Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν θα υποκύψουμε στα νέα «δώστα όλα» – Να κοπιάζουμε και όχι να κομπάζουμε

Δημοσιεύθηκε

στις

Την κατάσταση στην οικονομία και όσα έχουν αποφασιστεί και όσα θα εφαρμοστούν περιέγραψε στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Σε αυτή την εποχή της διεθνούς αναστάτωσης που διανύουμε ο φετινός προϋπολογισμός αποδεικνύει έμπρακτα ότι η άλλη όψη της οικονομικής μας πολιτικής είναι η κοινωνική φροντίδα. Η χώρα παραμένει σε μια ανοδική τροχιά», είπε.

«Προβλέπουμε ανάπτυξη μεγαλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2023» είπε ο πρωθυπουργός «και οι εξαγωγές σημειώνουν ρεκόρ. Οι εργαζόμενοι έχουν ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια, μειώσαμε τους φόρους και αυξάνουμε τον δημόσιο πλούτο. Προφανώς η κατάσταση δεν είναι εύκολη και ο πληθωρισμός ροκανίζει το εισόδημα των νοικοκυριών.

Στον προϋπολογισμό συμπεριλαμβάνονται μέτρα όπως η μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, αυξήσεις στις συντάξεις αύξηση στον κατώτατο μισθό.

Αυξήσεις είπε ακόμα θα δουν και οι γιατροί του ΕΣΥ και θα συνεχιστούν τα αναχώματα στην ενεργειακή κρίση και τόνισε ότι υπάρχει ένα απόθεμα ενός δισ».

Προβλέπουμε επίσης τόνισε πρόσθετες ενισχύσεις για αγρότες και κτηνοτρόφους.

Για τις αμυντικές δαπάνες την επόμενη διετία είπε προβλέπονται 6 δισ.

Και τόνισε: «Τα παραπάνω δεν αλλάζουν τον ανηφορικό δρόμο που έχουμε μπροστά μας. Οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πιέζουν την παγκόσμια οικονομία. Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι και όσα επικαλούμαστε είναι αφορμή για να κοπιάζουμε αλλά όχι να κομπάζουμε. Ταυτόχρονα δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποκύψουμε στα νέα «δώστα όλα».

Αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την ΕΥΠ, το οποίο θα ψηφιστεί ως το τέλος του χρόνου, ενώ εξέπεμψε ένα μήνυμα σιγουριάς και ρεαλισμού αλλά και συγκρατημένης – όπως είπε – αισιοδοξίας, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός υπηρετεί τη σταθερότητα, τη συνέχεια και τη σταθερότητα.

Ο πρωθυπουργός κλείνοντας την εισήγησή του εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί αναρτήθηκε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την Στεγαστική Πολιτική. Ειδικά για τους νέους σημείωσε ότι είναι μια ολιστική πρωτοβουλία και θα βρει ανταπόκριση στην κοινωνία.


Ροή ειδήσεων

Advertisement