Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πολύτιμο σύστημα για τυφλούς μαθητές

Δύο Πατρινόπουλα δημιούργησαν συσκευές για τους συμμαθητές τους που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα σύστημα συσκευών που θα διευκολύνει τη συμμετοχή των τυφλών μαθητών κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο σχολείο, δημιούργησαν δύο μαθητές Λυκείου από την Πάτρα, η Αλίκη Ράγκου και ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης.

Πρόκειται για το σύστημα συσκευών Pop2See Smart Class, που περιλαμβάνει μια κάμερα η οποία διαβάζει τον πίνακα της τάξης, μετασχηματίζοντας σε ήχο και σε ψηφιακό κείμενο τις σημειώσεις που βρίσκονται πάνω σε αυτόν, καθώς κι ένα πληκτρολόγιο ανάγνωσης και γραφής Braille (Μπράιγ), που μετατρέπει σε κείμενο στα αγγλικά, ό,τι πληκτρολογήσει ο μαθητής με κώδικα Μπράιγ, ώστε να τα παραλάβει ψηφιακά ο βλέπων καθηγητής. Παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στον τυφλό μαθητή να διαβάσει, όπως έχει συνηθίσει με την αφή, μέσω ακίδων που ανεβοκατεβαίνουν.

«Αποφασίσαμε να φτιάξουμε αυτό το σύστημα συσκευών ώστε να συμβάλλουμε στην ένταξη των τυφλών μαθητών στα γενικά σχολεία. Ουσιαστικά το όραμά μας είναι να τους προσφέρουμε το δικαίωμα της επιλογής. Να μπορούν να επιλέξουν να φοιτήσουν στο γενικό σχολείο αυτόνομοι και ανεξάρτητοι γιατί η έλλειψη όρασης δεν σημαίνει ότι μπαίνουν όρια στην εξέλιξη ενός ανθρώπου», επισημαίνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η 18χρονη Αλίκη Ράγκου από το 13ο Γενικό Λύκειο Πατρών.

Μαζί με τον ξάδερφό της, τον 17χρονο Κωνσταντίνο Μαζαράκη από το Πρότυπο Λύκειο Πατρών ξεκίνησαν από πέρσι τον Ιούλιο να δουλεύουν την ιδέα τους ώσπου φέτος κατάφεραν να συμμετάσχουν στον Εθνικό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων 2022 του υπουργείου Παιδείας και να διακριθούν, καθώς μαζί με άλλες δύο ομάδες θα απαρτίσουν την Εθνική Αποστολή της Ελλάδας στον 33ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό των Νέων Επιστημόνων 2022.

Ουσιαστικά λοιπόν η καινοτόμος ιδέα τους, Pop2See Smart Class αποτελείται από δύο συσκευές: μία κάμερα και ένα πληκτρολόγιο. Η κάμερα εκτελεί φωνητικές εντολές, διαβάζει κείμενα όπως βιβλία ή σημειώσεις από τον σχολικό πίνακα και τα μετατρέπει σε ήχο (αρχείο mp3) και πολλές άλλες μορφές αρχείων (όπως για παράδειγμα PDF, STL, Braille Dots κλπ), ενώ το ίδιο μπορεί να συμβεί και αντίστροφα με την παράδοση του μαθήματος μέσα στην τάξη, μετατρέποντας τον ήχο σε κείμενο. «Όλα τα αρχεία αποθηκεύονται αυτόματα σε cloud. Η δεύτερη συσκευή, το πληκτρολόγιο γραφής και ανάγνωσης, αλληλεπιδρά άμεσα με την πρώτη», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης.

Για να καταφέρουν να υλοποιήσουν την ιδέα τους αφιέρωσαν αρκετό χρόνο εκτός μαθημάτων χρησιμοποιώντας γνώσεις ρομποτικής και προγραμματισμού τις οποίες διέθεταν υπό την καθοδήγηση του προπονητή τους, Σπύρου Τσουκαλά, μηχανικού ηλεκτρονικών υπολογιστών και του μέντορά τους, Γιάννη Κοσμαδάκη, ηλεκτρολόγου μηχανικού.

Σημειώνεται ότι ο 33ος Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός των Νέων Επιστημόνων 2022 θα πραγματοποιηθεί στο Λάιντεν (Leiden) της Ολλανδίας από 13 έως 18 Σεπτεμβρίου 2022. Την αποστολή της Ελλάδας απαρτίζουν οι εξής ιδέες και νέοι επιστήμονες:

 

-«Pop2See Smart Class» (Αλίκη Ράγκου & Κωνσταντίνος Μαζαράκη, 13ο ΓΕΛ Πατρών, Πρότυπο Γενικό Λύκειο Πατρών).

-«Σύστημα μέτρησης και παρακολούθησης της ποιότητας του θαλασσινού νερού» (Δημήτρης Δελιακίδης, 4ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης).

-«e-Αιμοδότες: Σύστημα πληροφόρησης και άμεσης ειδοποίησης αναγκών αιμοδοσίας» (Άγγελος-Μιχαήλ Χουβαρδάς & Λέανδρος Κουρτίδης, 3ο ΓΕΛ Κομοτηνής)

*Τη φωτο παραχώρησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αλίκη Ράγκου, ο Σπύρος Τσουκαλάς και ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης.

Περισσότερα


Ροή ειδήσεων

Advertisement