Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Μία ακόμα πρωτιά για το ΠΓΝΠ-Επιδιόρθωση μιτροειδούς βαλβίδας στη καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική

Published

on

Της Τέτας Γιαννάρου

Στην μόλις ενός έτους καρδιοθωρακοχειρουργική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου, ήρθε ως επισφράγιση, ως υπογραφή επιτυχίας μια ακόμα επιτυχημένη πρωτοποριακή επέμβαση επιδιόρθωσης και όχι αντικατάστασης της μιτροειδούς βαλβίδας από τον διευθυντή της Καρδιοχειρουργικής του ΠΓΝΠ αν. Καθηγητή Χειρουργικής Θώρακα και Καρδιάς του Πανεπιστημίου Πατρών Νικόλαο Χαροκόπο.

Πρόκειται για επέμβαση ρουτίνας στο εξωτερικό που όμως έγινε για πρώτη φορά στο ΠΓΝΠ, αμέσως μετά το Ιωβηλαίο συμπλήρωσης 50 επιτυχημένων καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων.

Η «Γ» απευθύνθηκε στον Καθηγητή Χαροκόπο με ερώτημα: ποια η ειδοποιός διαφορά μεταξύ της επέμβασης επιδιόρθωσης της μιτροειδούς βαλβίδας με την επέμβαση αντικατάστασης της, που είναι ο συνήθης τρόπος.
«Η συγκεκριμένη επέμβαση εμπίπτει απολύτως στο πεδίο των ενδιαφερόντων μου και στο εξωτερικό αποτελεί επέμβαση ρουτίνας.

Πρόκειται για μια επέμβαση που έχει τεράστια οφέλη για τον ασθενή ο οποίος δεν υποβάλλεται στην διαδικασία μιας επέμβασης δια αντικαταστάσεως της βαλβίδας που εύλογα έχει αυξημένους κινδύνους. Είναι αλήθεια ότι η συγκεκριμένη επέμβαση που επιδιορθώνει την βαλβίδα είναι πολύπλοκη, χρειάζεται ειδική τεχνική και βεβαίως εμπειρία. Η πολύχρονη εμπειρία μου στο εξωτερικό και σε αυτό το είδος επεμβάσεων μου δίνει την δυνατότητα να νοιώθω σε μεγάλο βαθμό ασφάλεια για την επιτυχία του αποτελέσματος και δικαιώθηκα.

Ο ασθενής μας είναι μια χαρά και πλέον υγιής σε σχέση με το συγκεκριμένο πρόβλημα» Ο Καθηγητή Χειρουργικής Θώρακα και Καρδιάς εξομολογήθηκε πως πέρα από την ικανοποίηση της επιτυχούς επέμβασης, ένοιωσε χαρά αλλά και συγκίνηση που απέρρευσε, όπως μας είπε, από την συζήτηση που έχει με τον ασθενή του «Γιατρέ χαίρομαι εγώ που έγινα καλά αλλά βλέπω πως χαίρεσαι και εσύ πολύ.

Σε καταλαβαίνω γιατί είμαι τεχνίτης και όταν φτιάχνω κάτι καλά αισθάνομαι πως δημιουργώ και χαίρομαι». Ο κ Χαροκόπος καταλήγοντας είπε ότι είναι πολύ όμορφο συναίσθημα να προσφέρεις σε ένα συντοπίτη σου και γενικότερα στον όποιο ασθενή ποιότητα ζωής μέσω μιας ουσιαστικής θεραπείας που του προσφέρει ποιότητα ζωής.

 

Δ. Μπάκος: «Μεγάλα οφέλη για τον 65χρονο ασθενή»
Από την πλευρά του ο Διοικητής του ΠΓΝΠ Dr. Δημήτριος Μπάκος εξέδωσε ανακοίνωση δίνοντας την ανάλογη έμφαση σ’ αυτήν την πρωτοποριακή καρδιοχειρουργική επέμβαση με επιδιόρθωση και όχι με αντικατάσταση της Μιτροειδούς Βαλβίδας που έλαβε χώρα για πρώτη φορά «Ανακοινώνουμε με μεγάλη μας χαρά ότι στο ΠΓΝΠ έλαβε χώρα χθες (5-7-2022), για πρώτη φορά, καρδιοχειρουργική επέμβαση επιδιόρθωσης μιτροειδούς βαλβίδας. Η επέμβαση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα τη διατήρηση της φυσικής βαλβίδας του ασθενούς, και όχι την αντικατάστασή της με ζωική ή μηχανική πρόσθεση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μεγάλα οφέλη για τον ασθενή και από αιμοδυναμικής πλευράς, αλλά και από φαρμακευτικής αγωγής – αφού δεν υπάρχει ανάγκη περαιτέρω φαρμάκων μετά την επέμβαση. Ο ασθενής, άνδρας 65 ετών, προσήλθε στο Νοσοκομείο συμπτωματικός, και διαγνώστηκε με σοβαρή ανεπάρκεια της Μιτροειδούς βαλβίδας, σε έδαφος σοβαρής πρόπτωσης της οπίσθιας γλωχίνας. Χειρουργήθηκε χθες (σ.σ. προχθές) με μεγάλη επιτυχία, επιβεβαιούμενη από περιεγχειρητικό διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογραφικό έλεγχο. Αποδιασωληνώθηκε την ίδια ημέρα, κινητοποιήθηκε και σήμερα (χθες) βρίσκεται σε άριστη μετεγχειρητική κατάσταση στην Καρδιοχειρουργική ΜΕΘ» επεσήμανε στην ανακοίνωση του.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement