Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Υποκλινόμαστε στην Παναγιά μας-Πανηγυρίζουν με λαμπρότητα την Κοίμηση της Θεοτόκου Γηροκομειό, Ελεούσα, Αλεξιώτισσα, Παραλία, Οβρυά 

Δημοσιεύθηκε

στις

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα τιμάται σήμερα η μεγάλη εορτή του Δεκαπενταύγουστου, η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, στην Πάτρα και σ’ όλη την Αχαΐα.

Η γιορτή αυτή έχει ιδιαίτερη θέση στο εορτολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς συνδέεται άμεσα με τη μοναδικότητα του προσώπου της Παναγίας στο έργο «της εν Χριστώ σωτηρίας» των ανθρώπων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη από τις γιορτές που καθιέρωσε η Εκκλησία προς τιμήν της Μητέρας του Χριστού, τις ονομαζόμενες θεομητορικές εορτές.

Επίκεντρο του εορτασμού στην αχαϊκή πρωτεύουσα αποτελούν η ιστορική Ιερά Μονή Γηροκομείου, το Μοναστήρι της Παναγίας της Ελεούσας, καθώς και 18 Ιεροί Ναοί που είναι αφιερωμένοι στην Κοίμηση της Θεοτόκου στην Μητρόπολη Πατρών, στους οποίους οι πιστοί θα προσέλθουν για να καταθέσουν την πίστη τους.

ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗ ΓΗΡΟΚΟΜΙΤΙΣΣΑ

«Ποτάμι» ευλάβειας μπροστά στην θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Γηροκομίτισσας αναμένεται να σχηματιστεί στο ιστορικό Μοναστήρι του Γηροκομειού, προκειμένου οι πιστοί να τιμήσουν τη Χάρη Της και να αντλήσουν δύναμη.
Η Παναγία η Γηροκομίτισσα, που αποτελεί από τα αρχαιότερα χριστιανικά προσκυνήματα της Ελλάδος, αλλά και πνευματικό καύχημα των κατοίκων της Πάτρας, πανηγυρίζει με περίλαμπρο τρόπο. Οι πιστοί με δέος και με κατάνυξη δοξάζουν την ταφή, την ανάσταση και τη μετάσταση της Παναγίας στους ουρανούς, υποκλινόμενοι στη θαυματουργή εικόνα Της.
Τα θαύματα της Γηροκομίτισσας είναι αναρίθμητα και πολλά από αυτά αναφέρονται σε νέους, σε ιάσεις σπάνιων παθήσεων, καρκινοπαθών μα πάνω από όλα ψυχικές ανατάσεις και παρηγοριά όσων την προσκυνούν με απλότητα και βαθιά πίστη.

 

 

 

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΗΣ

Η Ιερά Μονή Γηροκομείου είναι η πρώτη χρονολογικώς Μονή της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και μία από τις αρχαιότερες Μονές της Ελλάδος. Η ίδρυσή της συνδέεται με τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Αρτέμιο, ο οποίος έφθασε στην Πάτρα με εντολή του Αυτοκράτορος της Κωνσταντινουπόλεως Κωνσταντίου, για να μεταφέρει το Ιερό Λείψανο του Πρωτοκλήτου Αποστόλου Αγίου Ανδρέου στη Βασιλεύουσα, και με το υδραγωγείο της πόλεως των Πατρών. Κατά το μεγάλο διάστημα της παραμονής του στην Πάτρα ο Αρτέμιος, τότε Δούκας της Αιγύπτου, διέμεινε στην περιοχή όπου κτίσθηκε αργότερα η Ιερά Μονή, οι δε εγκαταστάσεις όπου διέμειναν ο ίδιος, το επιτελείο του και το εργατικό προσωπικό απετέλεσαν τον πυρήνα των οικοδομημάτων της Μονής.

Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ

Στον Ιερό Ναό φυλάσσονται ως ανεκτίμητος θησαυρός η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Γηροκομίτισσας σε μαρμάρινο θρόνο, καθώς και η αξιόλογης τέχνης ιερή εικόνα της Θεοτόκου που φέρει την επιγραφή «Μήτηρ Θεού η Αληθινή». Είναι έργο του 14ου αιώνα και μεταφέρθηκε στην Μονή από την Κωνσταντινούπολη πριν από την άλωση της Πόλεως. Καθαρίστηκε δε και συντηρήθηκε με φροντίδα της Μονής (καθώς και η εφέστιος εικόνα της Γηροκομίτισσας) από το Χριστιανικό και Βυζαντινό Μουσείο των Αθηνών το 1988-1989.

*Να σημειωθεί πως και φέτος θα ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα κατά του κορωνοϊού. Επιπλέον, η Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας έχει προβεί σε αναγκαίες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Γηροκομειό, ενώ το Αστικό ΚΤΕΛ Πάτρας θα έχει αυξημένα δρομολόγια για την εξυπηρέτηση των προσκυνητών (το Σάββατο ανά μισή ώρα και την Κυριακή ανά μία ώρα).

ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΕΛΕΟΥΣΑΣ
Με κάθε λαμπρότητα πανηγυρίζει φέτος η Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσας στην Πιτίτσα.
Η Ιερά Μονή Ελεούσας χρονολογείται από το 1510. Αρχικά υπήρξε ασκητήριο επί του Παναχαϊκού όρους, όπου διασώζεται μέχρι σήμερα ναός της Αναλήψεως του Κυρίου, με τοιχογραφίες αξιόλογες. Υπάρχουν ερείπια κελιών και ένας άλλος ναός ερειπωμένος, του Αγίου Χαραλάμπους. Μετά το 1821 διαλύθηκε από τους Βαυαρούς. Ανακαινίστηκε όμως αργότερα και επέζησε μέχρι το 1930. Το 1947 δύο μοναχές, η Θεοδούλη και η Μερόπη, ανασυνέταξαν τη Μονή, η οποία διατηρείται ήδη καλώς, πρόσθεσαν νέα κτίσματα και λειτουργεί έκτοτε ως γυναικεία. Η Μονή αναφέρεται σε πατριαρχικά έγγραφα του Πατριάρχου Παϊσίου των ετών 1741 και 1742. Στη Μονή διασώζεται η εικόνα της Αναλήψεως του Κυρίου, ενώ φιλοξενείται μικρό τμήμα της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου και γι’ αυτό κάθε χρόνο στις 30 Αυγούστου το βράδυ τελείται ιερά αγρυπνία.

ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΑΛΕΞΙΩΤΙΣΣΑ
Πανηγυρίζει και ο Ιερός Ναός Παναγίας Αλεξιωτίσσης Πατρών.

ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ
Γιορτάζει με κάθε θρησκευτική λαμπρότητα και ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Παραλίας Πατρών.

ΤΗΝ ΟΒΡΥΑ
Με θρησκευτική λαμπρότητα πανηγυρίζει και ο Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Οβρυάς.

Πανηγυρίζουν επίσης και οι φερώνυμοι Ναοί Καστελλοκάμπου, Χαλανδρίτσας, Σαραβαλίου, Δρεπάνου, Ελεκίστρας, Σουλίου, Μοίρας, Κρυσταλόβρυσης, Λακκόπετρας, Άνω Αχαΐας, Κρίνου, Αποστόλων, Ερυμάνθειας, Κυδωνιών, Ελληνικού και Λαμπιρίου.

ΤΟ ΜΕΓΑ ΣΠΗΛΑΙΟ ΚΑΙ Η ΜΑΚΕΛΛΑΡΙΑ

Με λαμπρότητα εορτάζεται ο Δεκαπενταύγουστος και στην Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων, στην οποία φυλάσσεται η κηρόχυτη εικόνα της Θεοτόκου, έργο του Ευαγγελιστού Λουκά, κατά την ορθόδοξη παράδοση.

Είναι η αρχαιότερη εικόνα της Παναγίας μας. Πόλο έλξης των πιστών αποτελεί και η Ιερά Μονή Μακελλαριάς που βρίσκεται νοτίως του χωριού των Λαπαναγών, πάνω σε ένα γυμνό και απότομο βράχο και σε απόσταση 30 περίπου χιλιομέτρων από την πόλη των Καλαβρύτων. Γιορτάζουν, τέλος, ο Μητροπολιτικός Ναός της Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλαβρύτων, η Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας, καθώς και οι φερώνυμοι Ναοί σε Λαππάτα, Άνω Βλασσία, Δροσάτο, Κέρτεζη.

 

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement