Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων: Πότε ανοίγει, ποια έργα γίνονται;

Published

on

Το σαλέ του χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων ανοίγει στις 17 Δεκεμβρίου ωστόσο το χιόνι που έχει ήδη πέσει δεν επιτρέπει τη λειτουργία στις πίστες, κάτι που ενδεχομένως να αλλάξει τις προσεχείς μέρες, μετά τη χιονόπτωση την οποία όλοι περιμένουν.

Το σενάριο αυτό φαντάζει ιδανικό για την αύξηση επισκεψιμότητας στην περιοχή από κατοίκους των γύρω περιοχών, αλλά και για τη διαμονή στα ξενοδοχεία για όσους επισκεφθούν τα Καλάβρυτα από άλλα μέρη.

Να θυμίσουμε ότι πέρυσι το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων είχε κόψει τα περισσότερα εισιτήρια την εορταστική περίοδο, στο διάστημα μεταξύ της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων Αλέξη Άγριο,

«Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων του χιονοδρομικού κέντρου, που αποτελεί δημοτική επιχείρηση, είναι ένα σύνθετο έργο και το μεγαλύτερο που υλοποιείται σε χιονοδρομικό κέντρο τα τελευταία χρόνια. Για αυτό και εκτιμούμε πως όταν ολοκληρωθούν τα έργα, θα υπάρξει μεγαλύτερη αύξηση της επισκεψιμότητας, με ταυτόχρονα θετικά αποτελέσματα για την τοπική οικονομία και την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής. Την τελευταία μάλιστα χιονοδρομική περίοδο, τα εισιτήρια του χιονοδρομικού έφθασαν περίπου τα 100.000 και ο κόσμος που ήλθε στις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου ξεπέρασε τις 250.000».

 

 

Έργα που βρίσκονται υπό διαμόρφωση

Ο κ. Άγριος λέει πως «έχει εγκριθεί από το 2018 ένα κονδύλι, μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή την στιγμή έχουμε ολοκληρώσει ένα υποέργο της τάξεως του ενός εκατομμυρίου ευρώ, ενώ έχει προκηρυχθεί και έχει ολοκληρωθεί η προκήρυξη και η εύρεση του αναδόχου για το μεγάλο τμήμα του έργου, το κόστους του οποίου ξεπερνά τα 18 εκατομμύρια ευρώ. Τώρα, όλος ο φάκελος του έργου έχει πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο και περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία του ελέγχου, ώστε να υπογραφεί η σύμβαση και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες».

Συμπληρώνει δε, ότι «αν όλα πάνε καλά, τότε στο τέλος της ερχόμενης χειμερινής περιόδου, δηλαδή τον Απρίλιο του 2023, θα ξεκινήσουν τα έργα στο χιονοδρομικό κέντρο. Ο σύγχρονος εξοπλισμός θα περιλαμβάνει την αντικατάσταση των δύο κεντρικών αναβατήρων του χιονοδρομικού, δηλαδή του ‘Αχιλλέα’ και της ‘Στύγας’.

Παράλληλα, ο διευθυντής του χιονοδρομικού λέει ότι «αυτή τη στιγμή ο κάθε αναβατήρας μπορεί να εξυπηρετήσει γύρω στα 800 με 1.000 άτομα ανά ώρα, ενώ μετά την αναβάθμιση θα εξυπηρετούνται περισσότερα από 2.000 άτομα από τον κάθε αναβατήρα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι διελεύσεις που θα κάνει κάθε χιονοδρόμος ανά ώρα».

Ακόμη, το έργο περιλαμβάνει και τη δημιουργία ενός νέου υποσταθμού, ο οποίος θα παρέχει ενέργεια ενώ θα τοποθετηθεί και μία γεννήτρια, ώστε να μην σταματά η λειτουργία σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος. Θα δημιουργηθεί επίσης ένα καινούργιο σαλέ στη μέση του χιονοδρομικού κέντρου, με πανοραμική θέα σε όλο το Κορινθιακό κόλπο, ενώ θα γίνουν και κάποια άλλα έργα, για την διαμόρφωση των πιστών και την τοποθέτηση χιονοφρακτών, ώστε να μπορεί να συγκρατείται το χιόνι.

 

Έργα που ήδη ολοκληρώθηκαν

Ο κ. Άγριος επισημαίνει ότι «το πρώτο υποέργο που έχει ήδη ολοκληρωθεί αφορά στην αγορά σύγχρονων μηχανημάτων διάστρωσης πιστών, αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ, ενώ τα συγκεκριμένα μηχανήματα είναι τα πιο σύγχρονα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και έχουν βοηθήσει το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων, ώστε να έχει τις πιο άρτιες και καλά πατημένες πίστες σε πανελλαδικό επίπεδο».

Επίσης, σύμφωνα με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, χρηματοδοτήθηκε, μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, η παράδοση τριών ερπυστριοφόρων οχημάτων για μεταφορά ΑΜΕΑ, τεσσάρων αυτοκινούμενων φρεζών αποχιονισμού και δύο μηχανοκίνητων έλκηθρων χιονιού, εκ των οποίων το ένα με φορείο διάσωσης.

ΣΟΦΙΑ ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ροή ειδήσεων

Advertisement