Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022
Connect with us

Διεθνή

Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης γίνεται συστημική – Πώς θα αποφύγουμε μία ενεργειακή «Lehman Brothers»

Δημοσιεύθηκε

στις

Όποια λύση και αν υιοθετηθεί τελικά από την ΕΕ για την ενεργειακή κρίση, θα πρέπει να αποδείξει γρήγορα την αποτελεσματικότητά της.

Καθώς οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνονται κατακόρυφα, λόγω της μείωσης των προμηθειών φυσικού αερίου από την Ρωσία, πληθαίνουν οι εκκλήσεις για ανακούφιση των ευρωπαϊκών νοικοκυριών και επιχειρήσεων – ορισμένες από τις οποίες οδηγούνται στην πτώχευση.

Οι εκκλήσεις ενίοτε εισακούγονται, με τους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ να πραγματοποιούν έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή, για να συζητήσουν την ευρωπαϊκή αντίδραση στην ενεργειακή κρίση, αλλά – ως συνήθως – να μην καταλήγουν σε συμφωνία.

Διαβάστε επίσης: Γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο: Ποιες χώρες στήριξαν την πρόταση εκτός από την Ελλάδα – Πού διαφωνήσαμε

Κίνδυνος «Lehman Brothers» στην ενεργειακή βιομηχανία
Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία έκλεισε επ’ αόριστον τον αγωγό Nord Stream 1 προς τη Γερμανία, επιδεινώνοντας την κρίση ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ, σε μια κίνηση που καταγγέλθηκε ως εκβιασμός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παρά τις διαβεβαιώσεις που έδωσαν οι αρχές σε όλη την Ευρώπη, είναι γεγονός ότι η ενεργειακή κρίση μετατρέπεται πλέον ταχύτατα σε συστημική, με πιθανές επιπτώσεις σε ολόκληρη την οικονομία της ΕΕ, σημειώνει το EURACTIV.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Φινλανδία και η Σουηδία ανακοίνωσαν σχέδια για την παροχή εγγυήσεων ρευστότητας δισεκατομμυρίων ευρώ σε εταιρείες ενέργειας, που λυγίζουν υπό την πίεση της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου.

«Το κυβερνητικό πρόγραμμα είναι μια τελευταία επιλογή χρηματοδότησης για εταιρείες, που διαφορετικά θα απειλούνταν με αφερεγγυότητα», δήλωσε η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή.

Η Φινλανδή υπουργός Οικονομίας Mika Lintila προχώρησε ακόμη παραπέρα, λέγοντας ότι η εξελισσόμενη κρίση ρευστότητας «είχε τα συστατικά για ένα είδος Lehman Brothers της ενεργειακής βιομηχανίας».

Τέτοιοι παραλληλισμοί είναι πιθανό να προκαλέσουν ανατριχίλα στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε όλη την ΕΕ.

Όταν η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Lehman Brothers χρεοκόπησε το 2008, οι κραδασμοί έγιναν πιο έντονα αισθητοί στην Ευρώπη, όπου οι τράπεζες – και τελικά, τα κράτη της ΕΕ – χρειάστηκε να διασωθούν για να αποτραπεί η ευρύτερη οικονομική κατάρρευση.

Μετά το ενεργειακό σοκ έρχεται το οικονομικό
Ευτυχώς, μια κρίση αυτού του μεγέθους δεν συμβαίνει ακόμη στην Ευρώπη. Αλλά τα σύννεφα μαζεύονται και το παράδειγμα της Φινλανδίας δείχνει ότι το σοκ των τιμών της ενέργειας έχει επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομία.

Στη Γερμανία, οι τοπικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ενέργειας έχουν προειδοποιήσει για μια διαφαινόμενη κρίση ρευστότητας, λόγω της κρίσης του φυσικού αερίου.

Τον Οκτώβριο του 2021, η OTIMA, μια μεσαίου μεγέθους επιχείρηση κοινής ωφέλειας με έδρα κοντά στο Βερολίνο, ήταν ο πρώτος γερμανικός προμηθευτής ενέργειας και φυσικού αερίου που κατέθεσε αίτηση πτώχευσης, μετά την εκτίναξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην Αυστρία, η Wien Energie, μια τοπική εταιρεία κοινής ωφέλειας, που είναι επίσης η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της χώρας, ζήτησε από την κυβέρνηση μια σωσίβια γραμμή ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό έρχεται μετά τη διάσωση της γερμανικής εταιρείας κοινής ωφέλειας Uniper στο τέλος Ιουλίου, έναντι τιμήματος 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Και «τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα», δήλωσε πηγή της δημοτικής επιχείρησης κοινής ωφέλειας στη EURACTIV.

Οι ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες επιβαρύνονται από τις λεγόμενες «απαιτήσεις περιθωρίου» – ή την ανάγκη κεφαλαίων για την εξασφάλιση συναλλαγών στις αγορές ενέργειας – ύψους τουλάχιστον 1,5 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, το οποίο επικαλείται στοιχεία της νορβηγικής Equinor.

Η εξελισσόμενη κρίση ασκεί πίεση στις κυβερνήσεις να παρέμβουν σε όλα τα μέτωπα.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το Βερολίνο παρουσίασε ένα πακέτο ανακούφισης, ύψους 65 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την ανακούφιση των οικογενειών και των επιχειρήσεων από την επιβάρυνση που προκαλούν οι τιμές ρεκόρ της ενέργειας. Το γερμανικό μέτρο θα χρηματοδοτηθεί από έναν προσωρινό φόρο στα «έκτακτα κέρδη» των εταιρειών ηλεκτρισμού, οι οποίες επωφελήθηκαν από τις υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου.

Στις καλένδες η ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση
Ο έκτακτος φόρος βρίσκει τώρα ευρεία υποστήριξη σε ολόκληρη την ΕΕ.

Εκτός από την Ισπανία και την Πορτογαλία, οι οποίες τον εφάρμοσαν πρώτες νωρίτερα φέτος, η ιδέα υποστηρίζεται πλέον επίσημα από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ένα «non paper», το οποίο κυκλοφόρησε από την Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα, εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στα υπερκέρδη των «υπερπαραγωγών» ηλεκτροπαραγωγών – όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα πυρηνικά και ο λιγνίτης – οι οποίοι έχουν χαμηλό λειτουργικό κόστος και έχουν επωφεληθεί περισσότερο από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου.

Ωστόσο, δεν βγήκε «λευκός καπνός» από την συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, παρότι «έπεσαν» στο τραπέζι πολλές προτάσεις, όπως η πρόταση για γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο, η πρόταση για μηχανισμό ανάκτησης εσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς, η πρόταση για στήριξη των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε προθεσμιακή αγορά και άλλες.

Κατά συνέπεια, κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση, για μία ακόμη φορά, δεν έχουμε.

Ωστόσο, όποια λύση και αν υιοθετηθεί τελικά, θα πρέπει να αποδείξει γρήγορα την αποτελεσματικότητά της.

Γιατί αυτό που η Ευρώπη θέλει να αποφύγει πάση θυσία είναι μια ενεργειακή εκδοχή της κατάρρευσης της Lehman Brothers.

www.in.gr

Διεθνή

Δυτική Όχθη: Νεκροί δύο Παλαιστίνιοι σε σφοδρές συγκρούσεις με τον στρατό του Ισραήλ

Δημοσιεύθηκε

στις

Δύο Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη σκότωσε ο ισραηλινός στρατός, όταν ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις στον καταυλισμό Τζενίν στη διάρκεια επιχείρησης νωρίς σήμερα το πρωί, δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

Η οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ένας από τους νεκρούς ήταν ο επικεφαλής της.

Προς το παρόν ο ισραηλινός στρατός δεν έχει σχολιάσει το περιστατικό.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ξεχωριστά περιστατικά, καθώς η βία εντείνεται στη Δυτική Όχθη.

Εδώ και μήνες επικρατεί ένταση στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος που κατέχει το Ισραήλ από το 1967, όπου ο ισραηλινός στρατός πολλαπλασίασε τις επιχειρήσεις του έπειτα από σειρά φονικών αντιισραηλινών επιθέσεων τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Έκτοτε, έχει εξαπολύσει πάνω από 2.000 εφόδους στη Δυτική Όχθη, ειδικά στους τομείς της Τζενίν και της Ναμπλούς.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας επεσήμανε ότι φέτος έχουν σκοτωθεί 210 Παλαιστίνιοι – άμαχοι και αντάρτες – κάποιοι από τους οποίους στη διάρκεια συγκρούσεων που ξέσπασαν στη Γάζα τον Αύγουστο.

Από την ισραηλινή πλευρά 23 άμαχοι και οκτώ μέλη των δυνάμεων της τάξης έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις Παλαιστινίων στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με τα στοιχεία του στρατού, ο οποίος κάνει λόγο για 136 νεκρούς Παλαιστίνιους, χωρίς ωστόσο να μετρά τα θύματα στη Γάζα.

Περισσότερα

Διεθνή

#CancelBalenciaga: Οι χρήστες του διαδικτύου ζητούν την αποκαθήλωση του οίκου μόδας

Δημοσιεύθηκε

στις

Χαμός επικρατεί τις τελευταίες μέρες στα social media με αφορμή την πρόσφατη καμπάνια «Gift Shop» του Balenciaga, που δείχνει παιδιά να ποζάρουν κρατώντας τσάντες με αρκουδάκια στολισμένα με BDSM αξεσουάρ.

Και μπορεί ο κορυφαίος οίκος μόδας, μετά τον σάλο που προκλήθηκε να ζήτησε συγγνώμη και να απέσυρε τις διαφημίσεις, οι χρήστες του TikTok και του Twitter παραμένουν εξαγριωμένοι.

Το #cancelBalenciaga έχει πάρει φωτιά και συνεχίζει να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις των trends. Μόνο στην πλατφόρμα δημιουργίας και κοινοποίησης βίντεο μετρά πάνω από 33Μ προβολές, με τους TikTokers να εκφράζουν την απέχθειά τους και να τονίζουν ότι πρόκειται για μια απαράδεκτη καμπάνια.

«Κάποτε αγαπούσα αυτή τη μάρκα, αλλά δεν θα την υποστηρίξω ποτέ ξανά»,  «Η ασφάλεια των παιδιών δεν είναι παιχνίδι», «Είμαι αηδιασμένη με την καμπάνια», είναι μόνο κάποια από τα σχόλιά τους την ώρα που καίνε τα παπούτσια τους, καταστρέφουν τις τσάντες τους και σκίζουν τα ρούχα τους.

 

 

Εκρηκτικό είναι το κλίμα και στο Twitter. Oι επικριτές κατακεραυνώνουν τις φωτογραφίες και εκφράζουν την οργή τους.

«Νόμιζα ότι οι άνθρωποι τρολάρουν, αλλά όχι. It’s real. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που ο Balenciaga έφυγε από το Twitter. Δεν θέλουν να λογοδοτήσουν. Ναι, αυτά είναι παιδιά που κρατούν αρκουδάκια ντυμένα με σαδομαζοχιστικά ρούχα», έγραψε ένας χρήστης.

Πολλοί παρατήρησαν επίσης δικαστικά έγγραφα που αναφέρονται σε «παιδικό πορνό» και τα οποία περιλαμβάνονται στην εκστρατεία, ενώ άλλοι τα έβαλαν και με την Κιμ Καρντάσιαν, που είναι η μούσα του creative director του οίκου, Demna Gvasalia.

 

H ίδια αποφάσισε να τοποθετηθεί γράφοντας τα παρακάτω στα Instagram stories της: «Παρέμεινα σιωπηλή τις τελευταίες μέρες, όχι επειδή δεν με αηδίασαν και δεν με εξοργίσαν οι πρόσφατες καμπάνιες της Balenciaga, αλλά επειδή ήθελα μια ευκαιρία να μιλήσω στην ομάδα τους για να καταλάβω μόνη μου, πώς συνέβη κάτι τέτοιο. Ως μητέρα τεσσάρων παιδιών, έχω συγκλονιστεί από αυτές τις ενοχλητικές εικόνες. Η ασφάλεια των παιδιών πρέπει να διασφαλίζεται με τον υψηλότερο σεβασμό και οποιεσδήποτε προσπάθειες εξομάλυνσης της παιδικής κακοποίησης, οποιουδήποτε είδους, δεν πρέπει να έχουν θέση στην κοινωνία μας — τελεία.

Εκτιμώ την αφαίρεση την καμπάνιας από τον Balenciaga και τη συγγνώμη τους. Μιλώντας μαζί τους, πιστεύω ότι κατανοούν τη σοβαρότητα του ζητήματος και θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να μην ξανασυμβεί ποτέ. Όσον αφορά το μέλλον μου με τον Balenciaga, αυτή τη στιγμή επαναξιολογώ τη σχέση μου με τον οίκο, βασίζοντάς την στην προθυμία τους να αποδεχτούν την ευθύνη για κάτι, που δεν έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ εξαρχής — και τις ενέργειες που περιμένω να δω να κάνουν, για να προστατεύσουν παιδιά».

Το χρονικό του #cancelBalenciagaΗ καμπάνια «Gift Shop», την οποία φωτογράφισε ο διάσημος Gabriele Galimberti, είχε ως στόχο να αποτελέσει μια δήλωση σχετικά με την όμορφη διαδικασία της ανταλλαγής δώρων, εμπνευσμένη από τη σειρά φωτογραφιών “toy story” του Galimberti. Ωστόσο, η απεικόνιση παιδιών να κρατούν τις τσάντες λούτρινα αρκουδάκια με BDSM αξεσουάρ, ιμάντες και χειροπέδες προκάλεσε την οργή του διαδικτύου.

Η καμπάνια «κατέβηκε» αυτομάτως από όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο οίκος εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Ζητούμε ειλικρινά συγγνώμη για οποιαδήποτε προσβολή μπορεί να προκάλεσε η εορταστική μας καμπάνια. Οι τσάντες με τις βελούδινες αρκούδες μας δεν θα έπρεπε να είχαν παρουσιαστεί με παιδιά σε αυτή την καμπάνια. Αφαιρέσαμε αμέσως την καμπάνια από όλες τις πλατφόρμες. Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας αυτό το θέμα και θα προβούμε σε νομικές ενέργειες κατά των υπευθύνων για τη δημιουργία του σκηνικού και τη συμπερίληψη μη εγκεκριμένων αντικειμένων για τη φωτογράφιση της καμπάνιας μας Άνοιξη ‘23. Καταδικάζουμε έντονα την κακοποίηση των παιδιών σε οποιαδήποτε μορφή. Υπερασπιζόμαστε την ασφάλεια και την ευημερία των παιδιών».

in.gr

Περισσότερα

Διεθνή

Ανακοίνωσε τον θάνατο του αρχηγού του το Ισλαμικό Κράτος

Δημοσιεύθηκε

στις

Το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε σε ηχογραφημένο μήνυμα τον θάνατο του αρχηγού του και τον ορισμό του διαδόχου.

Ο αρχηγός της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) Αμπού αλ-Χασάν αλ-Χασέμι αλ Κουραΐσι σκοτώθηκε σε μάχες, δήλωσε ο εκπρόσωπός του σε ηχητικό μήνυμα που αναρτήθηκε μέσω του Telegram.

«Η οργάνωση επέλεξε τον Abu al-Hussein al-Husseini al-Quraishi για να τον αντικαταστήσει», πρόσθεσε. Ο εκπρόσωπος είπε ότι ο Abu al-Hassan al-Hashemi al-Quraishi σκοτώθηκε ενώ «πολεμούσε τους εχθρούς του Θεού», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο νέος ηγέτης
Το IS ανακοίνωσε τον Abu al-Hassan al-Hashemi al-Quraishi ως νέο ηγέτη του τον Μάρτιο μετά το θάνατο του προκατόχου του Abu Ibrahim al-Hashemi al-Quraishi. Ο τελευταίος Κουραΐσι ήταν αδελφός του πρώην χαλίφη του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, σύμφωνα με δύο ιρακινούς αξιωματούχους.

Τόσο ο Κουραΐσι, όσο και ο Μπαγκντάντι πέθαναν ανατινάζοντας τον εαυτό τους και τα μέλη της οικογένειάς τους κατά τη διάρκεια επιδρομών των ΗΠΑ στα κρησφύγετα τους στη βόρεια Συρία.

Λίγα λόγια για την οργάνωση
Το Ισλαμικό Κράτος αναδύθηκε από το χάος του εμφυλίου πολέμου στη γειτονική Συρία την περασμένη δεκαετία και κατέλαβε τεράστιες περιοχές του Ιράκ και της Συρίας το 2014. Ο Μπαγκντάντι κήρυξε Ισλαμικό χαλιφάτο από ένα τζαμί στη Μοσούλη του βόρειου Ιράκ εκείνο το έτος και αυτοανακηρύχτηκε χαλίφης όλων μουσουλμάνοι.

Η βάναυση κυριαρχία του Ισλαμικού Κράτους, κατά την οποία σκότωσε και εκτέλεσε χιλιάδες ανθρώπους στο όνομα της στενής ερμηνείας του Ισλάμ, έλαβε τέλος στη Μοσούλη όταν οι ιρακινές και διεθνείς δυνάμεις νίκησαν την ομάδα εκεί το 2017.

Οι εναπομείναντες χιλιάδες μαχητές της έχουν κρυφτεί τα τελευταία χρόνια ως επί το πλείστον σε απομακρυσμένες περιοχές, αλλά εξακολουθούν να είναι σε θέση να πραγματοποιούν σημαντικές επιθέσεις τύπου ανταρτών.

in.gr

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα