Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Π. Καρασπήλιος: «Οι διαχρονικές αξίες στο ΟΧΙ των Ελλήνων.»

Published

on

Μέσα στο συνεχές κύλισμα του χρόνου, η 28η Οκτωβρίου 1940 αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα ιστορικά εθνικά μας ορόσημα, στο οποίο η ιστορία στάθηκε εκστατική μπροστά στην αδούλωτη ψυχή των Ελλήνων, που με εθνική ομοψυχία και ενότητα αντέταξαν για ακόμα μια φορά τις πανανθρώπινες αξίες απέναντι στον φασισμό.

Οι πρόγονοί μας με το χαμόγελο στα χείλη και με τεράστια ψυχικά αποθέματα πάνω στα Αλβανικά βουνά δεν πήγαν σε πόλεμο, αλλά σε γιορτή για τις αξίες που εξυψώνουν τον άνθρωπο και έτσι άρχισαν να πλέκουν μια ηρωική εποποιία, καταθέτοντας ενέχυρο στην ελευθερία την ίδια τους τη ζωή και δίνοντας ξανά την χαμένη ελπίδα στους λαούς τους Ευρώπης, που λύγιζαν μπροστά στον Άξονα. Και έτσι δεν άργησαν να βγουν αληθινά τα λόγια του σπουδαίου Εθνικού μας ποιητή, του Πατρινού Κωστή Παλαμά ότι η «μεγαλοσύνη των Εθνών δεν μετριέται με το στρέμμα. Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα.», αφού οι Έλληνες με «όπλα» τους την εθνική συνείδηση, την ιστορική μνήμη, την ενότητα, τη σύμπνοια και όλες τις διαχρονικές αξίες κατάφεραν όχι μόνο να αποκρούσουν τους Ιταλούς, αλλά να σημειώνουν ηρωικές στιγμές, να προελαύνουν και να ελευθερώνουν τα χωριά της Βορείου Ηπείρου και να στέλνουν ένα μήνυμα στην παγκόσμια κοινότητα ότι οι πανανθρώπινες αξίες και τα υψηλά ιδανικά δεν πεθαίνουν όσο αγωνίζεσαι γι’ αυτά. Αυτές οι νίκες ήταν και το ιστορικό εθνικό μας κεφάλαιο για τη σθεναρή μετέπειτα αντίσταση των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Κατοχής, που συνέβαλε επίσης καθοριστικά στην ήττα του Άξονα και στη νίκη του ελεύθερου κόσμου.
Αυτές, λοιπόν, τις αξίες που αποτέλεσαν και αποτελούν το εθνικό μας κεφάλαιο και την κινητήριο δύναμη του λαού μας σε δύσκολες στιγμές, ώστε να μάχεται και να πετυχαίνει ακόμα και το ακατόρθωτο, πρέπει να εμφυσήσουμε στα σχολεία και στα παιδιά μας στην καθημερινότητα και στην πράξη με μια ανθρωπιστική παιδεία που θα τις θέτει τις στο επίκεντρό της. Το σχολείο, είναι η κοιτίδα που μπορεί να διαφυλάξει όλες αυτές τις υπέρτατες αξίες και να τις εμφυσήσει στα παιδιά, στους αυριανούς πολίτες. Εμείς ως εκπαιδευτικοί οφείλουμε να μάθουμε στα παιδιά μας την αξία της ιστορικής μνήμης, της ιστορικής επισκόπησης και του αναστοχασμού, ώστε να παραδειγματιζόμαστε και να αντλούμε διδάγματα αγώνα.
Οι δύσκολες συγκυρίες που διανύουμε σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις ιαχές του πολέμου στην Ευρώπη να ξυπνούν όλες αυτές τις άσχημες μνήμες, επιτάσσουν όσο ποτέ άλλοτε την ανάγκη της εθνικής ομοψυχίας, της εθνικής ενότητας και της ενότητας των Ευρωπαϊκών λαών μέσα από τη διατράνωση των πανανθρώπινων αξιών, αυτών των αξιών που τιμούμε, δοξάζουμε κα ευγνωμονούμε τους ήρωες προγόνους μας, ώστε να δώσουμε τους δικούς μας μικρούς και μεγάλους αγώνες.

Παναγιώτης Καρασπήλιος
Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής
Πρόεδρος Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. Πάτρας
Πρόεδρος Συλλόγου Αρκάδων Πάτρας «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης»

Ροή ειδήσεων

Advertisement