Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Παρεμβάσεις κατά της υποβάθμισης των Δ.Ο.Υ.κατά τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων στην Πάτρα

Published

on

Πραγματοποιήθηκε προχθές Πέμπτη, στην αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. Αχαΐας, Ηλείας, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου.

Στις παρεμβάσεις τους οι παρατάξεις εστίασαν στα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου, την έλλειψη προσωπικού και τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες ελέγχου καθώς και αποδιάρθρωση πολλών Εφοριών μέσω της σύστασης των Ελεγκτικών Κέντρων και την μετακίνηση προσωπικού σε αυτά.
Σύμφωνα με τη ΔΑΚΕ Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. Αχαΐας, Ηλείας, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου η έλλειψη προσωπικού ξεπερνά το 35%, από τις αρχές του έτους, πρόβλημα το οποίο διογκώνεται μέρα με τη μέρα καθώς σε ετήσια βάση, σε όλη τη χώρα, συνταξιοδοτούνται 200 – 250 εφοριακοί, οι οποίοι δεν αναπληρώνονται.
«Καμία ψηφιακή εφαρμογή όπως π.χ. η ‘apodeixei’ δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον άνθρωπο, αφού όλες οι αστοχίες και ατέλειες των εφαρμογών καταλήγουν σε εμάς» επισημαίνει η ΔΑΚΕ Εφοριακών.
«Οι συγχωνεύσεις και οργανωτικές αλλαγές με νέες δομές δεν λύνουν το πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών μας, αλλά το επεκτείνουν, ούτε και οι ψηφιακές πλατφόρμες, που μπορεί να μείωσαν την δια ζώσης συναλλαγή, αλλά απλώς την μετέτρεψαν σε ψηφιακή χωρίς να την περιορίσουν» συνεχίζει η παράταξη, επισημαίνοντας ακόμη ότι η πολυδιαφημισμένη έναρξη των ΕΛ.ΚΕ. (Ελεγκτικά Κέντρα) η οποία έγινε στις 29/7/2022 πιλοτικά σε Αττική και Θεσ/νικη «ήταν ένα λάθος εγχείρημα που έγινε με μεγάλη προχειρότητα και για καθαρά επικοινωνιακού σκοπούς».
Η ΔΑΚΕ Εφοριακών ζητά να επανεξεταστεί η απόφαση για μετατροπή των Εφοριών σε Ελεγκτικά Κέντρα και στην Περιφέρεια, προς υποκατάσταση βασικών αρμοδιοτήτων των Δ.Ο.Υ. «Οι Δ.Ο.Υ. οφείλουν να αποτελούν το ‘φυτώριο’, μέσα από το οποίο θα προκύπτουν οι νέοι ελεγκτές, που θα στελεχώσουν στο μέλλον τα ΕΛ.ΚΕ. Επιπροσθέτως, καμία ‘θεματική’ Υπηρεσία δεν μπορεί να λειτουργήσει επαρκώς εάν χάσει τη σύνδεσή της με τις Δ.Ο.Υ. καθώς, όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν, η πλήρης αποκοπή συγκεκριμένων Υπηρεσιών από τις Δ.Ο.Υ. σε επίπεδο λειτουργίας και ανταλλαγής γνώσης, δεν οδήγησε στα βέλτιστα αποτελέσματα» τονίζει.
Σε σχέση με τα μισθολογικά η ΔΑΚΕ επισήμανε ότι «η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 1/1/2023 δεν καλύπτει το κόστος των αυξήσεων που υπάρχει σε όλα τα είδη».
Ειδικότερα η ΔΑΚΕ ζητά
@ άμεση άμεση εφαρμογή του ειδικού μισθολογίου και στους συναδέλφους του Υπουργείου Οικονομικών (ΣΔΟΕ και Κτηματικές) και απόδοση της προσωπικής διαφοράς σε αυτούς,
@ τροποποίηση της κανονιστικής για το Bonus των Υπηρεσιών, ώστε οι στόχοι να είναι πιο ξεκάθαροι,
@ κάλυψη των ημερήσιων εξόδων, όταν οι συνάδελφοί πηγαίνουν για προληπτικούς ελέγχους και
@ κάλυψη του συνόλου των ημερήσιων εξόδων σε τακτικούς ελέγχους που διενεργούνται στην έδρα των επιχειρήσεων ακόμα και εντός νομού.
Στα υπηρεσιακά ζητήματα η παράταξη τάχθηκε υπέρ της έγκρισης των μετατάξεων σε ανώτερη κατηγορία (από Υ.Ε. σε Δ.Ε.) που εκκρεμούν εδώ και χρόνια, αναβολή στις συγχωνεύσεις που προγραμματίζονται και ουσιαστικό διάλογο για το μέλλον των Υπηρεσιών με την Πολιτική Ηγεσία, Δ.Ο.Υ. με έλεγχο και δικαστικό (Α’ Τάξης) σε κάθε πρωτεύουσα νομού, διάσπαση του Τμήματος Συμμόρφωσης στις Δ.Ο.Υ. σε Τμήμα Άμεσης και Έμμεσης Φορολογίας και σε Τμήμα Ακινήτων, προτεραιοποίηση των υποθέσεων ελέγχου τον Ιανουάριο κάθε έτους, αναβάθμιση του συστήματος ‘Εlenxis’ ώστε αυτό να καταστεί πιο εύχρηστο, ανασχεδιασμός του τρόπου διεξαγωγής των προληπτικών ελέγχων, με στόχευση σε κλάδους και επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν συστηματικά, κωδικοποίηση των διαδικασιών, διαλειτουργικότητα μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων, ώστε ο συνάδελφος να έχει πρόσβαση άμεσα και ψηφιακά σε όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, εφαρμογή της ψηφιακής υπογραφής σε όλα τα έγγραφα και ηλεκτρονική έκδοση όλων των πιστοποιητικών και του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας

Ροή ειδήσεων

Advertisement