Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Υγεία

Πανεπιστήμιο του Χιούστον: H μέθοδος για να καίμε λίπος ενώ καθόμαστε στο γραφείο μας

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο μέσος Αμερικανός ξοδεύει σχεδόν δέκα ώρες την ημέρα καθιστός, ενώ με την πανδημία να πυροδοτεί την ανάγκη για τηλεργασία στο σπίτι, ο καθιστικός τρόπος ζωής είναι μονόδρομος.

Ωστόσο, ο συγκεκριμένος τρόπος ζωής, είναι επιβλαβής για την καρδιά, ενώ έχει κατηγορηθεί και για παθήσεις όπως ο διαβήτης, οι δυσλειτουργίες στο μεταβολισμό, καθώς και για σοβαρά προβλήματα στην πλάτη. Μοναδική λύση αποτελεί η άσκηση.

Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ζήτηση για όρθια γραφεία, έχει αυξηθεί σημαντικά. Φαίνεται, όμως, ότι υπάρχει ένας τρόπος να ενεργοποιήσετε τις μεταβολικές δραστηριότητες του οργανισμού, ενώ κάθεστε.

Διαβάστε επίσης: Η στατική άσκηση που σμιλεύει το σώμα σε 28 ημέρες
Η μέθοδος Soleus Pushup
Ειδικοί στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον, ερευνούν μια τεχνική που ονομάζεται Soleus Pushup (SPU), η οποία περιλαμβάνει την ενεργοποίηση του πέλματος στην περιοχή της γάμπας για την ενίσχυση του μεταβολισμού με ελάχιστη σωματική προσπάθεια.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα εδώ είναι ότι ο μυς του πέλματος μπορεί να διατηρήσει τη δραστηριότητα του μεταβολισμού σε λειτουργία για ώρες χωρίς να κουράζεται, ακόμη και όταν το άτομο κάθεται σε μια καρέκλα. Η βασική κατευθυντήρια αρχή είναι ότι σε μυϊκές ίνες ηρεμίας όπως το πέλμα, η κατανάλωση ενέργειας είναι ελάχιστη.

Η ώθηση του πέλματος περιλαμβάνει την ανύψωση της φτέρνας στο μέγιστο ύψος της, ενώ το μπροστινό πόδι διατηρείται κολλημένο στο έδαφος και καταλήγει σε αργό κατέβασμα της φτέρνας. Κατά τη διεξαγωγή των δοκιμών, η ομάδα ανακάλυψε ότι η περιοχή του πέλματος αναδείχθηκε στο πιο ενεργό σημείο στο σώμα για τη διάσπαση υδατανθράκων, όπως η γλυκόζη.

Μελέτη που διεξήχθη σε εθελοντές με ποικίλα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, από ανθρώπους που διάγουν καθιστική ζωή, μέχρι αθλητικούς τύπους, διαπίστωσε ότι κανένα γνωστό φάρμακο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο μέγεθος του οξειδωτικού μεταβολισμού σε ολόκληρο το σώμα, όπως μπορεί να επιτευχθεί με τη μέθοδο Soleus Pushup.

Ευρήματα, τα οποία έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό iScience, υποστηρίζουν ότι η τεχνική PSU είναι πιο αποτελεσματική στη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα, ακόμα και από προπονήσεις όπως το τρέξιμο σε διάδρομο ή από ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα απώλειας βάρους.

Ένα όφελος για όσους εργάζονται μπροστά από έναν υπολογιστή
Κατά τη διάρκεια των δοκιμών SPU, διαπιστώθηκε ότι η μέθοδος οδήγησε σε 52% υψηλότερη απώλεια σακχάρου στο αίμα, ενώ η απαίτηση σε ινσουλίνη περιορίστηκε κατά 60%.

Επιπλέον, διπλασιάστηκε ο ρυθμός μεταβολισμού του λίπους στο σώμα, μειώνοντας το συνολικό επίπεδο λίπους στο αίμα. Τονίζοντας τις μεγάλες δυνατότητες της αξιοσημείωτης έρευνάς του, ο καθηγητής Μαρκ Χάμιλτον από το Health and Human Performance στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον σημειώνει ότι «παρά το γεγονός ότι το πέλμα καταλαμβάνει μόνο το 1% του σωματικού βάρους, είναι ικανό να αυξήσει τον μεταβολικό του ρυθμό κατά τη διάρκεια των SPU συσπάσεων, οι οποίες διπλασιάζουν έως και τριπλασιάζουν την οξείδωση των υδατανθράκων σε ολόκληρο το σώμα».

in.gr


Ροή ειδήσεων

Advertisement