Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Για το Πανεπιστήμιο Πατρών, που δεν ξέρουμε

Published

on

ΤOY ΔIOΝΥΣΗ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ

Το Πανεπιστήμιο Πατρών απέχει από το κέντρο της αχαϊκής πρωτεύουσας περίπου δέκα χιλιόμετρα.

Η απόσταση φαντάζει (και είναι) μικρή, πλην όμως στον μισό και πλέον αιώνα λειτουργίας του δεν έχει καλυφθεί επαρκώς από την τοπική κοινωνία, υπό την έννοια μιας επιδιωκόμενης προσέγγισης του, στο πλαίσιο μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης.

Την αναγκαιότητα της σύνδεσης μας με το Πανεπιστήμιο Πατρών την θυμόμαστε κάθε φορά που βρισκόμαστε μπροστά σε κάποιο επίτευγμα του, ως απτό αποτέλεσμα της σοβαρής και ερευνητικής δουλειάς που γίνεται στην κοινότητα του, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Γι’ αυτήν την επιστημονική έρευνα έχουμε, ως επί το πλείστον, μαύρα μεσάνυχτα, καθώς μαθαίνουμε κατά καιρούς, εκ των υστέρων, αποσπασματικές πτυχές της, όταν αυτές στέφονται από επιτυχία.

Εξυπακούεται και εννοείται ότι ικανοποιούμαστε όταν μαθαίνουμε ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών κερδίζει θέσεις στους πίνακες κατάταξης των καλύτερων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, που είναι απόρροια της αξιόλογης ερευνητικής δραστηριότητας του με πολλαπλούς αποδέκτες. Προφανώς, σ’ αυτούς συγκαταλεγόμαστε κι εμείς.

Για ένα ταγκό χρειάζονται πάντα δύο. Ως τοπική κοινωνία οφείλουμε να πλησιάσουμε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ένα σημαντικό πανεπιστημιακό Ίδρυμα που βρίσκεται στην πόρτα μας, από το 1964, και δεν το έχουμε γνωρίσει ακόμη, τουλάχιστον όσο θα έπρεπε.

Και γι’ αυτό η ευθύνη είναι πρωτίστως δική μας, εάν δεν είναι αποκλειστικά δική μας. Διότι, κακά τα ψέματα, έως σήμερα βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε το Πανεπιστήμιο μας περισσότερο ως μια πηγή εσόδων για την πόλη, που τη συντηρεί σε μεγάλο βαθμό με τις χιλιάδες των φοιτητριών και των φοιτητών του, όχι ως ένα μορφωτικό Ίδρυμα διεθνούς εμβέλειας που πρέπει να αναπτύξουμε μαζί του έναν αμφίδρομο δεσμό εποικοδομητικού χαρακτήρα.

Είναι, λοιπόν, καιρός να το δούμε αλλιώς, και για να σταματήσουμε να εκπλησσόμαστε όποτε εντυπωσιαζόμαστε από τα επιτεύγματα του, για τα οποία δικαιούμαστε να νιώθουμε υπερήφανοι, ιδίως αυτήν τη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε.

Ροή ειδήσεων

Advertisement