Connect with us

Ελλάδα

ΕΝΦΙΑ με μειώσεις-Τι είδαν στα εκκαθαριστικά τους, οι 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων και στην Αχαΐα

Published

on

Μειώσεις είδαν στα εκκαθαριστικά τους οι 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων, μετά την ανάρτηση των σχετικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ στο taxis, μία διαδικασία που ξεκίνησε αργά το βράδυ της Τρίτης ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Αντίθετα μεγάλες αυξήσεις παρατηρήθηκαν για το 7% των ιδιοκτητών ακινήτων σε περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα, ή η αξία τους είναι αρκετά μεγάλη. Για το υπόλοιπο 13% ο φόρος παρέμεινε αμετάβλητος.
Η ΠΡΩΤΗ ΔΟΣΗ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΑΪΟΥ
Σύμφωνα με την νομοθεσία η πληρωμή του φόρου θα ξεκινήσει από το τέλος Μαΐου και θα γίνει σε έως 10 ίσες μηνιαίες δόσεις με την τελευταία να καταβάλλεται έως το τέλος Φεβρουαρίου 2023.
Συνολικά ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ είναι μειωμένος περίπου κατά 380 εκατ. ευρώ και ανέρχεται σε 2,3 δισ. ευρώ από 2,65 δισ. Σε σχέση με τον φόρο που πληρώθηκε το 208 2018 η μείωση του φόρου είναι της τάξεως των 920 εκατ., ενώ μεσοσταθμικά η μείωση σε ποσοστό ανέρχεται στο 34%.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι τα φυσικά πρόσωπα τα οποία καλούνται να πληρώσουν φόρο 1,78 δισ. ευρώ από 2,2 δισ. ευρώ πέρυσι.
Σύμφωνα με τροπολογία οι τελικές μειώσεις του ΕΝΦΙΑ των φυσικών προσώπων, ανάλογα με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας είναι οι εξής:

-Για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 100.000 ευρώ, η έκπτωση είναι 30%.
-Για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 150.000 ευρώ, έκπτωση 25%.
-Για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 250.000 ευρώ, έκπτωση 20%.
-Για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 300.000 ευρώ, έκπτωση 15%.
-Για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 400.000 ευρώ, έκπτωση 10%.

ΤΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ
Στο νέο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ υπάρχουν διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Παρέχεται μια πλήρη εικόνα σχετικά με το ποσό του φόρου που αναλογεί με βάση την αντικειμενική αξία κάθε ακινήτου και αυτό που προκύπτει μετά τις μειώσεις ή τις προσαυξήσεις του φόρου. Συγκεκριμένα στο νέο εκκαθαριστικό αναγράφεται η νέα συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας που έχει προκύψει μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, όπως επίσης και:
-Ο κύριος φόρος
-Η έκπτωση ή η προσαύξηση του κύριου φόρου βάσει συνολικής αξίας ακίνητης περιουσίας.
-Η έκπτωση 50% ή 100% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα.
-Το συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ.

Ροή ειδήσεων

Advertisement