Connect with us

Διεθνή

Στη Σύνοδο των υπουργών ενέργειας ποντάρει τώρα η Ευρώπη

Published

on

Η φράση «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», που είπε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, αποτυπώνει την αγωνία της Ελλάδας, αλλά και των περισσοτέρων χωρών-μελών της ΕΕ για το αποτέλεσμα της επερχόμενης συνόδου των υπουργών Ενέργειας των 27.

Οι υπουργοί έχοντας στα χέρια τους τη συμφωνία των ηγετών τους θα κληθούν να την εξελίξουν και να την κάνουν εφαρμόσιμη, ωστόσο ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν νέα προσχώματα, ναρκοθετώντας τις ελπίδες εκατομμυρίων πολιτών της ηπείρου μας για έναν πιο διαχειρίσιμο οικονομικά χειμώνα.

Όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, μπορεί σε αυτή την φάση να παρατηρείται αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου, η οποία αποδίδεται και στις συζητήσεις για επιβολή πλαφόν, αλλά είναι τόσο ρευστή η κατάσταση στις διεθνείς αγορές που όλα αυτά μέσα σε λίγα 24ωρα μπορεί να ανατραπούν. Για τον λόγο αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμενε να μιλά για τα μηνύματα που θα έστελνε μια απόφαση της ενωμένης Ευρώπης στις αγορές και σε όσους έχουν κερδοσκοπήσει ποντάροντας στην ενεργειακή κρίση.

Με την μισή Ευρώπη να έχει μπει σε ρυθμούς χειμώνα ο χρόνος είναι αμείλικτος. Ακόμα και τώρα αν ληφθούν αποφάσεις από τους υπουργούς Ενέργειας θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα για την υλοποίησή τους. Οπότε, θα ήταν δώρον-άδωρον να περιμένει η Ευρώπη άλλη μια Σύνοδο για να δώσει τέλος στο αδιέξοδο. Οι υπουργοί Ενέργειας πρέπει τώρα να εξειδικεύσουν τις προτάσεις, για να πάρουν τον υποχρεωτικό χαρακτήρα που απαιτείται. Αυτό εννοούσε ο πρωθυπουργός όταν έλεγε ότι δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση το θέμα να ξαναγυρίσει στους ηγέτες και πως θα ήταν μια πραγματικά κακή εξέλιξη.

Οι άμυνες της Ελλάδας και το «φρένο» σε νέα μέτρα

Το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί στενά την πορεία των τιμών τόσο στην αγορά και στα καταναλωτικά αγαθά, που επηρεάζουν την τσέπη και την επιβίωση εκατομμυρίων Ελλήνων αλλά και την πορεία των τιμών στο ενεργειακό πεδίο. Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν «εργαλεία», τα οποία θα δρουν ανακουφιστικά στην πίεση από την ακρίβεια, όπως το πείραμα με το «καλάθι του νοικοκυριού», το οποίο αναμένουν να διαπιστώσουν πως και πόσο θα αποδώσει.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι είναι πολλά τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό και δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα και προς ώρας δεν βάζουν στο  τραπέζι νέες παρεμβάσεις.

Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα τεθούν σε εφαρμογή μέτρα, τα οποία αφορούν μεγάλες κοινωνικές ομάδες όπως το φοιτητικό επίδομα και το επίδομα των 250 ευρώ στους ευάλωτους, και αν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου όλα αυτά θα δημιουργήσουν ένα «μαξιλάρι ασφάλειας» για πολλούς πολίτες.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός θέλησε σε αυτή την χρονική στιγμή να σταματήσει κάθε συζήτηση για νέες παρεμβάσεις αλλά και παράλληλα να διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να κρατά εφεδρείες. Αδιαπραγμάτευτη άλλωστε είναι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η συνεπής στάση της κυβέρνησης στην υλοποίηση των στόχων του προϋπολογισμού, προκειμένου να μην υπάρξει καν υπόνοια για δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Ροή ειδήσεων

Advertisement