Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Κλείνουμε τα μάτια στις τηλεοπτικές σειρήνες»

Σαφές μήνυμα από τη νέα πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Μαργαρίτα Στενιώτη χθες από την Πάτρα, χαιρετίζοντας το 22ο Συνέδριο της Ένωσης Ποινικολόγων

Published

on

«Οι δικαστικοί λειτουργοί κλείνουν τα μάτια τους και τα αυτιά τους στις τηλεοπτικές σειρήνες» διεμήνυσε χθες από την Πάτρα η νέα πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Μαργαρίτα Στενιώτη.

Η κα Στενιώτη χαιρετίζοντας τις εργασίες του 22ου Επιστημονικού Συνεδρίου της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων που συνδιοργανώνεται με τον Δικηγορικό Σύλλογο Πατρών, και είχε ως σημείο αναφοράς τις «τηλεοπτικές δίκες» και τη δημοσιότητα στις ποινικές δίκες, απευθυνόμενη στο κατάμεστο ακροατήριο της αίθουσας του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, τόνισε εμφατικά: «Η θέση του δικηγόρου είναι στο τιμημένο υπερασπιστικό έδρανο και όχι στα τηλεοπτικά πάνελ», σημείωσε εμφατικά η κα Στενιώτη, υπογραμμίζοντας πως το φαινόμενο των «τηλεοπτικών δικών» δεν είναι καινούργιο, όμως – όπως είπε- εξαιτίας των υποθέσεων έντονου κοινωνικού ενδιαφέροντος τελευταία «έχουν αυξηθεί οι τηλε-δικαστές και οι τηλε-εισαγγελείς, που στον βωμό της τηλεθέασης, δε διστάζουν να θυσιάζουν ανθρώπινες υπολείψεις, να προαναγγέλλουν ποινικές διώξεις, να προδικάζουν και να διαπομπεύουν». Και προσέθεσε σε άλλο σημείο, ότι το δικανικό βήμα έχει μεταφερθεί από τις αίθουσες των δικαστηρίων στα δελτία των ειδήσεων και πολύ περισσότερο στη μεσημεριανή ζώνη των καναλιών, όπου το τεκμήριο της αθωότητας γίνεται άγνωστος όρος, ενώ ο προκαταβολικός στιγματισμός και ο διασυρμός των κατηγορουμένων, από τα στάδια της προανάκρισης, τείνει να αποτελέσει καθημερινό φαινόμενο, με την δεοντολογία να καταστρατηγείται και από τον τρόπο παρουσίασης των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων αλλοιώνεται η εικόνα του δικαιοδοτικού μας συστήματος, οδηγεί σε αμφισβήτηση της ανεπηρέαστης κρίσης της δικαιοσύνης και δυσχεραίνει το έργο των αρμόδιων δικαστικών οργάνων.

Χαρακτήρισε «περίπλοκη και δύσκολη» τη συζήτηση διότι «εμπλέκονται βασικές αρχές της δημοκρατικής κοινωνίας, όπως το δικαίωμα στην πληροφόρηση, η ελεύθερη έκφραση, ο σεβασμός στις αξίες του ανθρώπου, η προστασία της προσωπικότητας, κ.α.» και για να επέλθει ισορροπία –τόνισε πως χρειάζεται συνεννόηση και συλλογική προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και μια κοινωνία με συνειδητοποίηση των δικαιωμάτων, υποχρεώσεων και ευθυνών της.

Θ. ΖΟΥΠΑΣ: «ΠΡΩΤΑ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΘΕΣΟΥΜΕ ΦΡΑΓΜΟ»

«Πρώτοι εμείς, οι δικηγόροι και όλοι όσοι υπηρετούμε τη Δικαιοσύνη, οφείλουμε να σεβόμαστε το τεκμήριο της αθωότητας, την αρχή της μυστικότητος της προδικασίας και την προστασία των προσωπικών δεδομένων», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Αθανάσιος Ζούπας, ο οποίος καλωσόρισε τους ανώτατους και ανώτερους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, καθηγητές αλλά και τους δικηγόρους από όλη την Ελλάδα για να συμμετάσχουν στις διήμερες εργασίες του συνεδρίου.

Όπως είπε, «η παραβίαση των παραπάνω αρχών τροφοδοτεί τις τηλεοπτικές δίκες στις οποίες ένα τραγικό συμβάν μετατρέπεται σε ένα τηλεοπτικό show, προκειμένου να ανέβουν οι δείκτες της τηλεθέασης. Εμείς ως δικηγόροι πρέπει με τη στάση μας και την συμπεριφορά μας όχι μόνο να μην συμμετέχουμε αλλά και να αποδοκιμάζουμε οποιαδήποτε ενέργεια που δεν ενεργείται από τα ορισμένα από την πολιτεία θεσμικά όργανα να υπηρετούν την απονομή της Δικαιοσύνης. Το δικαίωμα του κατηγορουμένου πόσο μάλλον του υπόπτου για την προστασία της αξιοπρέπειας και της προσωπικότητάς του, πρέπει να υπερτεεί μπροστά στο δικαίωμα για πληροφόρηση των πολιτών.

Η καταπάτηση τέτοιων δικαιωμάτων προσβάλλει τον νομικό πολιτισμό της χώρας και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», συνέχισε, ενώ καταλήγοντας κάλεσε τους συναδέλφους του να θέσουν φραγμό στην επιδίωξη προβολής και διαφήμισης των συμμετεχόντων στις εν λόγω «τηλεδίκες».

Γ. ΓΛΥΚΑΣ: «ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΤΑΙ Η ΔΙΚΑΙΗ ΔΙΚΗ»

«Οι πολίτες δικαιούνται να λαμβάνουν γνώση όσων συμβαίνουν, αλλά τίθεται το ερώτημα αν στο βωμό αυτό, μπορούν να παραβιάζονται συνταγματικά δικαιώματα και αρχές» τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων Γιάννης Γλύκας, πογραμμίζοντας τις αρχές που δεν επιδέχονται παραβίασης όπως το απόρρητο της ανακριτικής διαδικασίας και της μυστικότητας της δικαστικής προδικασίας, που προστατεύουν τον κατηγορούμενο.

Σημείωσε, πως «τα τελευταία χρόνια, τα ΜΜΕ έχουν εισβάλλει στον χώρο της δικαιοσύνης, πολλές φορές με βάναυσο τρόπο, λιθοβολώντας κατηγορούμενους και παραβιάζοντας την αρχή της δημοσιότητας και της δίκαιης δίκης» και γι’ αυτό τόνισε την ανάγκη τήρησης των ισορροπιών μεταξύ της έγκυρης πληροφόρησης και του τεκμηρίου της αθωότητας.

Γ. ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΡΗΣ: «ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΜΑΣ»

«Η Δημοσίευσις είναι η ψυχή της Δικαιοσύνης», είπε πει ο Ιωάννης- Ιάκωβος Μάγερ, Ελβετός φιλέλληνας που πολέμησε για την ανεξαρτησία της Ελλάδας» ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της ΕΣΗΕΠΗΝ, Γιώργος Καρβουνιάρης, τονίζοντας πως «η δημοσιότητα είναι ενισχυτικός και καθοριστικός, παράγοντας σε ένα κράτος δικαίου».

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα περιφερειακά ΜΜΕ και στους δημοσιογράφους της Περιφέρειας λέγοντας πως «ασκούν το λειτούργημα τους με ευσυνειδησία, προσπαθούν να μην υπερβαίνουν τις κόκκινες γραμμές, ώστε να ενημερώνουν με πληρότητα και κυρίως αντικειμενικά το κοινό τους».

ΝΙΚΑΚΗΣ: «ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ»

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου Δημήτριος Νικάκης χαιρετίζοντας το συνέδριο και τους ομιλητές εγνωσμένου κύρους, πρότεινε στο επόμενο συνέδριο να συμπεριληφθεί η διάταξη για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, καθώς όπως είπε, φαλκιδεύονται όχι μόνον τα δικαιοδοτικά αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κατά την χθεσινή ημέρα παρουσιάστηκαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από τους επίλεκτους ομιλητές του Συνεδρίου τόσο για το θέμα των τηλεοπτικών δικών (Α. Κούγιας, Γ. Παπαγεωργίου, Γ. Οικονόμου, Ι. Μυλωνάς, Π. Σταυριανάκης, Β. Λαμπρόπουλος, Π. Σαράκης, Οθ. Παπαδόπουλος, Χρ. Μαυρομάτης και Γ. Αποστολόπουλος) όσο και για το Οικονομικό έγκλημα (Αρ. Χαραλαμπάκης, Κ. Ντάλτας, Ν. Φιστόπουλος, Μ. Ροδουσάκης, Α. Σπυρόπουλος, Ε. Ακονίδου, Θ. Χρονόπουλος, Μ. Σπανουδάκης, Ζ. Κωνσταντίνος, Αρ. Μπαλάσκας, Α. Θεοδωροπούλου, Ηλ. Κωνσταντακόπουλος, Αικ. Συκιώτη – Χαραλαμπάκη, Γρ. Μιχαηλίδης, Μ. Αναστασάκης, Β. Καρβουνιάρης, Ν. Καραβελάκης, Α. Μαμμής, Γ. Καλαϊτζίδης και Ε. Μαρούπα).

Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου συνεχίζεται με την ενότητα «Ιατροδικαστική και Ψυχιατρική Πραγματογνωμοσύνη» και «Ηλεκτρονικό έγκλημα και εγκλήματα του διαδικτύου»

Αξίζει να αναφερθεί πως τα εύσημα έλαβε η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου αποτελούμενη από τους: Γ. Γλύκα (πρόεδρο) και Βαγγέλη Γκιγκιλίνη (γενικό γραμματέα) της Ενωσης Ποινικολόγων) και τον αντιπρόεδρο του ΔΣΠ Κώστα Κρεμμύδα.

 

«Χρειάζεται τόλμη από όλους»

Δήλωσε ο καθηγητής Νομικής ΕΚΠΑ Χρίστος Μυλωνόπουλος, ο οποίος βραβεύτηκε για την προσφορά του

 

«Θα πρέπει να υπάρξει τόλμη από όλα τα θεσμικά όργανα, των δικαστών- εισαγγελέων, των δικηγόρων και των δημοσιογράφων για να ανταποκριθούμε σε αυτήν την πρόκληση», είπε από το βήμα του Συνεδρίου μετά την τιμητική του βράβευση για την προσφορά του στη νομική επιστήμη, ο άρτι συνταξιοδοτηθείς καθηγητής Νομικής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ένωσης Χρίστος Μυλωνόπουλος.

Ο κ. Μυλωνόπουλος ανεβαίνοντας στο βήμα δεν έκρυψε τη συγκίνησή του για την τιμητική βράβευση που του επεφύλαξαν οι διοργανωτές του συνεδρίου και όπως είπε, την απέδωσε στην ανάγκη να ενδυναμωθεί η σχέση θεωρίας και πράξης στο ποινικό σύστημα.

«Είναι γνωστό ότι θεωρία χωρίς πράξη στο ποινικό σύστημα είναι θολή και πράξη χωρίς θεωρία είναι τυφλή. Ενεργήματα εμφορούμενα και στηριζόμενα μόνο στη θεωρία χωρίς να μετέχουν στην πράξη έχουν οδηγήσει σε δυσμενή αποτελέσματα, αλλά και πράξη άμοιρη της θεωρίας είναι επικίνδυνη. Η θεωρία στο ποινικό σύστημα προστατεύει πρώτα από όλα τον πολίτη, διότι εξασφαλίζει ασφάλεια δικαίου, προβλεψιμότητα των ποινικών αποφάσεων, δυνατότητα ελέγχου του δικαστού αλλά και προστασία του ιδίου», ανέφερε ο κ. Μυλωνόπουλος. Μιλώντας για το θέμα των τηλεοπτικών δικών, σημείωσε πως «υπάρχει πράγματι μια διάσταση του κεκτημένου δικαίου και της πραγματικότητας. Από τη μια υπάρχει το γραπτό δίκαιο που προβλέπει το τεκμήριο της αθωότητας και την αντικειμενική αμεροληψία, την μυστικότητα της προδικασίας, την προστασία των προσωπικών δεδομένων, την απαγόρευση διαρροής του δικαστικού απορρήτου. Στην πραγματικότητα, όμως, όλες αυτές οι διατάξεις καταστρατηγούνται σαν να μην συμβαίνει απολύτως τίποτα», για να προσθέσει πως «όλα αυτά τα εξωθεσμικά φαινόμενα είναι βαθέως παρακμιακά και οι πολλές παραμέτρους νοθεύουν το ποινικό σύστημα».

Το βαρυσήμαντο και πολυεπίπεδο έργο του τιμώμενου καθηγητή παρουσίασε ο κ. Γλύκας, ενώ ο κ. Ζούπας αναγνώρισε την μεγάλη προσφορά του κ. Μυλωνόπουλου στη νομική επιστήμη αλλά και μεγάλη τιμή για τους ιδιαίτερους δεσμούς που διατηρεί με την Πάτρα, ενώ με εγκάρδιο λόγο ο Θεόδωρος Μαντάς προσέφερε ένα συμβολικό δώρο (επιλογή από το Μουσείο Μπενάκη) εκ μέρους της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου στον καθηγητή Ποινικού Δικαίου.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου τιμήθηκε χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος Εφετών ε.τ. Ν. Σαλάτας και ο Θ. Ζούπας για την συνδιοργάνωση, ενώ σήμερα θα γίνει τιμητική αναφορά στη μνήμη τέως προέδρου του ΔΣΑ Τάκη Παππά και του Πατρινού ποινικολόγου Ντίνου Αργυρόπουλου.

 

Της Ελένης Α. Γεωργοπούλου

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement