Connect with us

Ελλάδα

Επιδότηση για 6,3 εκ. πολίτες- Ποιοι δικαιούνται να λάβουν την αναδρομική επιστροφή έως 600 ευρώ για το ρεύμα

Published

on

 

 

 

Πάνω από 6,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι με ετήσια οικογενειακά εισοδήματα έως και 73.000 ευρώ δικαιούνται, τελικά, να εισπράξουν την αναδρομική έκτακτη επιδότηση για τις καταναλώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος του τελευταίου εξαμήνου.

Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε δικαιούχους οι οποίοι επιβαρύνθηκαν με συνολική αύξηση των λογαριασμών ρεύματος που έχουν εκδοθεί εντός της χρονικής περιόδου αναφοράς, για ποσό άνω των 30 ευρώ και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 600 ευρώ ανά δικαιούχο.

Την προσεχή Πέμπτη 16 Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για την λήψη αποζημίωσης από τις επιπλέον χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Ωστόσο όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης καταβάλλεται προσπάθεια ώστε η πλατφόρμα να ανοίξει μία ημέρα νωρίτερα, δηλαδή την Τετάρτη 15 Ιουνίου. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο σχετικό ΦΕΚ η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την τελευταία μέρα του Ιουνίου. Η καταβολή των ποσών θα πραγματοποιηθεί το πρώτο 15ήμερο του Ιουλίου.

Ειδικότερα, από το κείμενο της κοινής υπουργικής απόφασης προκύπτει σαφώς ότι δικαιούχοι της επιδότησης δεν είναι μόνο όσοι έχουν δηλώσει για το φορολογικό έτος 2020 ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 45.000 ευρώ, αλλά ακόμη και φυσικά πρόσωπα των οποίων το οικογενειακό εισόδημα υπερέβη τα 70.000 ευρώ το 2020. Κι αυτό διότι λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα του 2020 το οποίο προκύπτει αφού αφαιρεθούν οι φόροι που αναλογούν. Συνεπώς, δικαίωμα να λάβουν την επιδότηση έχουν ακόμη και φορολογούμενοι με συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως και 73.000 ευρώ περίπου. Σ’ αυτό το επίπεδο ετησίου εισοδήματος, η συνολική αναλογούσα φορολογική επιβάρυνση, με φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης, φθάνει περίπου τα 28.000 ευρώ, τα οποία αν αφαιρεθούν από τα 73.000 ευρώ αφήνουν υπόλοιπο καθαρού εισοδήματος περίπου 45.000 ευρώ. Συνεπώς ο αριθμός των νοικοκυριών που δικαιούνται την επιδότηση αναμένεται να ανέλθει, τελικά, σε επίπεδο ανώτερο των 6,3 εκατομμυρίων.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ, ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ

Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει ο δικαιούχος την οικονομική ενίσχυση είναι να υποβάλει αίτηση σε ειδική εφαρμογή της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ) που δημιουργείται από την ΚτΠ Μ.Α.Ε., σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, που θα τεθεί σε λειτουργία μετά τη 14η-6-2022 και η αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι την 30ή-6-2022.

Ο αιτών, για να καταστεί δικαιούχος, πρέπει να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 έως την 1η-5-2022. Εάν υποχρεούται να υποβάλει για πρώτη φορά δήλωση εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021, πρέπει να την έχει υποβάλει πριν συμπληρώσει και αποστείλει την αίτηση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η ενίσχυση αφορά τον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας των δικαιούχων, καθώς και της μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών του νοικοκυριού που σπουδάζουν στο εσωτερικό.

Για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, κάθε αριθμός παροχής ρεύματος, για κάθε μήνα, δηλώνεται από έναν μόνο δικαιούχο.

ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ

Για τον υπολογισμό του ποσού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο, αρχικά υπολογίζεται το ποσό της ενίσχυσης για κάθε λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών παροχών του εσωτερικού που έχει εκδοθεί την περίοδο μεταξύ 1ης-12-2021 έως 31η-5-2022. Το ποσό της ενίσχυσης ανά λογαριασμό ρεύματος υπολογίζεται ως ποσοστό 60% επί του θετικού υπολοίπου που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής του λογαριασμού των ποσών έκπτωσης που έχουν ήδη χορηγηθεί από τους παρόχους.

Ο αιτών δεν δικαιούται τη λήψη ενίσχυσης σε περίπτωση που:

*** ο λογαριασμός δεν αφορά κυμαινόμενο τιμολόγιο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζεται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

*** ο λογαριασμός δεν αφορά παροχή οικιακής χρήσης.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, ενώ αποστέλλεται αυτοματοποιημένο μήνυμα στο email του ή ενημερώνεται σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement