Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Ήταν μονόδρομος η λήψη μέτρων για το ρεύμα

Published

on

ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ

Αρχικά, ας συνομολογήσουμε ότι το πακέτο μέτρων που εξαγγέλθηκε ως προς τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων για το ηλεκτρικό ρεύμα είναι πιο… γενναιόδωρο από αυτό που αναμέναμε. Όμως, για την κυβέρνηση ήταν μονόδρομος.

Μάταια περίμενε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη συντονισμένη απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ενεργειακή κρίση. Από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι αυτή αδυνατούσε να βρει κοινό βηματισμό, καθώς ορισμένες χώρες (ιδίως από το πρώην ανατολικό μπλοκ) πρόταξαν τα δικά τους συμφέροντα, λόγω της προνομιακής σχέσης τους με τη Ρωσία. «Η Ευρώπη εμφανίζεται (μέχρι σήμερα τουλάχιστον) κατώτερη των περιστάσεων», τόνισε μεταξύ άλλων με νόημα ο πρωθυπουργός.
Έτσι, περιμένοντας μάταια το… αδύνατο, η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο, με (αναπόφευκτο) αποτέλεσμα την αναπόδραστη φθορά της. Έστω, λοιπόν, και με καθυστέρηση, προχώρησε στη λήψη ενισχυτικών μέτρων, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η φορολόγηση κατά 90% των υπερκερδών των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.
Ως εκ τούτου, αφοπλίζεται και η σχετική επιχειρηματολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παρεμπιπτόντως, στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα πρέπει να προβληματιστούν για το γεγονός ότι, ακόμη και στα όχι καλύτερα της, με την ακρίβεια να καλπάζει και το ηλεκτρικό ρεύμα να είναι «πονοκέφαλος» για τους πολίτες, δεν κατάφεραν να κλείσουν την ψαλίδα με τη Νέα Δημοκρατία. Παρά την φθορά της, σε όλες τις δημοσκοπήσεις εξακολουθεί να διατηρεί ένα ξεκάθαρο προβάδισμα.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν πρέπει να ξεχνάμε και την πολιτική σκοπιμότητα που βρίσκεται πίσω από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν. Ακόμη κι αν δεχθούμε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής τετραετίας (κάτι που δεν θεωρείται ούτε πιθανό ούτε δεδομένο) ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιλέξει για τη διεξαγωγή τους την καταλληλότερη για το κόμμα του συγκυρία. Και η διαμόρφωση της, περνά αναμφίβολα από τη στήριξη της κοινωνίας στα δύσκολα. Τα ενισχυτικά μέτρα για το ηλεκτρικό ρεύμα εντάσσονται σ’ αυτό το πλαίσιο.

Ροή ειδήσεων

Advertisement