Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023
Connect with us

Οικονομία

Κατανάλωση, τουρισμός, απασχόληση στηρίζουν τον ρυθμό ανάπτυξης

Δημοσιεύθηκε

στις

Η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε θετικό έδαφος κατά τους επόμενους μήνες, ενώ η ευρωπαϊκή οικονομία πιθανότατα θα επιβραδυνθεί ή ενδέχεται και να εισέλθει σε ύφεση, αναφέρει η Alpha Bank στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων, αναλύοντας τον δείκτη οικονομικού κλίματος, ο οποίος αποτελεί πρόδρομο δείκτη της οικονομικής δραστηριότητας.

Ωστόσο, το δελτίο καταγράφει επίσης τον υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, που προκύπτει από τον αντίστοιχο δείκτη οικονομικής αβεβαιότητας, αλλά και τις έντονες ανησυχίες για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα.

Οι εξελίξεις αυτές, σύμφωνα με το δελτίο της τράπεζας, «συνάδουν με τις πρόσφατες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023, σύμφωνα με το οποίο το επόμενο έτος η οικονομική μεγέθυνση θα διαμορφωθεί σε 2,1% έναντι 0,9% στην Ευρωζώνη (ΕΚΤ, Staff projections, Σεπτέμβριος 2022). Οπως επισημαίνεται ωστόσο στο κείμενο του προσχεδίου, η πρόβλεψη για το 2023 είναι σχετικά επισφαλής, εξαιτίας των γεωπολιτικών εξελίξεων, του πολέμου στην Ουκρανία και των συνθηκών εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο κ.λπ.».

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ανήλθε στις 105,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 101,7 μονάδες τον Αύγουστο. Οι αναλυτές της Alpha Bank (επικεφαλής οικονομολόγος Παναγιώτης Καπόπουλος) επισημαίνουν ότι, αν και ο σχετικός δείκτης παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την περίοδο πριν από την ενεργειακή κρίση, η διαφορά του από τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης βαίνει αύξουσα, φτάνοντας τον Σεπτέμβριο τις 12,5 μονάδες.

«Παρά τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις, η αναπτυξιακή δυναμική στο εννεάμηνο του 2022, που στηρίχθηκε στην υψηλή ροπή για κατανάλωση και στην έντονη άνοδο της τουριστικής κίνησης και των ταξιδιωτικών εισπράξεων, σε συνδυασμό με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, οδήγησαν στην ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», σημειώνεται στο δελτίο.

Σχετικά με τον δείκτη οικονομικής αβεβαιότητας, οι αναλυτές της τράπεζας επισημαίνουν ότι η εξέλιξή του και των συνιστωσών του οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στην παρούσα συγκυρία οι συνθήκες διαμόρφωσης προβλέψεων ενέχουν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας εξαιτίας των γεωπολιτικών εξελίξεων και της ενεργειακής κρίσης.

Η άνοδος του δείκτη στην Ελλάδα ξεπέρασε την αντίστοιχη μεταβολή του μέσου όρου της Ε.Ε.-«27». Και στις δύο περιπτώσεις, ωστόσο, η αυξημένη αβεβαιότητα καταγράφηκε πρωτίστως στον τομέα της βιομηχανίας και στους καταναλωτές, γεγονός που αποδίδεται στο αυξημένο κόστος παραγωγής και στη μειωμένη αγοραστική δύναμη.

Οσον αφορά τον πληθωρισμό, εξάλλου, το δελτίο επισημαίνει ότι οι σχετικές προσδοκίες των καταναλωτών, αν και αποκλιμακώθηκαν κατά τους τελευταίους μήνες, παραμένουν έντονα θετικές. Την ίδια ώρα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή σε Ελλάδα και Ε.Ε.-«27» αυξάνεται με επιταχυνόμενο ρυθμό.

«Η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών προσδοκιών των καταναλωτών», αναφέρει το δελτίο, «ενδεχομένως συνδέεται: i) με τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο, τόσο για την επιδότηση των λογαριασμών ενέργειας όσο και για την εξασφάλιση της απαιτούμενης ποσότητας ενέργειας για τον προσεχή χειμώνα και ii) με τις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι προσδοκίες των καταναλωτών για την εξέλιξη των τιμών παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα».

Οικονομία

Εφορία: Δείτε ποιοι και πότε μπορούν να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντίστροφα πλέον μετρά ο χρόνος για το ετήσιο ραντεβού 9 εκατ. φορολογούμενων με την Εφορία, καθώς στα μέσα Μαρτίου η ΑΑΔΕ θα ανοίξει την ηλεκτρονική πλατφόρμα και για άλλη μια χρονιά θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα τεκμήρια.

Ωστόσο oι πολίτες έχουν τα όπλα για να «πολεμήσουν» τα τεκμήρια. Συγκεκριμένα έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει από την κύρια και τις δευτερεύουσες κατοικίες, τα αυτοκίνητα και τα άλλα τεκμήρια.

Το τεκμήριο αμφισβητείται εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο από την πραγματική δαπάνη του φορολογουμένου και των εξαρτώμενων μελών που τον βαρύνουν, και αποδεικνύεται από τον υπόχρεο με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία.

Τέτοια περιστατικά συντρέχουν ιδίως στο πρόσωπο των υπόχρεων, οι οποίοι:

Υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική.
Είναι άνεργοι και δικαιούνται βοήθημα ανεργίας.
Συγκατοικούν με συγγενείς πρώτου βαθμού και έχουν μειωμένες δαπάνες διαβίωσης, λόγω αποδεδειγμένης συμβολής στις δαπάνες αυτές των συγγενών τους με την προϋπόθεση ότι οι τελευταίοι αυτοί έχουν εισόδημα από εμφανείς πηγές.
Είναι ορφανοί ανήλικοι οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης από κληρονομιά του πατέρα ή της μητέρας τους.
Είναι φυλακισμένοι.
Προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι για λόγους ανώτερης βίας πραγματοποίησαν δαπάνη μικρότερη από την αντικειμενική.
Για παράδειγμα, στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν έχει πληρωθεί για έναν ολόκληρο χρόνο από την εργασία του και δεν έχει κανένα άλλο εισόδημα ούτε αυτός ούτε η σύζυγός του, τότε το ποσό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης που προκύπτει από την ιδιοκτησία Ι.Χ. αυτοκινήτου αμφισβητείται και δεν υπολογίζεται.

Όταν συντρέχει μία ή περισσότερες από τις περιπτώσεις αυτές, ο φορολογούμενος υποχρεούται να υποβάλει μαζί με τη δήλωσή του και τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών του.

Η Φορολογική Διοίκηση (Δ.Ο.Υ.) ελέγχει την αλήθεια των ισχυρισμών και την ακρίβεια των αποδεικτικών στοιχείων του φορολογουμένου και μειώνει ανάλογα την ετήσια αντικειμενική δαπάνη, στην οποία αναφέρονται οι ισχυρισμοί και τα αποδεικτικά στοιχεία.

Η διαφορά μεταξύ της αντικειμενικής δαπάνης και της πραγματικής δαπάνης λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της συνολικής αντικειμενικής δαπάνης του γονέα ή του τέκνου που συμβάλλει στις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης του υπόχρεου.

Προκειμένου για αντικειμενικές δαπάνες των τέκνων, η διαφορά αντικειμενικής δαπάνης καταλογίζεται σε εκείνον τον γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα.

Περισσότερα

Οικονομία

Επανεξετάζονται από μηδενική βάση 1.047 φοροαπαλλαγές

Δημοσιεύθηκε

στις

Φοροαπαλλαγές και επιδόματα θα τεθούν το επόμενο διάστημα υπό εξέταση, καθώς το σημερινό σύστημα λειτουργεί με ελάχιστα έως καθόλου κοινωνικά κριτήρια, με αποτέλεσμα να ευνοούνται οικονομικά ισχυρές κοινωνικές ομάδες αλλά και φοροφυγάδες.

Οι φοροαπαλλαγές σήμερα ανέρχονται σε 1.047 και οι οποίες μάλιστα τη διετία της πανδημίας διογκώθηκαν για να ενισχύσουν φορολογουμένους και επιχειρήσεις, με το κόστος τους να έχει εκτιναχθεί στα 12,9 δισ. ευρώ. Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι να αλλάξει ο τρόπος χορήγησης φοροαπαλλαγών και επιδομάτων ακολουθώντας πρακτικές που ισχύουν στην Ευρώπη. Σημειώνεται ότι η χώρα μας έχει από τα υψηλότερα ποσοστά φοροαπαλλαγών μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι φοροαπαλλαγές ανέρχονται στο 26,7% των φορολογικών εσόδων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι εκπτώσεις δεν μπορούν να μετρηθούν, όπως για παράδειγμα στις κληρονομιές και τα κέρδη των τυχερών παιγνίων, καθώς δεν υποστηρίζονται μηχανογραφικά, κάτι που σημαίνει ότι το κόστος είναι πολύ υψηλότερο και μη μετρήσιμο.

Τα ανωτέρω δεδομένα, αλλά και το γεγονός ότι σχεδόν 7 στους 10 φορολογουμένους δηλώνουν εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ, κάτι που καταδεικνύει ότι όχι μόνο αποκρύπτεται φορολογητέα ύλη αλλά και ότι οι απαλλαγές και τα επιδόματα κατευθύνονται και σε αυτές τις ομάδες που αποφεύγουν να δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα. Υπό το πρίσμα αυτό η κυβέρνηση θα επανεξετάσει από μηδενική βάση φοροαπαλλαγές και επιδόματα, ενώ θα ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου και καταγραφής ηλεκτρονικά όλων των φοροαπαλλαγών προκειμένου να μπορούν να ελέγχονται ως προς το κόστος τους για τον προϋπολογισμό αλλά και πόσους επακριβώς φορολογουμένους αφορούν.

Οι διάσπαρτες λοιπόν φορολογικές δαπάνες θα αναθεωρηθούν και σε αρκετές περιπτώσεις θα δημιουργηθούν «σταθερές» απαλλαγές, που θα ενισχύουν κυρίως τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες και τις επενδύσεις.

Στρεβλώσεις

Κάποιες από τις φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα, αν και θεσπίστηκαν για να βοηθήσουν όσους ξεκινούν επιχειρηματική δραστηριότητα, οδηγούν σε στρέβλωση του συστήματος, καθώς πολλοί τις εκμεταλλεύονται αποκρύπτοντας τα πραγματικά τους εισοδήματα. Η νομοθεσία προβλέπει μειωμένο συντελεστή φορολογίας εισοδήματος κατά 50% για τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας μιας επιχείρησης εφόσον τα εισοδήματα δεν ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ. Παράλληλα, για πέντε χρόνια προβλέπεται απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος και μειωμένη κατά 50% προκαταβολή φόρου. Τα ανωτέρω μέτρα συμβάλλουν στη στήριξη όσων προχωρούν στην έναρξη δραστηριότητας, ωστόσο δημιουργούν τις προϋποθέσεις για δήλωση χαμηλών εισοδημάτων που δεν ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ, με στόχο να συνεχίσουν να απολαμβάνουν την ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση. Στην Ελλάδα οι αυτοαπασχολούμενοι είναι πάνω από μισό εκατομμύριο (618.000) και τα στοιχεία δείχνουν ότι ενώ κάνουν τζίρο περίπου 40 δισ. ευρώ, το δηλωθέν κέρδος τους φθάνει μόλις στα 3,5 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση έχει ζητήσει από το ΙΟΒΕ την εκπόνηση μελέτης με προτάσεις για αναμόρφωση του πλαισίου φορολόγησης των αυτοαπασχολουμένων.

Σε ό,τι αφορά τα επιδόματα, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι τα ποσά που κατατίθενται στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα πρέπει σε ποσοστό πάνω από 50% να δαπανώνται μέσω κάρτας. Το μέτρο έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να επεκταθεί στο σύνολο των επιδομάτων που χορηγούνται σήμερα.

Στα 12,9 δισ. το κόστος για το Δημόσιο

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στη Βουλή, οι φοροαπαλλαγές ανέρχονται πλέον σε 1.047 από 716 που ήταν το 2016, εκτινάσσοντας στα 12,9 δισεκατομμύρια το κόστος για το ελληνικό Δημόσιο. Μεταξύ των σημαντικοτέρων είναι:
1. Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων (200 απαλλαγές και εκπτώσεις). Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι φοροαπαλλαγές που χρησιμοποιήθηκαν από τα φυσικά πρόσωπα ξεπερνούν τις 10 εκατομμύρια περιπτώσεις, με το κόστος για τον προϋπολογισμό να υπολογίζεται σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο τμήμα και συγκεκριμένα 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ αφορά το αφορολόγητο όριο και τη μείωση του φόρου ανάλογα με το μέγεθος της οικογένειας (γονείς και παιδιά). Η φοροαπαλλαγή χρησιμοποιήθηκε σε 6,7 εκατομμύρια περιπτώσεις.
2. Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων (200 απαλλαγές και εκπτώσεις). Απαλλαγές ύψους 1,3 δισ. ευρώ είχαν 53.021 επιχειρήσεις.
3. Φορολογία κεφαλαίου (129 εκπτώσεις και απαλλαγές): Συνολικά 5.082.163 φυσικά και νομικά πρόσωπα είχαν εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ, στον Ειδικό Φόρο Ακινήτων, στις μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές ύψους  3,89 δισ. ευρώ. Ειδικά στον ΕΝΦΙΑ οι απαλλαγές αφορούν περισσότερες από 5 εκατομμύρια περιπτώσεις, με το όφελος να είναι σχετικά μικρό και συγκεκριμένα 85 εκατ. ευρώ.
4. ΦΠΑ (75 εκπτώσεις και φοροαπαλλαγές). Το όφελος για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και καταναλωτές ήταν 821,934 εκατομμύρια ευρώ. Τις μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές έχουν οι υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης που γλιτώνουν 397 εκατομμύρια ευρώ.
5. Τέλη χαρτοσήμου (85 εκπτώσεις). Οι απαλλαγές ανήλθαν σε 73,7 εκατ. ευρώ
6.  Φόρος ασφαλίστρων. Οι μειώσεις έφθασαν τα 421,9 εκατ. ευρώ.
7. Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (44 φοροαπαλλαγές). Το ύψος των απαλλαγών ήταν 1,17 δισ. ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος να έχουν τα ενεργειακά προϊόντα με 589,6 εκατ. ευρώ και η αιθυλική αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά με 580,4 εκατ. ευρώ.
8. Τέλη ταξινόμησης οχημάτων (23 απαλλαγές). Οι εκπτώσεις διαμορφώθηκαν σε 121,69 εκατ. ευρώ.
9. Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων. Το ποσό των απαλλαγών ανήλθε σε 11,844 εκατ. ευρώ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Περισσότερα

Οικονομία

Ρεύμα: Μειωμένες χρεώσεις και επιδοτήσεις ρίχνουν τις τιμές τον Φεβρουάριο

Δημοσιεύθηκε

στις

Χαμηλότερα κατά 65% θα είναι τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος τον Φεβρουάριο, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις για τις τιμές των παρόχων ενέργειας σε συνδυασμό με τις κρατικές επιδοτήσεις, οι οποίες ανέρχονται στα 95 εκατ. ευρώ αυτό τον μήνα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Ενέργειας συνεχίζεται η στήριξη προς νοικοκυριά, εμπορικούς καταναλωτές και αγρότες, η οποία ξεκίνησε εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και συνεχίστηκε με την ενεργειακή κρίση που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όπως τόνισε ο υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

«Κάθε μήνα ανελλιπώς ανακοινώνουμε επιδοτήσεις και με αυτές στηρίζουμε τα εισοδήματα των νοικοκυριών, των επαγγελματιών και των αγροτών. Παράλληλα, με συντονισμένες κινήσεις διασφαλίζουμε την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Έτσι, οι καταναλωτές έχουν συνειδητοποιήσει, πλέον, ότι θα έχουν την ενέργεια που χρειάζονται και μάλιστα σε προσιτές τιμές, για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση. Συμμετέχουν, μάλιστα, ενεργά στην εθνική προσπάθεια, κάνοντας σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας» σχολίασε σχετικά ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας.

Οι κρατικές επιδοτήσεις

Για την επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας σε οικιακά τιμολόγια:

Για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh, η επιδότηση θα είναι 40 €/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 KWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 88 €/MWh.

Ως προς την ηλεκτρική Ενέργεια και την επιδότηση σε Επαγγελματικά Τιμολόγια:

• ​Στηρίζουμε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης, με την επιδότηση να ανέρχεται στα 20 €/MWh.

•​ Για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται στα 40 €/MWh.

Οι χρεώσεις των παρόχων

ΔΕΗ: Η χρέωση διαμορφώθηκε στα 19,9 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, για την 1η κλίμακα κατανάλωσης (έως 500 kWh μηνιαίως). Στα 21,1 λεπτά ανά kWh διαμορφώνεται η χρέωση της κατανάλωσης άνω των 500 kWh. Στα 15,8 λεπτά/kWh για το νυχτερινό ρεύμα.

Elpedison: Προβλέπεται χρέωση 0,195 λεπτά ανά kWh στο βασικό της πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό έχει μηδενικό πάγιο, με την Elpedison να διαθέτει επίσης ένα πρόγραμμα με έκπτωση συνέπειας (και πάγιο 5 ευρώ), η χρέωση του οποίου είναι 0,167 λεπτά ανά kWh, στην περίπτωση εμπρόθεσμης εξόφλησης του λογαριασμού.

ΗΡΩΝ: Η χρέωση είναι 0,1897 λεπτά ανά κιλοβατώρα με το συνδυαστικό πρόγραμμα ρεύματος και φυσικού αερίου DOUBLE GENEROUSHOME. Αφορά τους πελάτες της εταιρείας που πληρώνουν εμπρόθεσμα και έτσι πετυχαίνουν έκπτωση στην τιμή.

Protergia: Ανακοίνωσε χρέωση 0,248 λεπτά του ευρώ ανά kWh, ανεξαρτήτως κατανάλωσης.

ΖeniΘ: Η χρέωση διαμορφώνεται στα 0,1949 λεπτά του ευρώ ανά kWh τον Φεβρουάριο.

Watt & Volt: Θα ισχύει χρέωση 0,245 λεπτά ανά kWh, στο πρόγραμμα Zero.

Αέριο Αττικής: Η χρέωση είναι 0,122 λεπτά ανά κιλοβατώρα, στο φυσικό αέριο για ιδιώτες, για τον Φεβρουάριο.

NRG: Η χρέωση για τον Φεβρουάριο ανέρχεται σε 0,22 ευρώ/kWh.

ΕΛΙΝ: Ανακοίνωσε χρέωση 0,185 λεπτά του ευρώ ανά kWh, ανεξαρτήτως κατανάλωσης στο πρόγραμμα Power On! Home Comfort.

Volterra: Θα ισχύει χρέωση 0,209 λεπτά ανά kWh.

Δείτε αναλυτικά τις κλίμακες των επιδοτήσεων στην κατανάλωση του ρεύματος για τον Ιανουάριο με ένα κλικ εδώ και τις χρεώσεις των παρόχων ηλεκτρικής ενεέργειας στα τιμολόγια του Ιανουαρίου με ένα κλικ εδώ.

Αναλυτικά παραδείγματα

1. Ένα νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 400 KWh τον μήνα θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 80 ευρώ, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 64 ευρώ.

2. Ένα νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 700 KWh τον μήνα θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 139 ευρώ, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 119 ευρώ, αν δεν ξεπεράσει τις 500 KWh.

Παράλληλα, θα πληρώσει 111 ευρώ αν καταφέρει να εξοικονομήσει 15%.

3. Ένα νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 1.200 KWh τον μήνα θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 239 ευρώ, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 219 ευρώ, αν δεν ξεπεράσει τις 500 KWh.

Παράλληλα, θα πληρώσει 191 ευρώ αν καταφέρει να εξοικονομήσει 15%.

Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών

Τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών μεταξύ των προσφερόμενων τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας προσφέρει η διαδικτυακή εφαρμογή «Energy Cost» της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Με αυτό τον τρόπο οι καταναλωτές μπορούν να αναζητήσουν, να συγκρίνουν και να ενημερώνονται για τις τιμές που ισχύουν στην αγορά και να βρουν τον οικονομικότερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακή ή επαγγελματική χρήση.

Δείτε εδώ το «Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών» της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

CNN.gr

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα