Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Παραιτήσεις και μαζικά εξώδικα

Διακοπή εφημεριών και παραιτήσεις από τους γιατρούς των Περιφερειακών Ιατρείων του Κ.Υ. Ακράτας

Published

on

«Κερασάκι στην τούρτα» της αποσάθρωσης που προκαλεί, σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στην Αιγιαλεία, το κύμα μαζικών μετακινήσεων στα μεγάλα Νοσοκομεία (Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας Γ.Ν.Α.Α. και Π.Γ.Ν. «Άγιος Ανδρέας Πατρών) μια ακόμη παραίτηση που υποβλήθηκε χθες από την Γενική Ιατρό του Περιφερειακού Ιατρείου Σελιανιτίκων Μαρία Χρονοπούλου.

Το κλίμα, λόγω των συνεχών μετακινήσεων για την κάλυψη τακτικών ιατρείων και κυρίως των κενών στις εφημερίες στα μεγάλα Νοσοκομεία, έχει επιβαρυνθεί εδώ και καιρό γεγονός που προκαλεί συνεχιζόμενες αντιδράσεις.

Παρά την επίσκεψη του Υπουργού Υγείας κ. Πλεύρη στην Πάτρα και τις παρεμβάσεις της ΕΙΝΑ, του Δήμου και των φορέων της Αιγιαλείας, για κάλυψη των κενών στα νοσοκομεία με μόνιμο προσωπικό, άμεση λύση για την βελτίωση των συνθηκών στην Α’βάθμια Φροντίδα Υγείας δεν φαίνεται να έχει βρεθεί.

Γι αυτό, εκτός από τις παραιτήσεις και αποχωρήσεις από το ΠΕΔΥ (τρεις τον αριθμό από την περιοχή της Αιγιαλείας από την αρχή του έτους), πριν από λίγα 24ωρο γιατροί από τα Κέντρα Υγείας της Αιγιαλείας (Κ.Υ. Ακράτας και Περιφερειακά Ιατρεία) απέστειλαν εξώδικο προς τον Υπουργό, τις Διευθύνσεις των δύο Νοσοκομείων και την 6η ΥΠε (στον διοικητή κ. Καρβέλη).

Το εξώδικο το οποίο υπογράφουν οι γιατροί Β.Θ., Γ.Ρ., Κ.Γ., Δ.Κ., Μ.Χ., Χ.Ζ. και Κ.Μ. ζητά να σταματήσουν οι συνεχείς εφημερίες εκτός έδρας για τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων. Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους μετακινούμενοι καθημερινά εκτός έδρας και απειλούν με αποχώρηση.

Ήδη, μετά την αποχώρηση της κ. Χρονοπούλου, η οποία παρέμενε ως μόνη Γενική Ιατρός στα Σελιανίτικα λόγω της μετακίνησης άλλου συναδέλφου της, το Περιφερειακό Ιατρείο Σελιανιτίκων, αν δεν καλυφθεί άμεσα η θέση, πρόκειται να αναστείλει την λειτουργία του.

Στον αέρα είναι και οι εφημερίες, μετά τα εξώδικα, τόσο στο Κ.Υ. Ακράτας όσο και στα Περιφερειακά Ιατρεία της Ανατολικής Αιγιάλειας. Από τη Κ.Υ. Ακράτας έχουν μετακινηθεί 11 γιατροί (τέσσερις στο «Αγ. Ανδρέας» στην Πάτρα και 7 στο Νοσοκομείο του Αιγίου) από τους οποίους οι έξι μόνιμα και οι λοιποί υποχρεούνται να κάνουν δεκάδες εφημερίες το μήνα εκτός της έδρας.

Για το πρόβλημα πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση στα γραφεία της 6ης ΥΠε. Υπενθυμίζεται ότι για τις ανάγκες του Αιγίου (Γ.Ν.Α.Α.) έχουν «επιταχθεί» 15 γιατροί από τα Κ.Υ. Ακράτας και Ερυμάνθειας. Τελευταία, εξαιτίας των αντιδράσεων αλλά και των ελλείψεων, εκδόθηκε πρόγραμμα εφημεριών στο Γ.Ν.Α.Α. για τρεις ακόμη ιατρούς του Κ.Υ. Ακράτας.

Υγειονομικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η «επιστράτευση» Γενικών Ιατρών από το Π.Ε.Δ.Υ. για τα μεγάλα νοσοκομεία είναι μια λύση προβληματική. Η ειδικότητα αυτή δεν μπορεί να καλύψει νοσοκομειακές ελλείψεις (Παθολογικά, Εξωτερικά Ιατρεία) ενώ χιλιάδες ασφαλισμένοι σε όλη την επαρχία, μένουν πλέον ακάλυπτοι.

 

Νέα αναβολή λόγω Covid

Η προγραμματισμένη (εξ αναβολής από την περασμένη Παρασκευή) για σήμερα Μ. Τρίτη, συνάντηση με τους αρχηγούς των δημοτικών παρατάξεων στο γραφείο του δημάρχου Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλου αναβάλλεται.

Όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του Δημάρχου, ο κ. Καλογερόπουλος διαγνώσθηκε θετικός στον κορωνοϊό και θα παραμείνει εκτός, εργαζόμενος κατ’ οίκον.

Υπενθυμίζεται ότι αντικείμενο της συνάντησης ήταν η συζήτηση για σημαντικά ζητήματα του δήμου, όπως πλατεία Αγ. Λαύρας, σχολή Φυσικοθεραπείας αλλά και όποια ζητήματα τεθούν επί τάπητος από τους επικεφαλής (ανοιχτή ατζέντα).

Επιμέλεια: Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος

Ροή ειδήσεων

Advertisement