Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ωδή στον Ευάγγελο Παπαθανασίου-Από τη σοπράνο ο Giorgia Fumanti και τον Πατρινό συνθέτη Αλέξανδρο Χάχαλη

Published

on

Δύο καλλιτέχνες παγκοσμίου εμβελείας, η σοπράνο Giorgia Fumanti και ο Πατρινής καταγωγής καταξιωμένος συνθέτης Αλέξανδρος Χάχαλης, ενώνουν τις δυνάμεις τους ώστε να αποτίσουν φόρο τιμής εις τον προσφάτως αποβιώσαντα μουσικό Βαγγέλη Παπαθανασίου, παγκοσμίως γνωστό ως Vangelis.

Πρόκειται για ένα μοναδικό έργο «ύμνος», ένα μουσικό αμάγαλμα, αποτελούμενο από διάσημες συνθέσεις τού μεγάλου Έλληνα δημιουργού και από έργα τού Αλέξανδρου Χάχαλη, εμπνευσμένα αποκλειστικά από τον «πνευματικό του πατέρα», τον Βαγγέλη Παπαθανασίου. Επίσης θα ερμηνευθούν κλασσικές μελωδίες που ερμηνεύει η κα Giorgia Fumanti με τον μοναδικό της τρόπο.
Θα γίνουν τρεις παραστάσεις προς τιμήν του Βαγγέλη Παπαθανασίου και αυτός είναι ο λόγος της παρουσίας της κας Fumanti στην Ελλάδα ως εξής:
-στις 10 Αυγούστου, με τον Δήμο Άργους, στον Αύλειο Xώρο του Βυζαντινού Μουσείου.
-στις 12 Αυγούστου, με τον Δήμο Μονεμβασίας, στο Ξενοδοχείο Λαζαρέτο.
– στις 19 Αυγούστου, με τον Δήμο Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων, στο Ανοιχτό Θέατρο του Ξενοδοχείου Poseidon Resort.
Τις παραστάσεις θα παρουσιάσει η συγγραφέας και ποιήτρια Ζαχαρούλα Παπαδάκη, από την Οργανωτική Επιτροπή του Πολιτιστικού Σωματείου “Απόλλωνος Ναός”.
Επίσης, θα γίνει βιντεοσκόπηση της κας Giorgia Fumanti και του κου Αλεξάνδρου Χάχαλη την 13η Αυγούστου εντός του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας, για την ανάδειξη των αξιών τού Ολυμπιακού Ιδεώδους. Η κυρία Φουμάντι θα ενδυθεί αυθεντικό φόρεμα της αείμνηστης ντίβας της Όπερας Μαρίας Κάλλας, και θα τραγουδήσει τον Δελφικό Χρησμό προς τον βασιλέα Ίφιτον της Αρχαίας Ήλιδας (8ος-9ος αιών ΠΚΕ) μελοποιημένον από τον κ. Χάχαλη.
Η προσωπικότητα και το μέχρι σήμερα έργο τών δύο κορυφαίων καλλιτεχνών και το άκρως επίκαιρον του θέματος, εγγυώνται ένα καλλιτεχνικό γεγονός υψίστης σημασίας, εναρμονισμένο πλήρως με το περιβάλλον, αλλά και με την αξία και το πνεύμα του Βαγγέλη Παπαθανασίου.
Αξίζει να αναφέρουμε πως ο Αλέξανδρος Χάχαλης είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς, διεθνώς. Θεατρικός συνθέτης, εκτελεστής και ποιητής. Σπούδασε κλασσική σύνθεση στο Aaron Copland School Νέας Υόρκης. Έχει συνθέσει για διάσημους γλύπτες και ζωγράφους (Σπυρόπουλος, Στάμος, Walderedo De Oliveira), έχει δώσει παραστάσεις σε συνεργασία με μεγάλους οργανισμούς και φεστιβάλ παγκοσμίως (La Mama Theater της Νέας Υόρκης), Μουσική Ακαδημία του Μπρούκλιν (BAM), Παν/μιο Rochester, Art Carnuntum (Αυστρία), Libertas (Κροατία), Due Mondi (Ιταλία), Τοπ Καπί (Κων/πολη), Τελετή Ολυμπιακής Φλόγας 2004 (Αρχαίο στάδιο Δελφών), Μαραθών 2500 Έτη Φωτός (Τύμβος Μαραθωνομάχων), Ευγενίδειο Πλανητάριο, Αρχαία Πέλλα, Παν/μιο Αθηνών, Ζάππειον κ.ά. Ιδρυτής του Διεθνούς Συνεδρίου Επιστημών &Τεχνών ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΕΩΣ με επιστήμονες και καλλιτέχνες διεθνώς ανεγνωρισμένους. 2020 Τηλεσπερίδα “Ευριπίδης-Θερμοπύλαι-Σαλαμίς, 2500 Έτη Φωτός με κορυφαίες προσωπικότητες από τον χώρο των επιστημών και της πολιτικής. Έχει εκδόσει δύο ποιητικές συλλογές, Εν Κράτει Ακρατείας και Πλησιάζουν τα 200 (1821-2021), ενώ είναι ιδρυτής και πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ ΝΑΟΣ. (2002).
Οι παραστάσεις τελούν υπό την Αιγίδα του ΕΟΤ, της Περιφέρειας Αττικής, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των Δήμων: Μυκηνών-Άργους, Μονεμβασίας, Αγίων Θεοδώρων- Λουτρακίου.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement