχει με ακρίβεια ανακοινωθεί. Υπάρχουν αναφορές για 1 στα 14 παιδιά που έχουν νοσήσει  ,  άλλες 1 στα 4 και μια πολύ καλά τεκμηριωμένη μελέτη από Μ. Βρετανία , 1 στα 7 παιδιά. Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι ο LOΝG COVID στα παιδιά είναι πιο συχνός. 

Το ενδιαφέρον όμως, είναι, ότι LOΝG COVID παρουσιάζουν και παιδιά τα οποία νόσησαν ελαφρά ή ακόμη διέδραμαν την COVID  λοίμωξη χωρίς κανένα σύμπτωμα.. Ο ορισμός της  LOΝG COVID είναι Α) Προηγούμενη διάγνωση ή θετικά τεστς για SARS COV 2, Β) Έκπτωση της φυσικής, πνευματικής κατάστασης. Γ) Αλλαγή καθημερινών συνηθειών (ώρες ύπνου, σχολείο, αθλητικές δραστηριότητες, κοινωνικότητα, παιχνίδι), Δ) Παραμονή των συμπτωμάτων για πάνω από 12 εβδομάδες. Ανάλογος είναι ο ορισμός του LOΝG COVID των ενηλίκων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Tα παιδιά με  LOΝG COVID μπορεί να παρουσιάσουν: Χρόνια κόπωση, διάχυτους ακαθορίστους πόνους, υπνηλία, ανορεξία, αδυναμία , μείωση απόδοσης στο σχολείο, μειωμένη ικανότητα μάθησης και μνήμη, μείωση απόδοσης αθλητικών επιδόσεων και άρνηση συμμετοχής, ακόμη μείωση επιθυμίας για παιχνίδι. Επιπλέον μπορεί να παρουσιάσουν και προβλήματα από το αναπνευστικό, καρδιαγγειακό, και νευρικό σύστημα. Ακόμη και  συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και διαταραχές συμπεριφοράς.  Συμπερασματικά ο  LOΝG COVID στα παιδιά είναι μια πρόσφατα αναγνωρισμένη νοσολογική οντότητα, για την οποία υπάρχουν πολλά ερωτήματα να απαντηθούν στο Μέλλον. 

Της Τέτας Γιαννάρου 

Ροή ειδήσεων

Advertisement