Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Πέφτει η αυλαία για την υποβολή τους – Στα 893 ευρώ ο μέσος φόρος

Δημοσιεύθηκε

στις

Τέλος χρόνου, για τους φορολογούμενους για να υποβάλλουν τις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή τους είναι η 30η Ιουνίου και, δεδομένου ότι η υποβολή των αιτήσεων κινείται με ρυθμούς «χελώνας», όλα δείχνουν παράταση, πιθανόν έως τα τέλη Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί μόλις 3,1 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις, δηλαδή εκκρεμεί η υποβολή του 50% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων.

Από τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα προκύπτει ότι το 31,5%, ήτοι 990.820 φορολογούμενοι πληρώνουν φόρο 884 εκατ. ευρώ για τα εισοδήματα του 2021, το 54,56% έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό, ενώ σχεδόν το 13,94% λαμβάνει επιστροφή φόρου.

Πώς θα εξοφληθεί ο φόρος – Πώς θα κερδίσετε έκπτωση φόρου 3%

Φέτος ο φόρος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των δηλώσεων, ο οποίος υπολογίζεται περίπου σε 3 δισ. ευρώ, θα μπορεί να εξοφληθεί σε οκτώ ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου και την τελευταία έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2023.

Πιο αναλυτικά, οι φορολογούμενοι που θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό και επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος έως το τέλος Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού, ενώ εκτός από τις 8 μηνιαίες δόσεις και φέτος υπάρχουν και άλλες δύο επιλογές για τους οφειλέτες, είτε να εντάξουν τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, είτε να τον εξοφλήσουν μέσω της πιστωτικής τους κάρτας σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις. 

Από τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα προκύπτει ότι το 31,5%, ήτοι 990.820 φορολογούμενοι πληρώνουν φόρο 884 εκατ. ευρώ για τα εισοδήματα του 2021, το 54,56% έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό, ενώ σχεδόν το 13,94% λαμβάνει επιστροφή φόρου.

Ο μέσος φόρος των χρεωστικών εκκαθαριστικών διαμορφώνεται στα 893 ευρώ.

Η ΑΑΔΕ εισήγαγε «μικρές» αλλαγές στις δηλώσεις και αφορούν στους εξής κωδικούς:

  • Κωδικός 087 που αφορά ενοίκιο ακινήτων εκτός από κύρια κατοικία και κατοικία παιδιών που σπουδάζουν και πρέπει να δηλωθεί ο αριθμός δήλωσης μίσθωσης.
  • Κωδικοί 818, 820 και 822 οι οποίοι συμπληρώνονται από τον/τη σύζυγο σε περίπτωση που έχει συμβληθεί στη συγκεκριμένη μίσθωση ή αυτή αφορά κατοικία εξαρτώμενου τέκνου που δεν έχει αποκτήσει από κοινού με τον/την υπόχρεο.
  • Κωδικοί 633-634 στους οποίους δηλώνεται το ποσό που καταβλήθηκε σε καθηγητές και λέκτορες πλήρους απασχόλησης σε ΑΕΙ στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) του ΑΕΙ και οι οποίοι δεν ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα.
  • Κωδικός 033 που συμπληρώνεται από τον υπόχρεο το σύνολο των τέκνων του, ήτοι τα κοινά τέκνα με τη σύζυγο και τα μη κοινά τέκνα του.
  • Κωδικοί 043-044 για όσους έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και αποκτούν εισόδημα από μισθωτή εργασία που προκύπτει στην ημεδαπή από πλήρωση νέας θέσης εργασίας.
  • Κωδικοί 873-874 όπου αναγράφονται οι μεταφερόμενες ζημιές από την πώληση τίτλων των προηγούμενων φορολογικών ετών, οι οποίες δεν έχουν συμψηφιστεί με κέρδη από την ίδια αιτία και γίνεται διάκρισή τους σε ημεδαπής/αλλοδαπής.
  • Κωδικοί 081, 082, 083 όπου στο ενοίκιο που καταβλήθηκε για κύρια κατοικία της οικογένειας δηλώνεται ο αριθμός δήλωσης μίσθωσης.
  • Κωδικοί 084, 085, 086 όπου για ενοίκιο που καταβλήθηκε για κατοικία παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν στο εσωτερικό αναγράφεται ο αριθμός δήλωσης μίσθωσης.


Ροή ειδήσεων

Advertisement