Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πώς «φούντωσαν» οι Πόρτες-Κάηκαν συνολικά 20.406 στρέμματα σε Αχαΐα και Ιτέα

Πτώση δένδρου σε κολώνα της ΔΕΗ, η πιθανότερη αιτία που προκάλεσε την πυρκαγιά την περασμένη Κυριακή 

Published

on

 

Η πτώση ενός δένδρου σε καλώδια της ΔΕΗ εξετάζεται από το ανακριτικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ως σοβαρό ενδεχόμενο πρόκλησης της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε την περασμένη Κυριακή στις Πόρτες Αχαΐας και επεκτάθηκε στην Ηλεία προκαλώντας μεγάλες καταστροφές.

Οι έρευνες των ανακριτικών αρχών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη προκειμένου να εντοπίσουν την ακριβή αιτία εκδήλωσης της πυρκαγιάς, η οποία εκτός από μεγάλη δασική έκταση κατέστρεψε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τους μόχθους μιας ζωής. Οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν πυροδότησαν τις φλόγες με αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικές ζημιές.

Οι πληγέντες μετρούν τις πληγές τους και περιμένουν από την πολιτεία στήριξη, μέσω αποζημιώσεων για να μπορέσουν να ξαναγεννηθούν μέσα από τις στάχτες.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από την πυρκαγιά στην Αχαΐα, όπως αποτυπώνεται στους χάρτες του δορυφορικού συστήματος Copernivus, κάηκαν συνολικά 8.253 στρέμματα, ενώ στην Ιτέα καταστράφηκε έκταση 12.153 στρεμμάτων, μεγάλο μέρος της οποίας είναι εντός της προστατευμένης ζώνης του Δελφικού Τοπίου.

Ειδικότερα, εκ των 12.153 στρεμμάτων που έχουν καεί, τα 3.000 στρέμματα, σύμφωνα με τους δασικούς χάρτες, ήταν τμήμα του παραδοσιακού Ελαιώνα της ‘Αμφισσας, που βρίσκεται εντός της ζώνης Α΄ (απόλυτης προστασίας) του Δελφικού Τοπίου, όπως είχε οροθετηθεί το 1991, ενώ το 2012 είχαν καθοριστεί και οι χρήσεις στην συγκεκριμένη ζώνη.

Αξίζει να αναφέρουμε πως ενεργοποιήθηκε μετά από αίτημα της πολιτικής προστασίας, το ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα Copernicus το οποίο για την καταγραφή των ζημιών από τις πυρκαγιές στην Φωκίδα και στην Αχαΐα.

ΦΩΤΙΑ ΑΠΟ ΚΕΡΑΥΝΟ ΧΘΕΣ ΣΤΑ ΚΟΥΝΙΝΑ

Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι όταν ξέσπασε πυρκαγιά κοντά στα Κουνινά Αιγίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, εικάζεται ότι η πυρκαγιά ξέσπασε μετά από κεραυνό σε κορμό στη θέση Γουζίτσες στο παλιό χωριό της Κουνινάς. Στο σημείο, που είναι σχετικά δύσβατο, επιχειρούσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου με πεζοπόρο τμήμα και συνέδραμε πυροσβεστικό ελικόπτερο, με αποτέλεσμα να τεθεί σε ύφεση άμεσα.

«ΒΡΑΧΙΟΛΑΚΙΑ» ΓΙΑ ΕΜΠΡΗΣΜΟ ΑΠΟ ΑΜΕΛΕΙΑ

Συνελήφθη προχθές στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου, μια γυναίκα, ως υπαίτια πρόκλησης εμπρησμού σε ξηρά χόρτα εντός οικοπεδικού χώρου επί της οδού Γιαννιτσών στο δήμο Πύργου Ηλείας. Για το ανωτέρω περιστατικό ενημερώθηκε σχετικώς η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή και επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο.

ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ

Συναγερμός σήμανε χθες το πρωί στην Π.Υ. για φωτιά που ξέσπασε στη Λευκάδα στην περιοχή Αθάνι, ωστόσο οι άνδρες της Πυροσβεστικής κατάφεραν να την οριοθετήσουν. Στη μάχη ρίχτηκαν 20 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 6 οχήματα, 6 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement