Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Η μεγάλη μαγκιά να είσαι… Άνθρωπος!

Published

on

 

 

Στην σημαντική αύξηση των φαινομένων βίας το τελευταίο διάστημα, έχουμε αναφερθεί πολλές φορές, τονίζοντας πως τόσο η κρίση της πανδημίας, όσο και η νέα οικονομική κρίση που βιώνουμε ως κοινωνία, ίσως να μην είναι και τόσο… άσχετες με το ζήτημα, όπως βέβαια και η γενικότερη κουλτούρα που έχει απλωθεί στις ζωές μας και σχεδόν με κάθε τρόπο προάγει τη βία.

Ωστόσο, σε σχέση με τα εγκλήματα κακοποίησης, (σεξουαλικής ή άλλης μορφής), οφείλουμε να τονίσουμε ότι πολλά από τα περιστατικά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, έχουν τελεσθεί σε παρελθόντα χρόνο ή τουλάχιστον, έχουν ξεκινήσει πριν καιρό. Κατά συνέπεια, δεν πρόκειται στο σύνολό τους για «νέα» περιστατικά, αλλά για περιστατικά που έρχονται από το «χθες».

Είναι πολύ σημαντικό ότι ένα περιστατικό γίνεται αφορμή για να σηκωθεί το «χαλάκι» και για πολλά άλλα. Είναι ακόμα πιο σημαντικό όμως να δημιουργήσουμε μία κουλτούρα άμεσης καταγγελίας και «δυνατής φωνής». Να πείσουμε κάθε άνθρωπο, κάθε πολίτη αυτού του τόπου ότι δεν πρέπει να κρύβει και να κρύβεται. Ότι πρέπει να μιλάει για ό,τι αντιμετωπίζει και ό,τι αντιλαμβάνεται. Και η καλλιέργεια αυτής της κουλτούρας θέλει πολλή δουλειά μεν, είναι όμως και ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί η συγκεκριμένη εγκληματικότητα. Μαζί, βέβαια, με τις δομές που το κράτος πρέπει να δημιουργήσει ώστε κάθε πολίτης να αισθάνεται ασφαλής και ουσιαστικά προστατευμένος.

Τα κοινωνικά φαινόμενα απαιτούν προσπάθεια πρωτίστως της ίδιας της κοινωνίας για να αλλάξουν. Απαιτούν όμως και σύγχρονους, αποτελεσματικούς θεσμούς.

Το έχουμε γράψει πολλές φορές: Μεγαλώνουμε παιδιά που πρέπει να μάθουν ότι η μεγάλη… μαγκιά είναι να είσαι ΑΝΘΡΩΠΟΣ!!!

Ροή ειδήσεων

Advertisement