Ελλάδα
Διπλασιάστηκε η κατανάλωση ψυχοφαρμάκων στην Ελλάδα, τετραπλασιάστηκαν τα αντικαταθλιπτικά!
Δημοσιεύθηκε
4 μήνες πρνστις

Στην ηλικιακή ομάδα 15-29 χρόνων η συνταγογράφηση ψυχοτρόπων φαρμάκων από το 2015 ως το 2021 έχει υπερδιπλασιαστεί και των αντικαταθλιπτικών έχει υπερτετραπλασιαστεί.
Πλέον 1 στα 6 φάρμακα που λαμβάνουν άτομα ηλικίας 45- 59 χρόνων ανήκει στη θεραπευτική ομάδα των ψυχοτρόπων (πρόκειται για ηρεμιστικά, αγχολυτικά, υπνωτικά κα.). Μάλιστα, τα ψυχοτρόπα καταλαμβάνουν τη 2η θέση από πλευράς ποσότητας (όγκου) φαρμάκων που έχουν συνταγογραφηθεί το 2021 για την ίδια ηλικιακή ομάδα, με τα υπολιπιδαιμικά φάρμακα για τον έλεγχο της χοληστερόλης να κερδίζουν οριακά την 1η θέση.

Αλλά και στην αμέσως νεότερη ηλικιακή ομάδα, εκείνη των ατόμων ηλικίας 30- 44 χρόνων, μέσα στο 2021 συνταγογραφήθηκαν και διατέθηκαν 16,2 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων για διάφορες ψυχικές ασθένειες και διαταραχές έναντι 8 εκατομμυρίων συσκευασιών που είχαν δοθεί το 2015. Ειδικότερα, στην πιο ακμαία και παραγωγική ηλικιακή ομάδα, μέσα στην εξαετία 2015-2021, η κατανάλωση ψυχοτρόπων φαρμάκων διπλασιάστηκε (από 6,2 εκατ. κουτιά το 2015 συνταγογραφήθηκαν 12 εκατ. το 2021) και των ψυχοαναληπτικών σχεδόν τριπλασιάστηκε (από 1,8 εκατ. συσκευασίες το 2015 χορηγήθηκαν 4,2 το 2021).
Τα στοιχεία προκύπτουν από τη μελέτη με θέμα «Χαρακτηριστικά της ελληνικής εξωνοσοκομειακής συνταγογράφησης 2015-2021» που εκπόνησαν ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Νίκος Πολύζος και ο λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, PhD ΔΠΘ, Γιώργος Μαυριδόγλου, και παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στο συνέδριο ασθενών της χώρας.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια «ακτινογραφία» της συνταγογράφησης φαρμάκων, το αποτέλεσμα της οποίας καθορίζεται κατά τους συντάκτες της μελέτης, από τρεις παράγοντες: ηλικία, φύλο και νόσος, όπως και η ιατρική της διαχείριση. Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η ανάγνωση της «ακτινογραφίας» από τους ειδικούς και να γίνουν στοχευμένες προληπτικές παρεμβάσεις σε ασθένειες που χτυπούν συναγερμό μέσω της συνταγογράφησης, όπως οι ψυχικές ασθένειες.
Η ποσότητα των φαρμάκων παρουσιάζει συνεχή αύξηση από το 2015 έως και το 2021. Ο μέσος ρυθμός αύξησης της περιόδου είναι στο 3,1%, ενώ η αύξηση το 2021 σε σχέση με το 2015 είναι της τάξης του 20,8%, λόγω και της πανδημίας COVID-19. Η φαρμακευτική δαπάνη παρουσιάζει σημαντική αύξηση, μεγαλύτερη της αύξησης της ποσότητας: ανήλθε στα 4,6 δις το 2021, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 31,9% σε σχέση με το 2015.
Η μέση ανά κάτοικο δαπάνη και ποσότητα φαρμάκων ακολούθησε την ίδια πορεία. Από 324,77 ευρώ που ήταν η δαπάνη το 2015 έφτασε τα 435,9 ευρώ το 2021, και από περίπου 18,5 συσκευασίες φαρμάκων το 2015 η μέση κατανάλωση ανά κάτοικο το 2021 ήταν 23 κουτιά φαρμάκων. Τρεις περιφερειακές ενότητες, Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαϊα, καλύπτουν άνω του 50% της συνολικής ετήσιας συνταγογράφησης.

Το 2021 το 52,5% της φαρμακευτικής δαπάνης αφορά τις γυναίκες και το 47,5% τους άνδρες. Αυτό μεταφράζεται σε 2,4 δις ευρώ για τα φάρμακα των γυναικών και σε 2,2 δις ευρώ για τα σκευάσματα που συνταγογραφήθηκαν σε άνδρες.
Άνω του 60% της φαρμακευτικής δαπάνης αφορά τα άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων, δηλαδή γύρω στα 3 δις ευρώ κοστίζουν τα φάρμακα αυτής της ηλικιακής ομάδας. Ισχυρή παρουσία έχουν τα ψυχοφάρμακα και στην ομάδα των ατόμων ηλικίας άνω των 60 χρόνων, αλλά όχι τη σημαντική που κατέχουν στα νεότερης ηλικίας άτομα. Τα ψυχοτρόπα και τα ψυχοαναληπτικά βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της λίστας με τα 7 φάρμακα που συνθέτουν το 60% του όγκου των φαρμάκων που συνταγογραφούνται στους πολίτες άνω των 60 χρόνων. Η κατάταξη έχει ως εξής: φάρμακα για την υπέρταση, τον σακχαρώδη διαβήτη, αντιθρομβωτικά, αντιόξινα, καρδιολογικά, ψυχοτρόπα και ψυχοαναληπτικά.
Από πλευράς δαπάνης μεγαλύτερη μέση κατά κεφαλή δαπάνη έχουν τα φάρμακα για τον σακχαρώδη διαβήτη, τα αντινεοπλασματικά, τα φάρμακα για τη χοληστερόλη, την υπέρταση και τη θρόμβωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η ηλικιακή ομάδα που καταναλώνει τα γενόσημα φάρμακα. Από τα 736 εκατ. ευρώ που είναι η ετήσια για το 2021 δαπάνη για τα γενόσημα φάρμακα, τα 559 εκατ. ευρώ προέρχονται από τη συνταγογράφηση για τις ασθένειες των ατόμων άνω των 60 χρόνων.
Κοντά στα 900 εκατ. ευρώ κόστισαν το 2021 τα φάρμακα για τα άτομα ηλικίας 45 – 59 χρόνων. Ανοσοκατασταλτικοί παράγοντες και αντινεοπλασματικά φάρμακα είναι στις δυο πρώτες θέσεις της μέσης κατά κεφαλής δαπάνης και ακολουθούν φάρμακα για τον σακχαρώδη διαβήτη, τη χοληστερόλη και τα ψυχοτρόπα.

Περίπου το 9% της φαρμακευτικής δαπάνης, ήτοι 433 εκατ. ευρώ, προορίστηκε για την κάλυψη της ηλικιακής ομάδας 30-44 χρόνων. Εκτός από τα ψυχοφάρμακα, έχουν συνταγογραφηθεί και χορηγηθεί φάρμακα για την αναιμία, αντιβιοτικά, συμπληρώματα μεταλλικών στοιχείων, αντιθρομβωτικά. Τα πιο κοστοβόρα όπως είναι αναμενόμενο, είναι τα ανοσοκατασταλτικά, τα ογκολογικά, φάρμακα κατά της αναιμίας, αντιικά και τα ψυχοτρόπα.
Στην ηλικιακή ομάδα 15-29 χρόνων εκτός από την εκτόξευση της συνταγογράφησης ψυχοφαρμάκων μέσα στην εξαετία 2015 -2021, σοκ προκαλεί και η αύξηση της ποσότητας των αντιεπιληπτικών φαρμάκων κατά το ίδιο διάστημα. Σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες ο κύριος όγκος της συνταγογράφησης αφορά αντιβιοτικά, φάρμακα κατά της αναιμίας, εμβόλια και αναπνευστικά σκευάσματα. Τη μεγαλύτερη δαπάνη προκαλούν οι ανοσοκατασταλτικοί παράγοντες και τα εμβόλια.
Για τη φαρμακευτική κάλυψη των παιδιών ηλικίας 0-14 χρόνων δαπανήθηκαν το 2021 περίπου 121 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του όγκου των φαρμάκων συνθέτουν τα αντιβιοτικά, τα εμβόλια και τα αναπνευστικά σκευάσματα. Από πλευράς δαπάνης τα εμβόλια καταλαμβάνουν το 70% της συνολικής δαπάνης συνταγογράφησης.
Σχετικά θέματα
-
78.910 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στη Δυτική Ελλάδα
-
Τον εκτέλεσε με πέντε σφαίρες και ανέβασε βίντεο στο TikTok
-
Ανάρτηση Μητσοτάκη: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ τι συνέβη στα Τέμπη και γιατί συνέβη» – Τι λέει για τη στήριξη συγγενών θυμάτων
-
Δύο Πατρινοί στην Κεντρική Επιτροπή του νεοσύστατου κόμματος Βολτ Ελλάδας
-
Εισαγγελική παρέμβαση για τον γερανό της ΕΛΑΣ που πέρασε «ξυστά» από διαδηλωτές στην πορεία
-
Το «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» του Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) μέσα από την X…αστεριά!
Ελλάδα
Σεισμοί σε Τουρκία-Συρία: Πάνω από 1.500 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας από τους δήμους της Ελλάδας
Δημοσιεύθηκε
6 λεπτά πρνστις
23 Μαρτίου 2023 13:25
Πάνω από 1.500 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας συγκεντρώθηκαν από όλους τους δήμους της χώρας και έφτασαν στους πληγέντες από τους πρόσφατους καταστροφικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία.
Μέχρι σήμερα 35 μεγάλες νταλίκες μετέφεραν είδη πρώτης ανάγκης, κυρίως κλινοσκεπάσματα και σκηνές σε Άδανα και Κωνσταντινούπολη, μετά από συνεργασία με την τουρκική πλευρά.
Η τεράστια αυτή αλυσίδα αγάπης κλείνει με τη μεταφορά των τελευταίων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας από όλη την Ελλάδα με προορισμό την Συρία, μέσω Βηρυτού.
Η πανελλαδική αυτή προσπάθεια που οργάνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) και τους δήμους όλης της χώρας, αναμένεται να ολοκληρωθεί τις ερχόμενες μέρες. Μέρος της βοήθειας, σε υλικά ρουχισμού, που δεν προωθήθηκαν στην Τουρκία, στάλθηκαν στην Ουκρανία.
Όλη η προσπάθεια εξ αρχής πραγματοποιείται με τη συνεργασία του ΥΠΕΞ και των τουρκικών προξενείων σε Αθήνα και Κομοτηνή.
«Στα δύσκολα, οι λαοί μας οφείλουν να είναι ενωμένοι και να επιδεικνύουν αλληλεγγύη. Αυτό έχει γίνει και στο παρελθόν, γίνεται και τώρα και ελπίζω πραγματικά, να μη χρειαστεί στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, κι αυτή τη φορά, η αυτοδιοίκηση απέδειξε ότι μπορεί να αποτελέσει γέφυρα φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών. Τίποτα από όσα έγιναν ωστόσο, δεν θα ήταν εφικτά χωρίς την ανιδιοτελή προσφορά των συμπατριωτών μας από όλη την Ελλάδα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου
Σχετική ευχαριστήρια επιστολή απέστειλε στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ η πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Τουρκίας.
Ελλάδα
Αναβιώνουν οι ρυθμίσεις 120 και 72 δόσεων για χρέη προς τον ΕΦΚΑ
Δημοσιεύθηκε
17 λεπτά πρνστις
23 Μαρτίου 2023 13:14
Στους οφειλέτες του e-ΕΦΚΑ και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών παρέχεται η δυνατότητα αναβίωσης των ρυθμίσεων των 120 και 72 δόσεων που απωλέσθησαν ή κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 01/02/2023.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα και σε κάθε περίπτωση εντός του Απριλίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί η διαδικασία επανένταξης χιλιάδων οφειλετών που, λόγω της ενεργειακής κρίσης και των συνεπειών της στην εγχώρια οικονομία, ενώ είχαν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση, δεν συνέχισαν να την εξυπηρετούν.
Ειδικότερα σύμφωνα με τη σχετική διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή η αναβίωση ρυθμίσεων ασφαλιστικών οφειλών στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και του αυξημένου πληθωρισμού του έτους 2022 περιλαμβάνει την επανένταξή μετά από αίτηση του οφειλέτη που υποβάλλεται μέχρι την 31η.7.2023, εφόσον:
α) οι οφειλές δεν έχουν υπαχθεί μετά την απώλεια της ρύθμισης και πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος σε ρύθμιση οφειλών του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων του ν. 4469/2017 (Α΄ 62) ή σε ρύθμιση οφειλών του ν. 4738/2020 (Α΄ 207) ή σε ειδική ρύθμιση οφειλών στο πλαίσιο διαδικασίας εξυγίανσης, και
β) ο οφειλέτης δεν έχει άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.), υπό την επιφύλαξη της παρ. 5.
Η αναβίωση της ρύθμισης συντελείται με την καταβολή ποσού που αντιστοιχεί σε δύο μηνιαίες δόσεις της απολεσθείσας ρύθμισης μέχρι την 31η.7.2023. Το καταβαλλόμενο ποσό του πρώτου εδαφίου καταλογίζεται στις δύο παλαιότερες οφειλόμενες δόσεις της απολεσθείσας ρύθμισης.
Οι δόσεις επιβαρύνονται με το ποσό του τόκου που αντιστοιχεί στη χρονική περίοδο από την απώλεια της αρχικής ρύθμισης έως την ημερομηνία αναβίωσης της ρύθμισης. Το ποσό αυτό καταβάλλεται μαζί με την τελευταία δόση της ρύθμισης που αναβιώνει, όπως αυτή έχει μετατεθεί χρονικά σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο.
4. Η ρύθμιση αναβιώνει με τα ευεργετήματα και υπό τους όρους και προϋποθέσεις της απολεσθείσας ρύθμισης.
5. Εάν ο οφειλέτης έχει, πέραν των οφειλών της απολεσθείσας ρύθμισης της και άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον e-Ε.Φ.Κ.Α., η αναβίωση της απολεσθείσας ρύθμισης συντελείται υπό την πρόσθετη προϋπόθεση ότι οι υπόλοιπες οφειλές έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση της υποπαρ. ΙΑ.1. της παρ. ΙΑ του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 (Α΄ 107), περί ρύθμισης οφειλών προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης, η οποία τηρείται.
Εάν η αίτηση για υπαγωγή οφειλών στη ρύθμιση της υποπαρ. ΙΑ.1. της παρ. ΙΑ του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 υποβάλλεται ενόψει αίτησης αναβίωσης απολεσθείσας ρύθμισης του παρόντος, η υπαγωγή στη ρύθμιση της υποπαρ. ΙΑ.1. της παρ. ΙΑ του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 είναι δυνατή ακόμη και εάν τέτοια ρύθμιση έχει απολεσθεί στο παρελθόν, κατά παρέκκλιση από την περ. γ) της παρ. 7 της υποπαρ. ΙΑ.1. της παρ. ΙΑ του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013.
Ελλάδα
Στη Σύνοδο Κορυφής ο Μητσοτάκης- Η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα μειώσει το κόστος δανεισμού
Δημοσιεύθηκε
33 λεπτά πρνστις
23 Μαρτίου 2023 12:58
Η Ουκρανία, η ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ενέργεια, το μεταναστευτικό και η οικονομία είναι τα θέματα του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ξεκίνησε στις Βρυξέλλες, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός προσερχόμενος τόνισε πως οι καλύτερες μέρες της ελληνικής οικονομίας είναι μπροστά μας. Η αυξηση των επιτοκίων πιέζει τους δανειολήπτες αλλά η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα βοηθήσει και στη μείωση του κόστους δανεισμού. Παράλληλα είπε πως θέλει να διαβεβαιώσει όλους τους καταθέτες πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό και οι καταθέτες δεν έχουν να ανησυχούν για κάτι.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου θα έχει κύριο ζήτημα την ευρωπαϊκή οικονομία. Η Ελλάδα προσέρχετα σε ενισχυμένη θέση σε σχέση με το 2019, η ανεργία μειώνεται, το δημόσιο χρέος αποκλιμακλωνεται και η χώρα είναι πρωταθλήτρια στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να στηρίζει τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας και αιοσοδοξύυμε οτι οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Και μπορεί από την ατζέντα να απουσιάζει ένα μεγάλο θέμα, όπως αυτά που απασχόλησαν τους Ευρωπαίους σε προηγούμενες Συνόδους, πλην όμως ο κ. Μητσοτάκης προσήλθε με τη θέση ότι πρέπει να ανοίξει μια ουσιαστική συζήτηση σε επίπεδο ηγετών για τους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης, ώστε αυτή να μην εξαντλείται στο επίπεδο των υπουργών Οικονομικών. Είναι πρόσφατη, άλλωστε, η «ντιρεκτίβα» από το Eurogroup ότι το επόμενο διάστημα οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να εγκαταλείψουν την οδό των απευθείας επιδοτήσεων και να επιστρέψουν σε πιο «συμβατικούς» κανόνες.
Για την «πολιτικοποίηση» της συζήτησης για τους οικονομικούς κανόνες, ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει τον συντονισμό με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (Ιταλία, Κύπρο, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία κ.α.). Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει πως η ύπαρξη κανόνων που αναντίρρητα θα πρέπει να τηρούνται δεν θα πρέπει να υπονομεύουν τις αναγκαίες επενδύσεις σε μια σειρά από τομείς που ήταν στη «βιτρίνα» του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση. «Η εμπειρία των ακραίων δημοσιονομικών περιορισμών του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθεί, καθώς, εκτός όλων των άλλων, είναι αντιπαραγωγική», αναμένεται να τονίσει ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η συζήτηση πρέπει να γίνει με στοιχεία και οικονομικά δεδομένα, όχι με βάση εσωτερικούς πολιτικούς υπολογισμούς ή στερεοτυπικές προσεγγίσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Πρόταση για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης θα παρέμβει και για το θέμα της μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει την ανάγκη επιτάχυνσης των επενδύσεων στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά-Νότου και Δυτικών Βαλκανίων – γι΄αυτό το ζήτημα η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει σχετική πρόταση μέσω non paper στα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που έλαβε γνώση του εν λόγω non paper, «…η χώρα θέλει να ενισχύσει τους λεγόμενους διαδρόμους βορρά – νότου, ώστε οι περιοχές με υψηλά επίπεδα παραγωγής αιολικής ενέργειας να συνδέονται καλύτερα με αυτές που παράγουν ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια».
Το πρόγραμμα και τα θέματα του Συμβουλίου
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ξεκινούν τις εργασίες τους στις 12:30 (ώρα Ελλάδας) με ένα γεύμα με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ θα ακολουθήσει η καθιερωμένη συνάντησή τους με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, γύρω στις 4 μ.μ. (ώρα Ελλάδας).
Πρώτο θέμα στις εργασίες του Συμβουλίου είναι η Ουκρανία. Στην αρχή της συνάντησης ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι θα απευθυνθεί στους Ευρωπαίους ηγέτες μέσω τηλεδιάσκεψης. Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να επιβεβαιώσουν την ακλόνητη δέσμευσή τους να βοηθήσουν την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της συνέχισης των εργασιών για λογοδοσία της Ρωσίας και της κατάσχεσης των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων με σκοπό την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην επιστολή-πρόσκληση προς τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες, «το σημαντικότερο είναι ότι η ΕΕ εργάζεται για την επείγουσα κλιμάκωση της παραγωγής και της παράδοσης πυρομαχικών στην Ουκρανία, με στόχο να παρασχεθούν στη χώρα 1 εκατομμύριο οβίδες πυρομαχικών μέσα στους επόμενους 12 μήνες και να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση». Για το σκοπό αυτό, η ΕΕ θα χρειαστεί να λάβει μέτρα για την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.
Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να υπογραμμίσει τη δέσμευσή του να «διατηρήσει και να αυξήσει τη συλλογική πίεση στη Ρωσία, μεταξύ άλλων μέσω πιθανών πρόσθετων περιοριστικών μέτρων».
Το δεύτερο θέμα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής είναι η μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και η περαιτέρω εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς. Θα εξεταστούν τρόποι για την ενίσχυση της ικανότητας καινοτομίας της ΕΕ και την ενίσχυση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, προκειμένου να τονωθούν οι επενδύσεις για την ενίσχυση της τεχνολογικής βάσης της ΕΕ και την επίτευξη των πράσινων και ψηφιακών μεταβάσεων. Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων, οι ηγέτες θα πρέπει να επιμείνουν στην «κινητοποίηση των υφιστάμενων κεφαλαίων και των υφιστάμενων χρηματοπιστωτικών μέσων» για τη στήριξη στρατηγικών βιομηχανικών τομέων. Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, δεν αποκλείεται ορισμένοι ηγέτες να αναφερθούν στην ιδέα του Ταμείου Κυριαρχίας, ωστόσο το θέμα αυτό θα συζητηθεί περισσότερο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.
Κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να έχουν μια εις βάθος ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την εμπορική πολιτική της ΕΕ, υπό το φως του σημερινού γεωπολιτικού πλαισίου.
Ακολουθεί το θέμα της ενέργειας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν τρόπους για την εγγύηση της ασφάλειας του εφοδιασμού σε προσιτές τιμές.
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, θα εξεταστεί η εφαρμογή των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Φεβρουαρίου. Η Πρόεδρος της Επιτροπής και η Σουηδική Προεδρία θα ενημερώσουν σχετικά με το θέμα αυτό. Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να υπενθυμίσουν ότι η μετανάστευση είναι μια «ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση». Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει σε αυτό το θέμα τον Ιούνιο.
«Σύνοδος Κορυφής για το Ευρώ» την Παρασκευή
Τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου, στις 24 Μαρτίου, θα γίνει η λεγόμενη «Σύνοδος Κορυφής για το Ευρώ», σε περιεκτική μορφή, όπου οι Πρόεδροι της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του Eurogroup Πασκάλ Ντοναχιου, θα ενημερώσουν τους ευρωπαίους ηγέτες για την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση. Αναμένεται να συζητηθεί και η πρόσφατη αναταραχή των χρηματοπιστωτικών αγορών, λόγω της χρεοκοπίας αμερικανικών τραπεζών και της αναταραχής της ελβετικής τράπεζας.
Θα ακολουθήσει συζήτηση για το συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών και ανταλλαγή απόψεων για την οικονομική διακυβέρνηση, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τη νομοθετική της πρόταση στις αρχές Απριλίου. «Κάποιοι ηγέτες ζητούν να υπάρξει μια πραγματική συζήτηση για την οικονομική διακυβέρνηση, επειδή πιστεύουν ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι το κατάλληλο πολιτικό επίπεδο γι’ αυτή τη συζήτηση», ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Δεν αναμένονται συγκεκριμένα αποτελέσματα σε αυτή τη Σύνοδο, αλλά είναι σημαντικό οι Ευρωπαίοι ηγέτες να ανταλλάξουν τις απόψεις τους για το ζήτημα αυτό, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.
Ροή ειδήσεων
Σεισμοί σε Τουρκία-Συρία: Πάνω από 1.500 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας από τους δήμους της Ελλάδας
Αναβιώνουν οι ρυθμίσεις 120 και 72 δόσεων για χρέη προς τον ΕΦΚΑ
Στη Σύνοδο Κορυφής ο Μητσοτάκης- Η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα μειώσει το κόστος δανεισμού
ΠΑΤΡΑ – ΒΙΝΤΕΟ: “Ντου” συμβασιούχων στο Δημοτικό Συμβούλιο!
e-ΕΦΚΑ: Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Απριλίου – Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες
Αντίκυρα Βοιωτίας: Νομίζεις πως είσαι σε νησί
Πώς θα κερδίσετε «μπόνους» 300 ευρώ με το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης
Πρόστιμο 120.000 ευρώ σε 75χρονη στο Βόλο, που πέταξε νεογέννητα γατάκια στα σκουπίδια
Καλλιθέα: «Λουκέτο» και πρόστιμο στο «Κέντρο Ειδικών Θεραπειών» όπου 11χρονος περπατούσε στο περβάζι
Θεσσαλονίκη: Τροχαίο με έναν τραυματία – Το αυτοκίνητο κατέληξε σε φράχτη
Αυτή την εβδομάδα
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα4 ημέρες πρν
Πάτρα: “Έφυγε” από τη ζωή η Χριστίνα Κυριαζοπούλου
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα3 ημέρες πρν
Πάτρα: Πέθαναν και κηδεύονται την Τρίτη (21/3)
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα4 ημέρες πρν
Πάτρα: Πέθαναν και κηδεύονται την Δευτέρα (20/3)
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα7 ημέρες πρν
Πάτρα: Συμπολίτες που “έφυγαν” από τη ζωή και κηδεύονται την Παρασκευή(17/3)
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα16 ώρες πρν
Πάτρα: Πέθαναν και κηδεύονται την Πέμπτη (23/3)
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα2 ημέρες πρν
Πάτρα: Οι απώλειες των συμπολιτών μας-Κηδεύονται την Τετάρτη(22/3)
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα18 ώρες πρν
Πάτρα: “Έφυγε” από την ζωή ο Νίκος Παπασταματόπουλος
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα5 ημέρες πρν
Νέα επένδυση με την απόκτηση δέκα καινούργιων φορτηγών