Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Αφιέρωμα στον Κόντογλου-Ανοίγει αύριο τις πύλες της στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών η έκθεση με έργα του σπουδαίου δημιουργού

Published

on

Μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις που έχει φιλοξενήσει στη διάρκεια της πολύχρονης διαδρομής και προσφοράς της στα εικαστικά πράγματα της χώρας υποδέχεται από αύριο η Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών.

Όλα πλέον είναι έτοιμα προκειμένου στις 7.30 το βράδυ η έκθεση να ανοίξει τις πύλες της και να παρουσιάσει στο κοινό της πόλης και της ευρύτερης περιοχής το εικαστικό και λογοτεχνικό έργο του Φώτη Κόντογλου.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως και την Τρίτη 31 Ιανουαρίου και περιλαμβάνει έργα του σπουδαίου δημιουργού τα οποία θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά, όπως πρωτότυπα χειρόγραφά του καθώς και πρωτότυπες συγγραφικές του εκδόσεις. Η έκθεση είναι ενταγμένη στις δράσεις του Δήμου Πατρέων με το γενικό τίτλο «1922-
2022 Πρόσφυγες».
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αγιογράφος Πέτρος Λαμπρινάκος. Στα εγκαίνια της έκθεσης έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι από τις Δημοτικές Πινακοθήκες που λειτουργούν σε όλη τη χώρα. Τα εγκαίνια θα «ντύσει» με ήχους από την ανατολή και τη Μικρά Ασία μουσικό σύνολο του Δημοτικού Ωδείου Πατρών με τον Ευγένιο Βούλγαρη.

Τα έργα της έκθεσης είναι ευγενική προσφορά της Εθνικής Πινακοθήκης, του ΜΙΕΤ, της Φρόσως Γανιάρη, της Χρύσας Μπογδανοπούλου, των συλλεκτών Πέτρου και Ανδρέα Βέργου, του Μιχάλη Σκούλου και του Δημήτρη Παπαγεωργόπουλου, τους οποίους ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων ευχαριστεί θερμά.

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός ευχαριστεί επίσης τις οικογένειες Παναγιώτη και Φώτη Μαρτίνου για την ευγενή παραχώρηση χρήσης εικαστικού ή συγγραφικού υλικού από το έργο του Φώτη Κόντογλου.

ΔΩΡΕΑ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΚΟΡΝΗΛΙΟΥ ΓΡΑΜΜΕΝΟΥ
Δύο σπουδαία έργα του εικαστικού Κορνήλιου Γραμμένου έρχονται να προστεθούν πλέον σε αυτά που συνθέτουν τη μόνιμη συλλογή έργων της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών. Πρόκειται για τα έργα Mobile 2 ή αλλιώς Αυτοσχεδιαση I, 97×127×20, ξύλο, χρώμα, 2016 και Ελαφρότητα, 51×61, λάδι σε φωτογραφικό χαρτί, 2019.
Η Δωρεά προτάθηκε μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης «Κορνήλιος Γραμμένος. Προσωδίες & Ραψωδίες», που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus) & Μουσείο Άλεξ Μυλωνάς (Αθήνα), στην Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών από τις 15 Απριλίου έως τις 20 Οκτωβρίου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Οργανισμού στη συνεδρίαση της Τρίτης 15 Νοεμβρίου μετά από σχετική εισήγηση της προέδρου Κατερίνας Γεροπαναγιώτη έκανε αποδεκτή τη δωρεά των δύο έργων.

Ροή ειδήσεων

Advertisement