Connect with us

Διεθνή

Πετρέλαιο: Απόφαση ΟΠΕΚ για μεγάλη μείωση της παραγωγής

Published

on

Κωφεύοντας στις αλλεπάλληλες πιέσεις της Ουάσιγκτον, η ντε φάκτο ηγετική δύναμη του ΟΠΕΚ και η Ρωσία, άτυπο μέλος του πλέον εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, οδήγησαν χθες το διεθνές καρτέλ πετρελαίου στην απόφαση να μειώσει την παραγωγή του κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση που έχει αποφασίσει ο ΟΠΕΚ+ από το πρώτο κύμα της πανδημίας το 2020, όταν έπεσε κατακόρυφα η ζήτηση για «μαύρο χρυσό», ενώ αντιπροσωπεύει το 2% της παγκόσμιας προσφοράς. Η είδηση οδήγησε σε άνοδο τις τιμές του «μαύρου χρυσού», με το αργό Δυτικού Τέξας να σημειώνει σύντομα αύξηση 0,69% και να κυμαίνεται το βράδυ στα 87,12 δολ. το βαρέλι, ενώ το Brent έφτασε στα 91,95 δολ. το βαρέλι μόλις διέρρευσε η είδηση. Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, στα σχέδια της Σαουδικής Αραβίας και γενικότερα του ΟΠΕΚ είναι να δοθεί ώθηση στις τιμές ώστε να ανακάμψουν κοντά στα 100 δολ. το βαρέλι.

Αν και πολλά από τα κράτη-μέλη του διεθνούς καρτέλ πετρελαίου αντλούν ήδη σαφώς λιγότερο πετρέλαιο από όσο τους επιτρέπουν οι ποσοστώσεις και ενδεχομένως δεν θα χρειαστεί να μειώσουν άλλο την παραγωγή τους. Είναι ωστόσο γεγονός ότι η απόφαση του διεθνούς καρτέλ πετρελαίου καταφέρει νέο πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία, που αντιμετωπίζει έναν επιθετικά αυξανόμενο πληθωρισμό εξαιτίας του κόστους της ενέργειας, ενώ μειώνει περαιτέρω την προσφορά υδρογονανθράκων εν τω μέσω της ενεργειακής κρίσης. Αναμένεται άλλωστε να προκαλέσει εκνευρισμό στην Ουάσιγκτον, που επιδιώκει επίμονα να μειώσει τις τιμές της ενέργειας και να διασφαλίσει φθηνή βενζίνη στους Αμερικανούς ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών τον Νοέμβριο. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξάλλου επισκέφθηκε προσφάτως τη Σαουδική Αραβία σε μια προσπάθεια να ασκήσει πιέσεις ώστε να αυξήσει ο ΟΠΕΚ την παραγωγή του, αλλά ήταν σαφές ότι η προσπάθειά του απέβη ατελέσφορη. Ο Λευκός Οίκος έχει επίσης δώσει εντολή στο αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας να αναλύσει κατά πόσο θα οδηγούσε σε αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας μια απαγόρευση στις εξαγωγές βενζίνης, ντίζελ και γενικώς προϊόντων διύλισης.

 

Αναλυτές που μίλησαν σχετικά στους Financial Times επισήμαναν ότι η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στις τιμές του πετρελαίου και να εξουδετερώσει τις προσπάθειες των δυτικών χωρών να περιορίσουν τα πετρελαϊκά έσοδα της Ρωσίας, που χρηματοδοτούν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εκτιμούν, έτσι, πως πρόκειται για μια καθοριστικής σημασίας καμπή στη μακροχρόνια, 75χρονη, ενεργειακή συμμαχία του Ριάντ με την Ουάσιγκτον. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Μπιλ Φάρεν Πράις, βετεράνος του ΟΠΕΚ και στέλεχος της συμβουλευτικής Enverus, «η Σαουδική Αραβία έθεσε το καρτέλ σε τροχιά σύγκρουσης με τον ελεύθερο κόσμο καθώς συντάχθηκε με τη Ρωσία στο όνομα της προστασίας της αγοράς πετρελαίου, όταν οι καταναλωτές όλου του κόσμου αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν έναν ιλιγγιώδη πληθωρισμό και το αυξανόμενο κόστος της διαβίωσης». Ο ίδιος πρόσθεσε μάλιστα πως «θα υπάρξουν πολιτικές συνέπειες για το Ριάντ».

Την κατάσταση προβλέπεται να περιπλέξει περαιτέρω η πρόθεση της Ουάσιγκτον να επιβάλει πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, με τη σχετική απόφαση να αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων. Αλλοι αναλυτές υπογραμμίζουν τη δύσκολη θέση στην οποία έφερε την Ευρώπη η παρουσία του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, ο οποίος παρέστη στη συνεδρίαση εντός ευρωπαϊκού εδάφους και συγκεκριμένα στη Βιέννη, όπου συνέρχεται πάντα ο ΟΠΕΚ. Οπως σχολιάζουν οι New York Times, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα βρεθούν σε δύσκολη θέση έναντι των Ευρωπαίων πολιτών που, όπως όλα δείχνουν, θα αντιμετωπίσουν έναν πολύ σκληρό χειμώνα εξαιτίας της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement