Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι κρίσεις στην Πυροσβεστική

Δικαίωση για ανώτερους αξιωματικούς και της Δυτικής Ελλάδας, που αποστρατεύθηκαν το 2020

Published

on

Δικαίωση για προσφεύγοντες ανώτερους αξιωματικούς – δύο εξ αυτών από την Δυτική Ελλάδα- αποτελεί- η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), σύμφωνα με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η σύνθεση του Δευτεροβάθμιου Ανώτατου Συμβουλίου κρίσεων της Πυροσβεστικής.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί ζήτημα νομιμότητας για τις κρίσεις των τελευταίων δύο χρόνων στο Σώμα. Ειδικότερα, ο νόμος 4662/2020 του πρώην υπ. Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς, προβλέπει ότι το Δευτεροβάθμιο Ανώτατο Συμβούλιο έχει ως πρόεδρό του έναν αντιπρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) και ως μέλη έναν αντιστράτηγο των Ενόπλων Δυνάμεων και έναν αντιστράτηγο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ωστόσο, αυτή η σύνθεση κρίθηκε αντισυνταγματική -έπειτα από προσφυγή ανώτερων αξιωματικών, που οποίοι έκριναν ότι η απόλυσή τους το 2020 ήταν παράνομη, αφού σύμφωνα με το άρθρο 103 παρ. 4 του Συντάγματος επρόκειτο για δημοσίους υπαλλήλους και δεν μπορούν να απολυθούν, αν δεν περάσει ένα ορισμένο όριο ηλικίας και εάν δεν παυθούν με απόφαση υπηρεσιακού συμβουλίου που τα δυο τρίτα της σύνθεσή του δεν αποτελείται επίσης από μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους.

Σύμφωνα με το ΣτΕ, η σύνθεση του Δευτεροβάθμιου Συμβουλίου της Πυροσβεστικής, που εξετάζει τις προσφυγές στις αποφάσεις του Πρωτοβαθμίου Συμβουλίου Κρίσεων, δεν είναι σύννομη, γιατί μόνο ένα από τα μέλη του -ο εκπρόσωπος του ΝΣΚ- είναι πολιτικός υπάλληλος και τα άλλα δυο μέλη του είναι στρατιωτικοί, ενώ σύμφωνα με το Σύνταγμα τα συμβούλια που κρίνουν τους δημοσίους υπαλλήλους πρέπει «παγίως» να συγκροτούνται «τουλάχιστον κατά τα δύο τρίτα» από μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να προκαλέσει νέες ανακατατάξεις στο Πυροσβεστικό Σώμα.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement