Connect with us

Ελλάδα

Άγριο «ξύλο» στη Λέσβο με τους Τούρκους να σηκώνουν ακόμα και τα οπλισμένα readiness

Published

on

Ιδιαίτερα τεταμένη ήταν η Δευτέρα στο Αιγαίο με την τουρκική πολεμική αεροπορία να προσπαθεί να δοκιμάσει και να προκαλέσει για μια ακόμα φορά την ελληνική πολεμική αεροπορία.

Οι Τούρκοι έστειλαν τα μαχητικά τους σε 3 άξονες στο Αιγαίο ενώ με μία τετράδα μαχητικών F-16 προσπάθησαν να αποπροσανατολίσουν την Ελληνική πολεμική αεροπορία ανατολικά της Ρόδου.

Ενώ όμως η τετράδα αυτή των τουρκικών F-16 αποχώρησε μόλις αναχαιτίστηκε από τα ελληνικά μαχητικά, οι πιλότοι της Άγκυρας που βγήκαν στο Αιγαίο είχαν αποστολή να επιμείνουν και να εμπλακούν με τα ελληνικά μαχητικά.

Ως αποτέλεσμα σημειώθηκε μία αερομαχία στην περιοχή ανατολικά της Ικαρίας, άλλη μία ανατολικά της βορειοανατολικά της Χίου.

Το χοντρό όμως «ξύλο» έπεσε ανατολικά βορειοανατολικά της Λέσβου, όπου δύο ζευγάρια της τουρκικής πολεμικής αεροπορία ενεπλάκησαν σε δύο σκληρές αερομαχίες.

Η ένταση της απάντησης της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας ήταν τέτοια που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι τούρκοι απογείωσαν και τα μαχητικά που είχαν σε readiness.

Ως αποτέλεσμα από τα συνολικά δεκαέξι μαχητικά που έστειλαν οι Τούρκοι στο FIR Αθηνών, τα οκτώ ήταν οπλισμένα.

Μαζί με ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας που έστειλαν οι Τούρκοι στο Αιγαίο, ο συνολικός αριθμός των ιπταμένων μέσων που χρησιμοποίησε η Άγκυρα χθες ανήλθε στα 18.

Όλα αυτά ενώ η Τουρκία έχει εγείρει για μια ακόμα φορά θέμα αποστρατικοποίησης ελληνικού νησιού με αφορμή ελληνική άσκηση. Αυτή την φορά ήταν η σειρά της Ικαρίας καθώς εκεί η Αθήνα έχει ενεργοποιήσει το πεδίο βολής Αλατσονησίου για βολές σήμερα και αύριο.

Σε ρητορική επίπεδο η Τουρκία επιτέθηκε για μια ακόμη φορά στην Ελλάδα με τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚP Ομέρ Τσελίκ να δηλώνει συγκεκριμένα: «Αυτό που κάνουν στο συγκρότημα Murat Reis στη Ρόδο είναι ασέβεια. Και το πιο σημαντικό, δυστυχώς, χρησιμοποιούν κάποιες ύπουλες μεθόδους, όπως το να πετούν συστηματικά σκυλοτροφές στα νεκροταφεία μας, να συγκεντρώνουν τα σκυλιά εκεί και να καταστρέφουν έτσι τα μαρτύριά μας.

Καλούμε την Ελλάδα να σεβαστεί τα μαρτύριά μας, τους ιστορικούς τόπους, τα κέντρα πνευματικότητας – που είναι η κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας. Δηλαδή, σε τι διαφέρουν αυτοί από αυτό που έκανε (κάνει) η DEASH (σσ Ισλαμικό Κράτος) στη Μέση Ανατολή; Και η DEASH έτσι καταστρέφει αυτά τα ιστορικά έργα.

Βλέπετε, οι αρχές σε διάφορα μέρη στην Ελλάδα δείχνουν την ίδια στάση. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τα βάλει τέλος σε αυτά. Βαρβαρότητα, όπως η καταστροφή ιστορικών αντικειμένων στη μέση της Ευρώπης, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Η Άγκυρα εφαρμόζοντας την απειλή Ερντογάν προς την Ελλάδα ότι η πρώτη δοκιμαστική βολή του βαλλιστικού πυραύλου ήταν απλά η αρχή, ετοιμάζεται για μια σειρά από δοκιμαστικές βολές στο πεδίο βολής της Σινώπης. Ο υδρογραφικός σταθμός της Σαμψούντας δέσμευσε προς τούτο δύο περιοχές από τις 2 Νοεμβρίου έως τις 12.

Αυτό που ωστόσο αναμένεται να στείλει ένα μήνυμα στην Άγκυρα πως παρά την επίσκεψη εκεί του ισραηλινού υπουργού άμυνας, η συμμαχία με την Ελλάδα έχει πλέον πολύ μεγαλύτερη σημασία είναι η άσκηση η οποία θα φέρει το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Μυρτώο.

Ο υδρογραφικός σταθμός του Πειραιά έχει ενεργοποιήσει το πεδίο βολής Καράβια για πυρά του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού στις 3 Νοεμβρίου.

Παράλληλα στην Σούδα αναμένονται Σαουδαραβικά μαχητικά F-15, που αναμένεται να συνεκπαιδευτούν με μαχητικά της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.

Να υπενθυμίσουμε πως στην Σούδα συνεχίζουν να βρίσκονται και να πετούν στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και τα κατεχόμενα της Κύπρου δίνοντας αναφορά μόνο στην Κυπριακή Δημοκρατία και όχι στο ψευδοκράτος, τα 4 αμερικανικά μαχητικά στελθ F-22.

Οι αμερικανοί δε βρίσκονται στην Ελλάδα και με C-130J για τα οποία στρατιωτικές πηγές αναφέρουν στο Πενταπόσταγμα πως ενδιαφέρεται η Αθήνα. Τα αμερικανικά μεταγωγικά θα πετάξουν σε χαμηλές πτήσεις ακολουθίας αναγλύφου προσομοιάζοντας ειδικές επιχειρήσεις, μαζί με ελληνικά, δίνοντας με αυτό τον τρόπο και ένα ακόμα μήνυμα πως η Ουάσιγκτον εμπιστεύεται την Ελλάδα την οποία θεωρεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ

Ροή ειδήσεων

Advertisement