Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Μείζον πρόβλημα το ενεργειακό κόστος για τους δήμους – Στήριξη ζητούν οι Δήμαρχοι της Ηλείας

Published

on

Αναγκασμένη να ανταπεξέλθει στις νέες οικονομικές απαιτήσεις και τα δεδομένα που διαμορφώνονται με διαφορετικό τρόπο είναι η τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς πλέον καλείται να διαχειριστεί, εκτός από τη χρονίζουσα οικονομική κρίση, και την ενεργειακή κρίση, με τα καύσιμα και το ρεύμα κυρίως να αποτελούν τα μεγαλύτερα προβλήματα, μαζί φυσικά με την υποχρηματοδότηση.

Οι Δήμοι πρέπει να βρουν τρόπους ώστε να αντιμετωπίσουν επιβάρυνση από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, η οποία είναι δυσβάσταχτη και υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσουν οι προϋπολογισμοί τους, ενώ παράλληλα προσπαθούν  να μην αυξηθούν τα δημοτικά τέλη, καθώς οι καιροί είναι ιδιαίτερα δύσκολοι και για τους πολίτες, αλλά και να καταφέρουν να εξοικονομήσουν ενέργεια, με τη χρήση εναλλακτικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργεια.

Τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στον οικονομικά και ίσως τον πιο βασικό τομέα σχολίασαν στην εφ. «Πατρίς» οι δήμαρχοι της Ηλείας, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση που βιώνουν οι δήμοι «απελπιστική» και εστίασαν στη μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, ζητώντας την αύξησή τους,  την μειωμένη χρηματοδότηση από την πολιτεία, αλλά και τα «βάρη» που δημιουργούνται από τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, το πετρέλαιο θέρμανσης σε δημοτικά κτίρια και σχολεία, τα καύσιμα που απαιτούνται για τους στόλους των οχημάτων και τα υποχρηματοδοτούμενα έργα, που ωστόσο είναι πολύ σημαντικά, όπως είναι τα αντιπλημμυρικά και τα αντιπυρικά.

Ακόμα, οι δήμαρχοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε τρία κοινά ερωτήματα, που αφορούν την οικονομική κατάσταση των Δήμων τους, την αύξηση των δημοτικών τελών αλλά και το τι ζητούν από την κυβέρνηση, ώστε να ανταπεξέλθουν στη νέα πραγματικότητα, ενώ μίλησαν  και για τους τρόπους με τους οποίους θα προσπαθήσουν να μειώσουν το ενεργειακό κόστος.

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, Δήμαρχος Πύργου

«Το κόστος πολλαπλασιάζεται και οι δαπάνες αυξάνονται»

«Τα πράγματα είναι όντως πολύ δύσκολα. Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι έχουν μειωθεί κατά 70% αθροιστικά την τελευταία δεκαετία και φέτος με εκτιμήσω της ΚΕΔΕ μείναμε πίσω όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2022 κατά 250 εκατ. ευρώ η αυτοδιοίκηση όσον αφορά τη χρηματοδότηση. Έπειτα, πολύ σημαντικό πρόβλημα είναι η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, για τη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών, των συστημάτων ύδρευσης, του στόλου οχημάτων, της θέρμανσης των κτιρίων κ.α. Όπως καταλαβαίνετε το κόστος πολλαπλασιάζεται και μια σειρά από άλλες δαπάνες ακολουθώντας την τιμαριθμική άνοδο αυξάνονται.

Στο Δήμο Πύργου βρισκόμαστε σε υγιή κατάσταση και δεν έχουμε χρέη. Είμαστε από τους Δήμους που δεν αυξήσαμε τα δημοτικά τέλη, αλλά ούτε τις τιμές στις υπηρεσίες που προσφέρουμε, όπως η καθαριότητα, η ύδρευση και ο φωτισμός. Αντίθετα, καταργήσαμε το τέλος Ερυμάνθου, το χαράτσι που εισέπραττε η ΔΕΥΑΠ, το έδινε στο Δήμο και ο Δήμος το έδινε στον ιδιώτη εργολάβο που ακόμα συντηρεί το εργοστάσιο παραγωγής καθαρού νερού στον Ερύμανθο, με αποφάσεις του παρελθόντος. Κάνεμ ειδικά τιμολόγια και μειώσαμε τα τέλη σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Καταργήσαμε επίσης τα τέλη για τη χρήση αθλητικών χώρων που πλέον είναι εντελώς δωρεάν και μειώνουμε 50% τα τέλη στη χρήση κοινόχρηστων χώρων. Μειώσαμε οριζόντια πολλά τέλη και δεν αυξήσαμε κανένα. Αυτό για εμάς είναι μεγάλο θέμα.  Εμείς ζητάμε να μας δώσουν τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους που δικαιούμαστε, γιατί δεν τα έχουμε πάρει και να μας δώσουν πόρους σε μια σειρά από υπηρεσίες που είναι στην ευθύνη της κεντρικής πολιτείας, όπως είναι η ναυαγοσωστική κάλυψη, η φροντίδα των αδέσποτων και έργα που αφορούν την πολιτική προστασία, όπως αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά. Η πολιτεία είναι ανεπαρκής στην χρηματοδότηση αυτών των αναγκών».

Γιάννης Λυμπέρης, Δήμαρχος Ήλιδας

«Αδύνατη η λειτουργία των δήμων»

«Μονίμως από τη στιγμή που άρχισε και η ενεργειακή κρίση μετά την πανδημία, η ΚΕΔΕ ζητά από την κυβέρνηση να καλύψει τους δήμους της χώρας διότι είναι αδύνατη η λειτουργία τους. Παρότι δόθηκαν κάποιες ελλιπείς χρηματοδοτήσεις, η κατάσταση σήμερα είναι απελπιστική. Εμείς στο Δήμο Ήλιδας αυξήσαμε τα δημοτικά τέλη, αλλά είναι κοινό μυστικό πια σε όλους ότι μεγάλη μερίδα του κόσμου αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε αυτές τις αβάσταχτες τιμές για τα νοικοκυριά. Κάναμε για άλλη μια φορά στο συμβούλιο της ΚΕΔΕ εδώ στην Κέρκυρα έκκληση προς το Υπουργείο Εσωτερικών και την Κυβέρνηση, διότι οι δήμοι και οι επιχειρήσεις τους –κυρίως επιχειρήσεις ύδρευσης αποχέτευσης– δεν μπορούν πια να λειτουργήσουν και τα χρέη συσσωρεύονται καθημερινά προς την ΔΕΗ ή τους άλλους παρόχους ενέργειας. Συγχρόνως, αρκετοί από τους παρόχους έχουν αφήσει πολλούς δήμους χωρίς να τους αποδώσουν τα ανταποδοτικά που εισπράττουν μέσω του ρεύματος. Ο χειμώνας προβλέπεται βαρύς για τους δημότες της χώρας, αλλά κυρίως μη διαχειρίσιμος από τις δημοτικές αρχές.

Γιώργος Γεωργιόπουλος, Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας

«Μόνο με οικονομική στήριξη από την Κυβέρνηση μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το σοβαρό αυτό πρόβλημα»

«Είναι προφανές ότι η αύξηση του ενεργειακού κόστους αποτελεί ένα δυσβάσταχτο φορτίο για έναν μικρό Δήμο όπως ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας. Οι όποιες προσπάθειες γίνονται από την πλευρά του Δήμου για μείωση της κατανάλωσης ρεύματος, δεν μπορούν να καλύψουν την αύξηση του κόστους. Έχουμε λάβει μια σειρά από μέτρα, όπως τοποθέτηση λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας, ορθολογική χρήση κλιματισμού και θέρμανσης, περιορισμό στο απολύτως αναγκαίο του δημοτικού φωτισμού, κ.α.

Όμως, δεν μπορεί να υπάρχει ελλιπής δημοτικός φωτισμός, πρωτίστως για λόγους ασφαλείας. Ακόμα περισσότερο, δεν μπορούμε να αφήσουμε τα σχολεία μας χωρίς θέρμανση, σε συχνά ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν κάθε χειμώνα, σ’ έναν κατεξοχήν ορεινό και ημιορεινό Δήμο. Πρέπει λοιπόν να γίνει απολύτως σαφές ότι, καθώς τα οικονομικά των Δήμων έχουν εκτροχιαστεί, μόνο με οικονομική στήριξη από την Κυβέρνηση μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το σοβαρό αυτό πρόβλημα.

Ως Δήμος μιλάμε με την ΚΕΔΕ, η οποία διεκδίκησε και πέτυχε από την Κυβέρνηση κάποιες έκτακτες οικονομικές επιχορηγήσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με το ενεργειακό κόστος. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πόροι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που θα μπορούσαν να διατεθούν για τον σκοπό αυτό. Ευελπιστούμε ότι, ενόψει του δύσκολου χειμώνα που αναμένουμε, θα δοθεί στην Αυτοδιοίκηση και νέα επιχορήγηση γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος».

Σάκης Μπαλιούκος, Δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

«Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται γιατί εξελίσσεται σε μία κοινωνία που πιέζεται και αυτή αντίστοιχα»

«Τα οικονομικά των ΟΤΑ Α΄ Βαθμού από το 2010 που έγιναν οι μεγάλες περικοπές στους θεσμοθετημένους πόρους τους είναι σε άθλια κατάσταση. Οι περικοπές άγγιξαν το 65% των εσόδων τους ετησίως. Αντιλαμβάνεστε ότι οι Δήμοι κάνουν προσπάθεια να διατηρήσουν τα Δημαρχεία ανοιχτά και να είναι παρόντες στο καθημερινό πρόβλημα του δημότη. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται γιατί εξελίσσεται σε μία κοινωνία που πιέζεται και αυτή αντίστοιχα.

Είναι ορατό ότι οι προτεραιότητες έχουν πλέον αλλάξει. Οι Δήμοι δεν ασχολούνται αποκλειστικά πλέον με την παραγωγή έργων, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των δημοτών και προωθούν την ανάπτυξη της περιοχής τους. Έχουν στρέψει το βλέμμα στη βοήθεια των αναξιοπαθούντων δημοτών και στην απασχόληση των νέων που πλήττονται ιδιαίτερα από την ανεργία.

Από την άλλη πλευρά, μία κοινωνία τραυματισμένη οικονομικά από όλα αυτά που συμβαίνουν δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στους Δήμους για τις παρεχόμενες ανταποδοτικές υπηρεσίες (ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτροφωτισμός, απορρίμματα, 2% καταστήματα) μεγαλώνοντας το πρόβλημα.

Οι δυσκολίες που περιγράφονται κάθε φορά από τους Δήμους δεν είναι άλλοθι για απουσία παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών, αλλά για σωστή ιεράρχηση των αναγκών μας.

Οι Δήμοι περισσότερο από ποτέ θα πρέπει αυτή την ώρα να σκύψουν στις ανάγκες του δημότη και να ανταποκριθούν σε εκείνες που είναι απαραίτητες για να γίνει η ζωή τους εύκολη και ταυτόχρονα να αποδεικνύουν την ορθή διαχείριση των πόρων που τους απέμειναν.

Η διόρθωση των οικονομικών των Δήμων δεν μπορεί να γίνει από έναν δημότη άνεργο, έναν συνταξιούχο με περικοπές στη σύνταξή του, με έναν πολίτη που καλείται να πληρώσει υπερβολικά υψηλούς λογαριασμούς για ενέργεια (ΔΕΗ, καύσιμα κλπ).

Οι πολίτες πριν το 2010 είχαν ελάχιστες οφειλές στα ταμεία των Δήμων. Μετά όμως από την κρίση αδυνατούσαν να είναι παρόντες στις υποχρεώσεις τους και δεν ήταν δική τους ευθύνη ούτε ευθύνη των Δήμων η απώλεια μιας σημαντικής πηγής εσόδων, η έλλειψη της οποίας καθυστερεί τις δράσεις μας.

Όχι, η αύξηση των τελών αφενός δεν πρόκειται να αποδώσει λόγω της αδυναμίας των δημοτών αφετέρου δεν είναι εποχή για άλλα βάρη σε μια κοινωνία που υποφέρει οικονομικά.

Η Κυβέρνηση οφείλει να σκύψει στα οικονομικά προβλήματα των Δήμων και να αναλάβει τις ευθύνες της. Οφείλει άμεσα να αποδώσει τους παρακρατούμενους φόρους και να καλύψει την επιπλέον δαπάνη της ενέργειας. Οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες για την θέσπιση κανόνων για εγκατάσταση ενεργειακών μονάδων στους Δήμους σε εκείνες τις υποδομές που κρίνονται ενεργοβόρες (βιολογικούς, διυλιστήρια, ηλεκτροφωτισμό)».

Κώστας Αλεξανδρόπουλος, Δήμαρχος Ζαχάρως

«Να αυξηθούν οι επιδοτήσεις στους δήμους για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους»

«Το πρώτο που θα κάνουμε είναι η οικονομία στην καθημερινότητά μας. Θα περιορίσουμε την κίνηση των οχημάτων και των μηχανημάτων του Δήμου για να εξοικονομήσουμε πετρέλαιο και θα μειώσουμε το δημοτικό ηλεκτροφωτισμό κατά 10%.

Το δεύτερο θα είναι να προσπαθήσουμε να μαζέψουμε τις ανείσπρακτες οφειλές εστιάζοντας κυρίως στους επιχειρηματίες, στους οποίους έχουμε μισθώσει κοινοχρήστους χώρους.

Τρίτον, θα αξιοποιήσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ήδη υπάρχει σχέδιο για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών μέσων στα δημόσια κτίρια και τα σχολεία, ενώ είναι στα σκαριά και η ενεργειακή κοινότητα του Δήμου Ζαχάρως.

Ως εκ τούτου, θα προσπαθήσουμε με αυτούς τους τρόπους να μην αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη.

Παράλληλα, μέσω της ΚΕΔΕ προσπαθούμε να ακουστεί η φωνή μας μαζί με των άλλων Δήμων,  προκειμένου να αυξηθούν οι επιδοτήσεις στους δήμους για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους».

Γιάννης Λέντζας, Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης

«Μεγάλη ανασφάλεια για τα οικονομικά των Δήμων»

«Το αυξημένο ενεργειακό κόστος λόγω πολέμου, το τέλος ταφής απορριμμάτων, η αύξηση όλων των υλικών, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα για τα οικονομικά όλων των δήμων. Εμείς προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε όλες τις χρηματοδοτήσεις, αλλά αυτό δεν είναι ικανό για να μπορέσουμε να εξισορροπήσουμε αυτές τις αυξήσεις. Από την άλλη, επειδή οι δημότες μας έχουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει μειωθεί και η ικανότητα ανταπόκρισής τους στους λογαριασμούς που είναι να πληρώνουν. Όλα αυτά δημιουργούν μεγάλη ανασφάλεια για τα οικονομικά των δήμων και κατά πόσο θα μπορέσουμε να αντέξουμε, γι’ αυτό το λόγο ζητούμε όσο το δυνατόν πιο γενναίες επιχορηγήσεις από την κυβέρνηση για να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας. Δεν είναι μόνο αυτά που ανέφερα παραπάνω, αλλά πληρώνουμε ως δήμος για ναυαγοσωστικές καλύψεις, για τα ζώα συντροφιάς και συνέχεια μεταφέρονται αρμοδιότητες σε μας με αποτέλεσμα στο τέλος να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν γιατί δεν έχουν τους απαιτούμενους πόρους. Ως δήμος δεν μπορούμε να μετακυλήσουμε αυτές τις αυξήσεις στους δημότες, οπότε δεν θα προχωρήσουμε σε αύξηση των τελών διότι το να πληρώσουν αυτή τη στιγμή μία μεγαλύτερη αύξηση των τελών δεν θα οδηγήσει πουθενά. Μόνο θα δημιουργήσει μεγαλύτερο αριθμό αδύναμων πολιτών».

Ανδρέας Μαρίνος, Δήμαρχος Πηνειού

«Το ενεργειακό κόστος  αποτελεί μείζον πρόβλημα για  όλους τους Δήμους»

«Το ενεργειακό κόστος  για τον χειμώνα που ξεκινά, αποτελεί μείζον πρόβλημα για  όλους τους Δήμους  που  ήδη βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Κρίνεται επιτακτική η ανάγκη ισχυρής οικονομικής ενίσχυσης των δήμων καθώς και  ουσιαστικής στήριξης των ΔΕΥΑ από τον Κρατικό προϋπολογιμό.  Στο Δήμο Πηνειού,  ύστερα από προσωπικό μου αγώνα, ολοκληρώθηκε ένα μεγάλο έργο, η  ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες και Κοινότητες. Πρόκειται  για ένα λαμπρό έργο, με πολλαπλά οφέλη.

Με τον ‘’έξυπνο’’ ηλεκτροφωτισμό, επένδυση περίπου 4,5 εκατ. ευρώ, εξασφαλίζουμε την άριστη λειτουργία του συνόλου του δικτύου του δημοτικού φωτισμού, την ελαχιστοποίηση του κόστους συντήρησης , την εξοικονόμηση ενέργειας σε ποσοστό 70% και την τόνωση της τοπικής οικονομίας. Είμαστε πρωτοπόροι στην Ηλεία και τα βήματά μας ακολουθούν τώρα και άλλοι δήμοι. Θεωρώ πως η ενεργειακή κρίση μπορεί να μας οδηγήσει  σε μια νέα ενεργειακή πραγματικότητα με Δημοτικές ενεργειακές κοινότητες και επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με ενεργειακή αναβάθμιση  των κτιρίων με έξυπνα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης. Έτσι στον Δήμο Πηνειού έχουμε ξεκινήσει τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Στο πλαίσιο αυτό ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση του Πράσινου Ταμείου υποβάλλοντας πρόταση  για  εκπόνηση Σχεδίων Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων. Οι προσβάσιμες πόλεις με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ένα στοίχημα που θα αφήσουμε παρακαταθήκη στο μέλλον των παιδιών μας».

ΠΑΤΡΙΣ

Ροή ειδήσεων

Advertisement