Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023
Connect with us

Οικονομία

Οικονόμου για νέο Fuel Pass: Θα περιλαμβάνει περισσότερους δικαιούχους – Διευρυμένα τα εισοδηματικά κριτήρια

Δημοσιεύθηκε

στις

Για τα νέα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν για την ακρίβεια στα καύσιμα, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. «Η νέα παρέμβαση για τα καύσιμα, θα είναι σε συνέχεια της φιλοσοφίας της πρώτης μας παρέμβασης, διευρυμένη σε ό,τι αφορά στην περίμετρο των δικαιούχων, και με περισσότερα χρήματα έτσι ώστε να καλύπτονται περισσότερα λίτρα. Θα έχει και το νέο Fuel Pass τρίμηνη διάρκεια» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Mega.

«Ταυτόχρονα θα συνεχιστεί και η παρέμβαση στο πετρέλαιο κίνησης στην αντλία. Στην αντλία βενζίνης δε θα έχουμε κάτι διαφορετικό. Θα έχουμε χρηματική επιδότηση είτε στους λογαριασμούς είτε στην άυλη κάρτα. Τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι αρκετά διευρυμένα σε σχέση με όσα ίσχυαν στην πρώτη φάση. Νομίζω ότι θα δικαιούνται το νέο Fuel Pass 200-250 χιλιάδες παραπάνω συμπολίτες μας, από ό, τι στην πρώτη φάση» συνέχισε ο κ. Οικονόμου.

«Αυτό που επίσης θα ανακοινωθεί σήμερα είναι και μια πολιτική στήριξης προς τους αγρότες μας. Θα πάρουν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης από το πετρέλαιο πίσω» πρόσθεσε.

«Πρέπει σε κάθε περίπτωση να έχουμε κατά νου ότι οι πόροι και τα χρήματα δεν είναι ατελείωτοι. Για το Power Pass η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, έρχεται η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής. Η παρέμβαση αυτή κόστισε κοντά 3,5 δισ. Για τα καύσιμα θα πλησιάσουμε τα 400 εκατ. Έχει δοθεί στήριξη και σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού το προηγούμενο διάστημα. Η χώρα μας έχει διαθέσει σε στήριξη το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ σε σχέση με κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης» εξήγησε ο κ. Οικονόμου.

Οικονόμου: «Διαχειριζόμαστε την πιο δύσκολη κατάσταση τα τελευταία 40-50 χρόνια»

«Υπήρξε παρέμβαση για την ηλεκτρική ενέργεια, υπήρξε παρέμβαση με τα 200 ευρώ για τους ευάλωτους συμπολίτες μας το Πάσχα. Έχουμε πει ότι οποιαδήποτε δυνατότητα υπάρχει, επιστρέφεται για να στηρίξει την κοινωνία. Γίνεται ενίσχυση του εισοδήματος μέσω της μείωσης των φορολογικών υποχρεώσεων ενώ δίνουμε και λιγότερα χρήματα για τις ασφαλιστικές εισφορές. Και στο επίπεδο των μισθών έχουν γίνει παρεμβάσεις αυξήσεων. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι διαχειριζόμαστε την πιο δύσκολη κατάσταση τα τελευταία 40-50 χρόνια. Είναι παγκόσμιο το πρόβλημα» συνέχισε.

«Για το φυσικό αέριο δε θα έχουμε πρόβλημα στην εφοδιαστική μας αλυσίδα. Έχουμε επεξεργαστεί όλα τα σενάρια για να μην υπάρξει πρόβλημα» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οικονόμου: «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία τις τουρκικές προκλήσεις»

Μιλώντας, τέλος, για την ακραία προκλητικότητα της Τουρκίας και πώς απαντά σε αυτήν η Ελλάδα, ο κ. Οικονόμου είπε ότι «Στην Τουρκία απαντάμε με αποφασιστικότητα, με νηφαλιότητα, με τεκμηριωμένα στοιχεία, αξιοποιώντας μια πολιτική η απήχηση της οποίας νομίζω ότι πλέον δεν αμφισβητείται από κανέναν. Η Ελλάδα δεν εγκλωβίζεται σε λεκτικές αντιπαραθέσεις. Καθιστά σαφές ότι οι θέσεις μας εδράζονται στη διεθνή νομιμότητα και ότι είμαστε ανυποχώρητοι στην εθνική μας κυριαρχία και στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Πράγματι, η ένταση έχει ανέβει το τελευταίο διάστημα, αλλά καμία κατασκευασμένη ένταση δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στο διεθνές δίκαιο».

Οικονομία

Ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση των στεγαστικών δανείων

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το πρόγραμμα επιδότησης των στεγαστικών δανείων που έχουν λάβει οι ευάλωτοι πολίτες, με την πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων να ενεργοποιείται μέσα στις επόμενες ημέρες, όπως προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας.

Από την στιγμή που θα ανοίξει το σύστημα οι δικαιούχοι θα έχουν μπροστά τους ένα διάστημα 3 -περίπου- μηνών για να υποβάλουν αίτηση στο πρόγραμμα που θα ενισχύσει τα ευάλωτα ενήμερα νοικοκυριά με στεγαστικό δάνειο και με υποθήκη την πρώτη κατοικία. Ενδεχόμενος να επιδοτηθούν τελικά και όσοι έχουν πάρει ένα μικρο επιχειρηματικό δάνειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες θα διαθέσουν 12 – 15 εκατομμύρια ευρώ για να επιδοτήσουν επί ένα χρόνο τις δόσεις περίπου 30.000 δανειοληπτών. Αυτοί θα λάβουν επιδότηση από 400 – 500 ευρώ μεσοσταθμικά ο καθένας, η οποία θα καλύψει το 50% της αυξήσεως στις δόσεις που πληρώνουν. Ο υπολογισμός της επιβάρυνσης θα γίνει με ημερομηνία αναφοράς την 1η Ιουλίου 2022 και οι δικαιούχοι θα επιδοτούνται με το 50% της διαφοράς κάθε τρέχουσας δόσης.

Για παράδειγμα, σε στεγαστικό δάνειο, ύψους 70.000 ευρώ, με αρχικό επιτόκιο 3% και διάρκεια αποπληρωμής τα 15 έτη, η δόση «άγγιζε» τον περασμένο Ιούλιο τα 487 ευρώ. Μετά και την αύξηση επιτοκίων που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, αλλά αυτήν που αναμένεται ισως και αύριο, η δόση θα φτάνει πλέον στα 567 ευρώ/μήνα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση προκύπτει επιβάρυνση 80 ευρώ το μήνα ή 960 ευρώ το χρόνο, η οποία καλύπτεται κατά 50% από τις τράπεζες, με την επιδότηση εκ μέρους τους να φτάνει στα 480 ευρώ/μήνα.

Ειδικότερα, οι βασικές παράμετροι του σχεδίου στήριξης ευάλωτων δανειοληπτών έχουν ως εξής:

Δικαιούχοι: Δανειολήπτες με στεγαστικό δάνειο ή και δάνειο μικρών επιχειρήσεων, που εξασφαλίζεται με εμπράγματη ασφάλεια στην 1η κατοικία. Εισοδηματικά κριτήρια, όπως ορίζονται στο ν. 4472/2017 για την υπαγωγή σε καθεστώς ευαλώτου, δηλαδή: ετήσιο εισόδημα μέχρι 7.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ, ανά μέλος της οικογένειας, με όριο και μέγιστο ετήσιο εισόδημα 21.000 ευρώ μέγιστη αξία κύριας (πρώτης) κατοικίας 180.000 ευρώ (βάσει αξίας υπολογισμού ΕΝΦΙΑ) και συνολικές καταθέσεις έως 7.000 ευρώ, προσαυξανόμενες κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας με όριο συνολικών καταθέσεων το ποσό 21.000 ευρώ.

Υπαγόμενες οφειλές: Οι υφιστάμενες ενήμερες οφειλές, δηλαδή δάνεια σε καθυστέρηση μέχρι 90 ημέρες, με σημείο αναφοράς (για το ενήμερο ή μη) την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος από τον πιστούχο. Δεν είναι επιλέξιμες οφειλές που θα προέρχονται από νέα δάνεια.

Ποσοστό επιδότησης: Το 50% της αύξησης του επιτοκίου (με ημερομηνία υπολογισμού της αύξησης την 30.6.2022). Η επιδότηση θα διακόπτεται εάν ο οφειλέτης καταστεί υπερήμερος στην εξυπηρέτηση της δόσης του για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

Σχήμα επιδότησης: Δημιουργία ταμείου εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, με ισόποσες εισφορές των 4 συστημικών τραπεζών, το οποίο ωστόσο θα είναι στη διαχείριση τρίτου φορέα (Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους – ΕΓΔΙΧ) μέσω της πλατφόρμας ΓΕΦΥΡΑ, στην οποία θα υποβάλλεται και η αίτηση του δικαιούχου.

Με βάση τις παραπάνω παραμέτρους, εκτιμάται ότι είναι επιλέξιμοι για επιδότηση 30.000 δανειολήπτες, για δάνεια ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

Στο σχήμα της επιδότησης εντάσσεται το σύνολο των υφιστάμενων σήμερα δανείων ευάλωτων δανειοληπτών, ανεξαρτήτως της τράπεζας προέλευσης του δανείου, συστημικής ή μη, είτε αυτό παραμένει σε τραπεζικό ισολογισμό είτε έχει μεταβιβαστεί σε τρίτους.

Το συνολικό κόστος του προγράμματος, θα αναληφθεί από κοινού και ισόποσα από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, στο πλαίσιο των προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, το οποίο αναπτύσσει ξεχωριστά κάθε τράπεζα.

protothema.gr

Περισσότερα

Διεθνή

ΔΝΤ: Υψηλότερη της προσδοκόμενης η παγκόσμια ανάπτυξη για το 2023

Δημοσιεύθηκε

στις

Διαπιστώνοντας ότι η παγκόσμια οικονομία αντέχει καλύτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν τα επανειλημμένα σοκ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς το καλύτερο την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το 2023.

Περισσότερα

Οικονομία

Έρχεται νέα αύξηση των επιτοκίων: Πώς «καίγονται» όσοι έχουν δάνεια

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο «Γολγοθάς» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν τραπεζικά δάνεια με κυμαινόμενα επιτόκια έχει και άλλη «ανηφόρα»: Αν και ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται τους τελευταίους μήνες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ο προσανατολισμός είναι να «ψαλιδιστεί» στα επίπεδα του 2%. Και ποιος είναι ο μόνος τρόπος για να τιθασευτεί το «τέρας του πληθωρισμού»; Μα τι άλλο, από νέες αυξήσεις των επιτοκίων.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Όπως όλα δείχνουν λοιπόν «ακριβαίνει» και άλλο το κόστος του χρήματος και για τα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις: Οι δόσεις των δανείων θα «φουσκώσουν» και άλλο και όσοι χρειάζονται ρευστό θα το πληρώνουν με «καπέλο», σύμφωνα με το enikonomia.gr.

Ποιος πληρώνει το «μάρμαρο» της νέας αύξησης

Την εξέλιξη αυτή βεβαίως την πληρώνουν οι επιχειρήσεις που τραβούν «φρένο» στα όποια επενδυτικά τους σχέδια γιατί δεν βρίσκουν «φθηνό χρήμα» για να τα «τρέξουν», όπως φυσικά και τα νοικοκυριά: Αφενός δεν ανοίγουν νέες δουλειές και τα «μεροκάματα» περιορίζονται και αφετέρου όσοι ήδη έχουν λάβει κυμαινόμενα δάνεια συνδεδεμένα με τα ευρωπαϊκά επιτόκια θα δουν την δόση τους να αυξάνεται.

Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση των επιτοκίων θα επηρεάσει τόσο τα δάνεια που πρόκειται να δώσουν οι τράπεζες καθιστώντας το κόστος του χρήματος ακόμη πιο ακριβό, όσο και εκείνα που ήδη έχουν χορηγήσει καθώς θα αυξηθούν οι δόσεις των κυμαινόμενων δανείων.

Πώς θα «προχωρήσει» η FED

Οι «ζυμώσεις» βέβαια είναι πιο έντονες στη Fed, την κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο, τέσσερις μήνες πριν από την ΕΚΤ, να συσφίγγει επιθετικά την πολιτική της και έχει αυξήσει ήδη το βασικό της επιτόκιό της κατά 4,25 ποσοστιαίες μονάδες στο εύρος από το 4,25% έως το 4,5%.

Τον περασμένο μήνα, η Fed επιβράδυνε τον ρυθμό αύξησης του επιτοκίου της σε 50 μονάδες βάσης (μισή ποσοστιαία μονάδα), ενώ Τετάρτη στις 1 Φεβρουαρίου είναι πολύ πιθανό να επιβραδύνει περαιτέρω στις 25 μ,β, (ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας).

Και αν το καλό νέο είναι ότι «φρενάρει» ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων, το «κακό» είναι ότι όσοι έχουν δανειστεί θα αναγκαστούν να επωμιστούν ακόμη μεγαλύτερη μηνιαία δόση.

Οι αγορές ποντάρουν ότι η Fed θα σταματήσει σύντομα τη σύσφιξη της πολιτικής της, ενδεχομένως στα μέσα Μαρτίου μετά από μία ακόμη αύξηση 25 μ.β και να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια μέσα στο 2023. Αυτές οι προσδοκίες είναι που έχουν οδηγήσει στην ανάκαμψη των χρηματιστηρίων και των αγορών ομολόγων.

Τι θα αποφασίσει στη συνεδρίασή της η ΕΚΤ

Ωστόσο, η μέση πρόβλεψη των στελεχών της Fed τον Δεκέμβριο ήταν ότι το επιτόκιο θα κορυφωθεί στο 5,1% και θα παραμείνει στα επίπεδα αυτά έως το τέλος του 2023. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανή μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. τον Μάιο.

Η ΕΚΤ θα συνεδριάσει την Πέμπτη, μία ημέρα μετά τη Fed, και αναμένεται να αυξήσει τα βασικά επιτόκιά της κατά 50 μ.β., οπότε το επιτόκιο καταθέσεων θα διαμορφωθεί στο 2,5% και το επιτόκιο χορηγήσεων (προεξοφλητικό) στο 3%, ενώ ανάλογα θα αυξηθούν και τα επιτόκια των δανείων όσων έχουν πάρει δάνειο από τις τράπεζες με επιτόκιο συνδεδεμένο με το Euribor.

Ακόμη μία αύξηση 50 μ.β. αναμένεται στα μέσα Μαρτίου καθώς η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε προαναγγείλει τον περασμένο μήνα νέες αυξήσεις αυτής της τάξης μέσα στο 2023 και ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της έσπευσαν την περασμένη εβδομάδα να υπενθυμίσουν τις δηλώσεις αυτές.

Οι προβλέψεις για μετά τον Μάρτιο

Για μετά τον Μάρτιο, ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ πιθανόν θα επιβραδυνθεί στις 25 μ.β. και θα ξεκαθαρίσει περισσότερο ο χρόνος που θα ολοκληρωθεί ο ανοδικός κύκλος τους.

Πόσες αυξήσεις επιτοκίων θα γίνουν μετά τον Μάρτιο, θα εξαρτηθεί από την πορεία και τις προοπτικές αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού. Η δραστική μείωση των τιμών του φυσικού αερίου έχει αναπτερώσει τις προσδοκίες για μία ταχύτερη αποκλιμάκωση του δείκτη τιμών καταναλωτή και σε πιο αισιόδοξες προβλέψεις των αγορών και των αναλυτών.

Σε πρόσφατη έρευνα του Bloomberg, η πρόβλεψη των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν ήταν ότι η ΕΚΤ θα ολοκληρώσει τις αυξήσεις τον Μάιο, με το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,25% και των χορηγήσεων στο 3,75%. Άλλοι, πάντως, θα έβλεπαν το επιτόκιο καταθέσεων να αυξάνεται έως το 3,75% και το χορηγήσεων στο 4,25%.

enikos.gr

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα