Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: Τα βήματα για την ανάπτυξη στην Περιφέρεια

Δημοσιεύθηκε

στις

Προτάσεις για την περιφερειακή ανάπτυξη που θα έχει στο επίκεντρο της, τον άνθρωπο και το περιβάλλον κατέθεσαν οι εισηγητές της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, στο πλαίσιο του 25ου Forum Aνάπτυξης.

Πρώτος εισηγητής ήταν ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Δικαίωμα στην Πρόοδο», Γιάννης Λύτρας, ο οποίος αφού έκανε μία σύντομη αναδρομή στις θεσμικές αλλαγές στην αυτοδιοίκηση που είχαν στόχο η ανάπτυξη να διαμορφώνεται στα γεωγραφικά όρια των αιρετών περιφερειών με τη διάθεση των απαραίτητων πόρων, επεσήμανε πως ενώ η Δυτική Ελλάδα είναι μια προικισμένη από τη φύση περιοχή, δυστυχώς δεν έχει καταφέρει να βγει στο φως. Ο κ. Λύτρας, απέδωσε την υστέρηση αυτή, τόσο στο γεγονός ότι τα προγράμματα που σχεδιάζονται και υλοποιούνται δεν ελέγχονται ως προς την αποτελεσματικότητά τους, ενώ η περιοχή έχει μείνει πίσω σε σημαντικά έργα υποδομής. «Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση είναι ταυτόσημη με την περιφερειακή ανάπτυξης», είπε και κατέθεσε προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδος, Βασίλης Αϊβαλής, ο οποίος επεσήμανε πως στον άξονα των μεταφορικών υποδομών πρέπει να επιταχυνθούν  η ολοκλήρωση κατασκευής της νέας εθνικής οδό Πατρών- Πύργου και η επέκτασή της μέχρι την Τσακώνα, η ένταξη χρηματοδότησης του συνόλου της υπογειοποιημένης διέλευσης της νέας σιδηροδρομικής γραμμής από την πόλη της Πάτρας και η έναρξη κατασκευής της, η δρομολόγηση δημιουργίας εμπορικού κρηπιδώματος στο λιμάνι της Πάτρας αναβαθμίζοντας το και σε βασικό εμπορικό λιμάνι, η άμεση αποκατάσταση της μαρίνας της Πάτρας, η  αναβάθμιση του αεροδρομίου του Αράξου, κ.α., ενώ όπως είπε ιδιαίτερης σημασίας είναι και η ανάπτυξη των ενεργειακών υποδομών στην περιοχή προκειμένου να αξιοποιηθεί το αξιόλογο δυναμικό της τόσο στον άξονα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όσο και στον άξονα των μεταβατικών καυσίμων. «Η ουσιαστική συνεργασία μπορεί να αποτελέσει μια καλή πρακτική για το πως οι επιστημονικοί, παραγωγικοί φορείς και η πανεπιστημιακή κοινότητα αξιοποιώντας όλοι τα νέα μυαλά και το δυναμικό τους μαζί με ευήκοα ώτα της αυτοδιοίκησης, που είναι προαπαιτούμενο, μπορούμε όλοι μαζί να αλλάξουμε τη ρότα και το παραγωγικό μοντέλο της Δυτικής Ελλάδας, βάζοντας την σε πιο βιώσιμους αναπτυξιακούς ατραπούς», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησε η τοποθέτηση του προέδρου του ΓΕΩΤΕΕ Δυτ. Ελλάδος, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδος, Θανάση Πετρόπουλου, ο οποίος  αφού παρέθεσε τελευταία στατικά στοιχεία που καταδεικνύουν την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο πρωτογενής τομέας, εστίασε στα τρία βασικά προβλήματα της περιοχής, στον μικρό κλήρο, στην ελλιπή γεωργική εκπαίδευση και στην υστέρηση σε έργα υποδομής.  Όσον αφορά στον μικρό κλήρο, ανέφερε πως η λύση είναι η συμμετοχή  των  οικογενειακών εκμεταλλεύσεων σε συλλογικά σχήματα, ενώ για την εκπαίδευση, επεσήμανε πως πρέπει να υπάρχει μεταλυκειακή εκπαίδευση, καθώς μόνο το 6,4% των Ελλήνων αγροτών έχει γεωργική εκπαίδευση. Τέλος ανέφερε πως χρειάζονται έργα υποδομής στην ύπαιθρο, όπως άρδευσης με κλειστού τύπου δίκτυα.

Τέλος, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτ. Ελλάδος, Γιώργος Παππάς, είπε πως «η περιφερειακή ανάπτυξη και η επιχειρηματικότητα της επόμενης δεκαετίας πρέπει να εκκινεί από δύο θεμελιώδη χαρακτηριστικά: να είναι ψηφιακή και πράσινη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει κάθε αναπτυξιακό εγχείρημα να αξιοποιεί τις επιστημονικές και τεχνολογικές καινοτομίες και να ενσωματώνει πολιτικές αντιμετώπισης της

κλιματικής αλλαγής» και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους τομείς, όπως στον πρωτογενή τομέα, στις υποδομές, στον τουρισμό.                             Καταλήγοντας ο κ. Παππάς επεσήμανε «είμαστε υπέρ των δημοσίων επενδύσεων, αλλά δεν φοβόμαστε τις ΣΔΙΤ. Άλλωστε, το πρώτο μεγάλο έργο ΣΔΙΤ στην Ελλάδα έγινε σταμέσα της δεκαετίας του ’90 και ήταν η γέφυρα του Ρίου, την αξία της οποίας  σήμερα όλοι έχουμε πια αντιληφθεί. Δεν δαιμονοποιούμε την επιχειρηματικότητα και τον ιδιωτικό τομέα και είμαστε υπέρ των παραγωγικών και ισότιμων συμπράξεων που παραδίδουν στους πολίτες λειτουργικά έργα και υπηρεσίες. Mόνο με εξωστρέφεια, καινοτομία και συνέργειες θα καταφέρουμε να θέσουμε την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας σε στέρεα θεμέλια».

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Γραμματέας της Ν.Ε. Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Μοίραλης.

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Η Πάτρα φωταγωγείται καρναβαλικά!

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, στις 7 το βράδυ, ανάβει στην πλατεία Γεωργίου Α΄, ο καρναβαλικός διάκοσμος.

Οι εργαζόμενοι στο Τμήμα Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου εργάστηκαν και φέτος πυρετωδώς για την τοποθέτηση των στοιχείων που
δημιουργήθηκαν στο Καρναβαλικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων και θα προσφέρουν σε πολλά σημεία σε όλη την πόλη νότα χαράς και καρναβαλικού κλίματος τις επόμενες νύχτες μέχρι και τη λήξη του Πατρινού Καρναβαλιού 2023.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Επί ποδός η ΕΛ.ΑΣ. – Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού βρίσκονται στο στέκι της οδού Χαραλάμπη

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού που βρίσκονται στην Πάτρα από χθες πριν από λίγο αναχώρησαν από το κεντρικό ξενοδοχείο της Πάτρας όπου διαμένουν και κατευθύνθηκαν στο στέκι της αγαπημένης τους ομάδας στην οδό Χαραλάμπη.

Η Αστυνομία παρακολουθεί διακριτικά τις κινήσεις τους.

Αυξημένα είναι τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να αποτραπούν τυχόν εντάσεις που θα αμαυρώσουν την μεγάλη αθλητική διοργάνωση που φιλοξενεί η Πάτρα.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Οι Σοκολατορίχτες την ερχόμενη Κυρισκή στο “Στούντιο με Θέα”

Δημοσιεύθηκε

στις

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην Αθήνα, η προγραμματισμένη συμμετοχή για αύριο (Κυριακή 5 Φεβρουαρίου) το πρωί των σωματείων των σοκολατοριχτών Σοκολατορίχτες», «Σοκολατομαχίες», Σοκολατοδρομίες», «Σοκολατομανίες» και «Σοκολατοπαίχτες» στην πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 «Στούντιο με Θέα» με τη Φαίη Μαυραγάνη αναβάλλεται για την ερχόμενη Κυριακή 12 Φεβρουαρίου εκτός απροόπτου.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα