Κυριακή 26 Μαρτίου 2023
Connect with us

Διεθνή

Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης γίνεται συστημική – Πώς θα αποφύγουμε μία ενεργειακή «Lehman Brothers»

Δημοσιεύθηκε

στις

Όποια λύση και αν υιοθετηθεί τελικά από την ΕΕ για την ενεργειακή κρίση, θα πρέπει να αποδείξει γρήγορα την αποτελεσματικότητά της.

Καθώς οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνονται κατακόρυφα, λόγω της μείωσης των προμηθειών φυσικού αερίου από την Ρωσία, πληθαίνουν οι εκκλήσεις για ανακούφιση των ευρωπαϊκών νοικοκυριών και επιχειρήσεων – ορισμένες από τις οποίες οδηγούνται στην πτώχευση.

Οι εκκλήσεις ενίοτε εισακούγονται, με τους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ να πραγματοποιούν έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή, για να συζητήσουν την ευρωπαϊκή αντίδραση στην ενεργειακή κρίση, αλλά – ως συνήθως – να μην καταλήγουν σε συμφωνία.

Διαβάστε επίσης: Γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο: Ποιες χώρες στήριξαν την πρόταση εκτός από την Ελλάδα – Πού διαφωνήσαμε

Κίνδυνος «Lehman Brothers» στην ενεργειακή βιομηχανία
Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία έκλεισε επ’ αόριστον τον αγωγό Nord Stream 1 προς τη Γερμανία, επιδεινώνοντας την κρίση ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ, σε μια κίνηση που καταγγέλθηκε ως εκβιασμός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παρά τις διαβεβαιώσεις που έδωσαν οι αρχές σε όλη την Ευρώπη, είναι γεγονός ότι η ενεργειακή κρίση μετατρέπεται πλέον ταχύτατα σε συστημική, με πιθανές επιπτώσεις σε ολόκληρη την οικονομία της ΕΕ, σημειώνει το EURACTIV.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Φινλανδία και η Σουηδία ανακοίνωσαν σχέδια για την παροχή εγγυήσεων ρευστότητας δισεκατομμυρίων ευρώ σε εταιρείες ενέργειας, που λυγίζουν υπό την πίεση της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου.

«Το κυβερνητικό πρόγραμμα είναι μια τελευταία επιλογή χρηματοδότησης για εταιρείες, που διαφορετικά θα απειλούνταν με αφερεγγυότητα», δήλωσε η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή.

Η Φινλανδή υπουργός Οικονομίας Mika Lintila προχώρησε ακόμη παραπέρα, λέγοντας ότι η εξελισσόμενη κρίση ρευστότητας «είχε τα συστατικά για ένα είδος Lehman Brothers της ενεργειακής βιομηχανίας».

Τέτοιοι παραλληλισμοί είναι πιθανό να προκαλέσουν ανατριχίλα στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε όλη την ΕΕ.

Όταν η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Lehman Brothers χρεοκόπησε το 2008, οι κραδασμοί έγιναν πιο έντονα αισθητοί στην Ευρώπη, όπου οι τράπεζες – και τελικά, τα κράτη της ΕΕ – χρειάστηκε να διασωθούν για να αποτραπεί η ευρύτερη οικονομική κατάρρευση.

Μετά το ενεργειακό σοκ έρχεται το οικονομικό
Ευτυχώς, μια κρίση αυτού του μεγέθους δεν συμβαίνει ακόμη στην Ευρώπη. Αλλά τα σύννεφα μαζεύονται και το παράδειγμα της Φινλανδίας δείχνει ότι το σοκ των τιμών της ενέργειας έχει επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομία.

Στη Γερμανία, οι τοπικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ενέργειας έχουν προειδοποιήσει για μια διαφαινόμενη κρίση ρευστότητας, λόγω της κρίσης του φυσικού αερίου.

Τον Οκτώβριο του 2021, η OTIMA, μια μεσαίου μεγέθους επιχείρηση κοινής ωφέλειας με έδρα κοντά στο Βερολίνο, ήταν ο πρώτος γερμανικός προμηθευτής ενέργειας και φυσικού αερίου που κατέθεσε αίτηση πτώχευσης, μετά την εκτίναξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην Αυστρία, η Wien Energie, μια τοπική εταιρεία κοινής ωφέλειας, που είναι επίσης η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της χώρας, ζήτησε από την κυβέρνηση μια σωσίβια γραμμή ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό έρχεται μετά τη διάσωση της γερμανικής εταιρείας κοινής ωφέλειας Uniper στο τέλος Ιουλίου, έναντι τιμήματος 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Και «τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα», δήλωσε πηγή της δημοτικής επιχείρησης κοινής ωφέλειας στη EURACTIV.

Οι ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες επιβαρύνονται από τις λεγόμενες «απαιτήσεις περιθωρίου» – ή την ανάγκη κεφαλαίων για την εξασφάλιση συναλλαγών στις αγορές ενέργειας – ύψους τουλάχιστον 1,5 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, το οποίο επικαλείται στοιχεία της νορβηγικής Equinor.

Η εξελισσόμενη κρίση ασκεί πίεση στις κυβερνήσεις να παρέμβουν σε όλα τα μέτωπα.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το Βερολίνο παρουσίασε ένα πακέτο ανακούφισης, ύψους 65 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την ανακούφιση των οικογενειών και των επιχειρήσεων από την επιβάρυνση που προκαλούν οι τιμές ρεκόρ της ενέργειας. Το γερμανικό μέτρο θα χρηματοδοτηθεί από έναν προσωρινό φόρο στα «έκτακτα κέρδη» των εταιρειών ηλεκτρισμού, οι οποίες επωφελήθηκαν από τις υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου.

Στις καλένδες η ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση
Ο έκτακτος φόρος βρίσκει τώρα ευρεία υποστήριξη σε ολόκληρη την ΕΕ.

Εκτός από την Ισπανία και την Πορτογαλία, οι οποίες τον εφάρμοσαν πρώτες νωρίτερα φέτος, η ιδέα υποστηρίζεται πλέον επίσημα από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ένα «non paper», το οποίο κυκλοφόρησε από την Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα, εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στα υπερκέρδη των «υπερπαραγωγών» ηλεκτροπαραγωγών – όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα πυρηνικά και ο λιγνίτης – οι οποίοι έχουν χαμηλό λειτουργικό κόστος και έχουν επωφεληθεί περισσότερο από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου.

Ωστόσο, δεν βγήκε «λευκός καπνός» από την συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, παρότι «έπεσαν» στο τραπέζι πολλές προτάσεις, όπως η πρόταση για γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο, η πρόταση για μηχανισμό ανάκτησης εσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς, η πρόταση για στήριξη των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε προθεσμιακή αγορά και άλλες.

Κατά συνέπεια, κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση, για μία ακόμη φορά, δεν έχουμε.

Ωστόσο, όποια λύση και αν υιοθετηθεί τελικά, θα πρέπει να αποδείξει γρήγορα την αποτελεσματικότητά της.

Γιατί αυτό που η Ευρώπη θέλει να αποφύγει πάση θυσία είναι μια ενεργειακή εκδοχή της κατάρρευσης της Lehman Brothers.

www.in.gr

Διεθνή

Νέα γκάφα από τον Τζο Μπάιντεν – Μπέρδεψε τον Καναδά με την Κίνα

Δημοσιεύθηκε

στις

Μετά τις αλλεπάλληλες τούμπες του και τα περιστατικά «αμνησίας», ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκτέθηκε για ακόμη μία φορά καθώς μπέρδεψε σε δημόσιο λόγο του, τον Καναδά με την Κίνα.

«Σήμερα επικροτώ την Κίνα για την ενεργοποίησή της. Συγγνώμη, επικροτώ τον Καναδά. Μιλάω για αυτό που σκέφτομαι για την Κίνα. Αλλά ας μην το συζητήσουμε ακόμα», είπε συγκεκριμένα ο Μπάιντεν.

Η γκάφα του Αμερικανού προέδρου έγινε ενώπιον και του Καναδού πρωθυπουργού, Τζάστιν Τριντό στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στην Οτάβα.

«Δεν αντιμετωπίζω με ελαφρότητα την Κίνα»
Σε ό,τι αφορά την Κίνα, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε πως δεν έχει εφοδιάσει τη Ρωσία με σημαντικά οπλικά συστήματα για τον πόλεμό της στην Ουκρανία.

«Το ακούω εδώ και τρεις μήνες ότι η Κίνα πρόκειται να παραδώσει σημαντικά όπλα στη Ρωσία», είπε ο Μπάιντεν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό. «Δεν το έχουν κάνει ακόμη, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα το κάνουν, όμως δεν το έχουν κάνει ακόμη», πρόσθεσε.

«Δεν αντιμετωπίζω με ελαφρότητα την Κίνα, δεν βλέπω με ελαφρότητα τη Ρωσία», συνέχισε, εκτιμώντας όμως ότι οι πληροφορίες που έκαναν λόγο για την προσέγγιση Μόσχας και Πεκίνου ήταν πιθανότατα «μεγαλοποιημένες».

«Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση με το Ιράν»
Επίσης ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε σήμερα από την Οτάβα ότι η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει μια σύγκρουση με το Ιράν, μία ημέρα αφότου διέταξε αεροπορικά πλήγματα στη Συρία, από τα οποία σκοτώθηκαν φιλοϊρανοί μαχητές.

Ο Μπάιντεν τόνισε ωστόσο ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να δράσουν «με σθένος» για να προστατεύσουν τους Αμερικανούς πολίτες.

Η επιδρομή στη Συρία διατάχθηκε σε αντίποινα για τον θάνατο ενός Αμερικανού και τον τραυματισμό πέντε στρατιωτών σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

«Μην αμφιβάλλετε: οι ΗΠΑ δεν (…) επιδιώκουν σύγκρουση με το Ιράν αλλά είναι έτοιμες να ενεργήσουν με σθένος για να προστατεύσουν το λαό τους», είπε ο Μπάιντεν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

in.gr

Περισσότερα

Διεθνή

Να απαγορευτεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Ρωσία προτείνει ο πρόεδρος της Δούμας

Δημοσιεύθηκε

στις

Tην απαγόρευση των δραστηριοτήτων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Ρωσία, πρότεινε  το Σάββατο (25/3) ο πρόεδρος της Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολοντίν μετά το  ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε εναντίον του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγορώντας τον για εγκλήματα πολέμου.

Ο Βολόντιν δήλωσε ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί η ρωσική νομοθεσία ώστε να απαγορεύονται όλες οι δραστηριότητες του ΔΠΔ στη χώρα και να τιμωρείται οποιοσδήποτε παρέχει «βοήθεια και στήριξη» σε αυτό.

«Είναι απαραίτητο να μελετήσουμε τροποποιήσεις στη νομοθεσία ώστε να απαγορευθεί οποιαδήποτε δραστηριότητα του ΔΠΔ στο έδαφος της χώρας μας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram. Οποιαδήποτε παροχή βοήθειας ή στήριξης στο Δικαστήριο θα πρέπει να τιμωρείται βάσει νόμου, πρόσθεσε.

Το ΔΠΔ εξέδωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Πούτιν κατηγορώντας τον ότι απέλασε παρανόμως εκατοντάδες παιδιά από την Ουκρανία στη Ρωσία.

Το Κρεμλίνο έχει καταγγείλει το ένταλμα σύλληψης, αν και το θεωρεί χωρίς νόημα.

Η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Κίνα δεν είναι μέλη του ΔΠΔ, όμως 123 χώρες έχουν υπογράψει τη Σύμβαση της Ρώμης. Ούτε η Ουκρανία είναι μέλος του ΔΠΔ, αλλά το Κίεβο του έδωσε άδεια να ερευνήσει εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο έδαφός του.

Περισσότερα

Διεθνή

Γαλλία: H κυβέρνηση απαγορεύει στους δημοσίους υπαλλήλους TikTok, Νetflix και Candy Crash

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Γαλλία θα απαγορεύσει στους δημοσίους υπαλλήλους να ανεβάζουν μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εφαρμογές παιχνιδιών στα τηλέφωνα εργασίας τους υπό τον φόβο της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και το απόρρητο, σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Επιπλέον, σε αντίθεση με τις απαγορεύσεις στις Βρυξέλλες και τη Χάγη, η γαλλική κυβέρνηση έχει επίσης βάλει στο «μάτι» δυτικές εφαρμογές και πλατφόρμες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο ιστότοπος «Politico», το μέτρο αυτό θα τεθεί σε άμεση ισχύ και θα απαγορεύει, μεταξύ άλλων, το TikTok, το Netflix και το Candy Crash, το δημοφιλές παιχνίδι που υπάρχει ως εφαρμογή σε εκατομμύρια κινητά.

«Αυτές οι ψυχαγωγικές εφαρμογές δεν έχουν σχεδιαστεί για να εγγυώνται ένα επαρκές επίπεδο κυβερνοασφάλειας που θα αναπτυχθεί στα ψηφιακά εργαλεία της διοίκησης», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Λογισμικού της χώρας, Ζαν Νοέλ Μπαρό, δικαιολογώντας την απόφαση της κυβέρνησης.

«Το TikTok, αλλά και το Candy Crush ή το Netflix επηρεάζονται από αυτό το μέτρο» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ωστόσο πως θα «μπορούσαν να παραχωρηθούν εξαιρέσεις για σκοπούς θεσμικής επικοινωνίας».

Στις αρχές του μήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γαλλίας, Ολιβιέ Βεράν ανέφερε ότι οι υπουργοί και ο πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν δεν μπορούσαν να κατεβάσουν εφαρμογές κοινωνικών μέσων όπως, το Instagram και το TikTok στα τηλέφωνα εργασίας τους.

Υπενθυμίζεται ότι τις αρχές της εβδομάδας, τα ανώτατα στελέχη της Εθνοσυνέλευσης προέτρεψαν τους βουλευτές να «περιορίσουν» τη χρήση των εφαρμογών social media και των υπηρεσιών ανταλλαγής μηνυμάτων στις τηλεφωνικές συσκευές τους.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα