Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023
Connect with us

Διεθνή

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Πυκνώνουν τα σύννεφα ύφεσης πάνω από την Ευρώπη

Δημοσιεύθηκε

στις

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από τις οικονομίες της Ευρώπης σύμφωνα με τη Morgan Stanley που επικαλούμενη τα τελευταία στοιχεία εκτιμά ότι η ύφεση έχει ήδη ξεκινήσει από το τρίτο τρίμηνο του έτους για ορισμένες οικονομίες. Ο αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός προεξοφλεί πως όλες οι οικονομίες θα διολισθήσουν σε ύφεση από το τελευταίο κιόλας τρίμηνο του έτους με το ΑΕΠ της Ευρωζώνης να συρρικνώνεται επί τρία συναπτά τρίμηνα. Οι αναλυτές της Morgan Stanley επισημαίνουν ότι η ύφεση βρίσκεται ήδη στην Ευρώπη αλλά όχι σε όλες τις χώρες της. Η αρχική της εκτίμηση ήταν, άλλωστε, πως η Ευρωζώνη θα μπορούσε να διατηρήσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο χάρη στη μεγάλη ανάκαμψη του τουρισμού και όλων των δραστηριοτήτων που εξαρτώνται από αυτόν κατά τους θερινούς μήνες. Επιπλέον, τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τους δείκτες υπεύθυνων προμηθειών τον Σεπτέμβριο καταδεικνύουν μια εντελώς άνιση εικόνα ανάμεσα στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Στη Γαλλία και στην Ισπανία καταδεικνύουν συνεχιζόμενη ανάπτυξη σε αντίθεση με την Ιταλία και τη Γερμανία, των οποίων οι οικονομίες συρρικνώνονται ήδη.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, η Morgan Stanley εκτιμά πως θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα το 2023, εξαιτίας κατά κύριο λόγο της ενέργειας που οδηγεί σε επιτάχυνση τις τιμές σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Οι εκτιμήσεις της κατατείνουν σε έναν κατά μέσο όρο πληθωρισμό 8,2% για το τρέχον έτος και αποκλιμάκωσή του στο 5,2% το επόμενο έτος. Προβλέπει, άλλωστε, πως τα μέτρα στήριξης που έχουν αποφασίσει οι κυβερνήσεις δεν θα αποτρέψουν τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των ευρωπαϊκών νοικοκυριών τόσο το 2022 όσο και το 2023, όπως και την πτώση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Για το σύνολο της Ευρωζώνης εκτιμά πως το γ΄ τρίμηνο του 2022 η οικονομία της θα συρρικνωθεί κατά 0,1% και κατά 0,5% το δ΄ τρίμηνο και για τρίτο συναπτό τρίμηνο κατά 0,4% τους πρώτους τρεις μήνες του επόμενου έτους. Δυσοίωνη είναι, άλλωστε, η προειδοποίηση της αμερικανικής τράπεζας ότι η μείωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης μπορεί να είναι 0,5% το επόμενο έτος, αλλά μπορεί και να φτάσει στο 1,5% αν επιβληθεί δελτίο στην ενέργεια. Και ακόμη πιο δυσοίωνη είναι η εκτίμησή της ότι αυτή τη φορά η ανάκαμψη θα είναι πολύ πιο αργή από άλλες περιόδους κρίσεις καθώς ο πληθωρισμός θα εξακολουθήσει να οδηγεί σε μείωση των δαπανών.

Διεθνή

Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης διακόπτει προσωρινά τη λειτουργία του, για πρώτη φορά μετά τους σεισμούς του 1999

Δημοσιεύθηκε

στις

Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε τη διακοπή της λειτουργίας του – για πρώτη φορά μετά το 1999 – μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη λόγω της αστάθειας της αγοράς μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία.

Το Χρηματιστήριο δικαιολόγησε την απόφασή του σήμερα κάνοντας λόγο για «αυξημένη αστάθεια και μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών μετά τον καταστροφικό σεισμό».

Είχε καταγράψει σημαντικές απώλειες πριν αποφασίσει να αναστείλει τις συναλλαγές σήμερα το πρωί.
«Δεδομένου του χαμηλού όγκου των συναλλαγών που δεν επιτρέπει τον αποτελεσματικό καθορισμό τιμών, όλες οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στις 8 Φεβρουαρίου 2023 θα ακυρωθούν», εξήγησε το Χρηματιστήριο το απόγευμα, διευκρινίζοντας ότι τελικά θα παραμείνει κλειστό έως τις 14 Φεβρουαρίου.

Η τελευταία φορά που το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης παρέμεινε κλειστό ήταν μετά τον σεισμό του 1999, ο οποίος σκότωσε περισσότερους από 17.000 ανθρώπους.

Πολιτικοί είχαν ζητήσει την ακύρωση όλων των χρηματιστηριακών συναλλαγών που έγιναν μετά τον σεισμό της Δευτέρας.

«Δεν αρκεί να κλείσει (το χρηματιστήριο). Οι συναλλαγές που έγιναν στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης μετά τον σεισμό θα πρέπει να ακυρωθούν», δήλωσε ο βουλευτής Μουράτ Μπακάν, μέλος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Είναι λοιπόν θέμα προστασίας των δικαιωμάτων των 500.000 μικροεπενδυτών που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια, που είναι νεκροί ή που περιμένουν βοήθεια και που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο», έγραψε στο Twitter.

Περισσότερα

Διεθνή

Σεισμός στην Τουρκία: Σε γήπεδα η αναγνώριση των νεκρών από τους σεισμούς – Συγκλονιστικές εικόνες

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι κάτοικοι στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας περνούσαν δίπλα από εκατοντάδες σορούς που βρίσκονται σε γήπεδα και χώρους στάθμευσης, σηκώνοντας προσεκτικά από το πρόσωπό τους τις κουβέρτες που τους καλύπτουν προσπαθώντας να αναγνωρίσουν τους νεκρούς συγγενείς τους μετά τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε την περιοχή.

Η Νάντα, μια Σύρια και ο Τούρκος σύζυγός της ρώτησαν μέλος των σωστικών ομάδων ποιος είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος για να βρουν την ανιψιά και τη θεία τους μεταξύ των 100 και πλέον πτωμάτων που έχουν τοποθετηθεί στον χώρο στάθμευσης στο νοσοκομείο του Χατάι κοντά στην πόλη Αντάκια (Αντιόχεια) της νότιας Τουρκίας.

«Τσεκάρετε ένα προς ένα» τους είπαν.

«Η γυναίκα μου δεν μιλά τουρκικά και εγώ δεν βλέπω πολύ καλά», δήλωσε ο σύζυγος, που δεν έδωσε το όνομά του. «Πρέπει να ελέγξουμε όλα τα πρόσωπα. Χρειαζόμαστε βοήθεια».

000_338T2AK

Πολλοί από αυτούς που σκοτώθηκαν στον σεισμό – που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας – είχαν τοποθετηθεί σε ειδικούς σάκους, ή είχαν καλυφθεί με κουβέρτες ή μουσαμάδες, έως ότου τους αναγνωρίσουν συγγενείς ή φίλοι και τους μεταφέρουν από το σημείο αυτό. Τα πτώματα είχαν τοποθετηθεί σε σκηνές ή πάνω στο πεζοδρόμιο έξω από το νοσοκομείο των 1.130 κλινών που κατασκευάστηκε το 2016, το οποίο υπέστη πολύ μεγάλες ζημιές.

Σε κάποιους νεκρούς υπήρχαν ετικέτες με τα προσωπικά τους στοιχεία, σε άλλους όχι. Οι συγγενείς που εντοπίζουν κάποιο δικό τους πρόσωπο λαμβάνουν πιστοποιητικό θανάτου και άδεια ταφής από εισαγγελέα που βρίσκεται στο σημείο και στη συνέχεια μεταφέρουν τους νεκρούς με τα δικά τους οχήματα.

Μια γυναίκα που δεν μπορούσε να βρει τη αδελφή της φώναζε: «Θεέ μου, κοίτα πώς είμαστε, θα είμαστε ευγνώμονες εάν βρούμε τις σορούς των δικών μας ανθρώπων».

Ο Ερντέμ, 36 ετών, εργαζόμενος στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που ήρθε από τη Σμύρνη, στη δυτική Τουρκία, δήλωσε ότι ένα πρόβλημα είναι η έλλειψη νεκροτομείων και ότι οι συντονιστές περιμένουν φορτηγά-ψυγεία για να τοποθετήσουν τους νεκρούς.

Προς τα βόρεια, στο Καχραμανμαράς, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, τουλάχιστον 100 σοροί είχαν τοποθετηθεί σε γήπεδο, όπου οι κάτοικοι πήγαιναν για αναγνώριση.

Μια γυναίκα έπεσε στα γόνατα, κλαίγοντας. Εντός του αγωνιστικού χώρου και κάτω από σειρές άδειων καθισμάτων για θεατές, κείτονταν τα πτώματα τριών μικρών παιδιών καλυμμένα με σεντόνια πάνω σε παιδικά φορεία.

Περισσότερα

Διεθνή

Σεισμός στην Τουρκία: Περισσότερους από 1.500 γιατρούς και διασώστες έστειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στείλει συνολικά παραπάνω από 1.500 γιατρούς και διασώστες στην Τουρκία για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του σεισμού, ανακοίνωσε ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς.

Η βοήθεια αυτή προέρχεται από 20 χώρες της ΕΕ και τρεις χώρες που συμμετέχουν στο Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, ενώ η Τουρκία ζήτησε σήμερα επιπλέον υποστήριξη, αυτή τη φορά σε είδη βοήθειας εκτάκτου ανάγκης: σκηνές, κουβέρτες και σόμπες.

Όσον αφορά τη Σύρια, η Δαμασκός ζήτησε την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ σήμερα το πρωί. Όπως εξήγησε ο Επίτροπος Λέναρτσιτς, το αίτημα βοήθειας από τη Συρία περιέχει ένα μακρύ κατάλογο: βοήθεια ή υπηρεσίες αναζήτησης και διάσωσης, ιατρικά είδη και ιατρικό εξοπλισμό, τρόφιμα και πολλά ακόμα είδη βοήθειας έκτακτης ανάγκης.

«Ενθαρρύνουμε τα κράτη-μέλη και τις άλλες χώρες που συμμετέχουν στο Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, να ανταποκριθούν ευνοϊκά σε αυτό το αίτημα», τόνισε ο Λέναρτσιτς και πρόσθεσε ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι η βοήθεια θα φτάσει στα άτομα που τη χρειάζονται. «Αυτό είναι κάτι που θα το παρακολουθούμε».

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα