Connect with us

Ελλάδα

Ελληνοτουρκικά: Σκληρό μήνυμα Μενέντεζ προς Ερντογάν

Published

on

Στην ξεκάθαρη θέση ότι δεν προτίθεται να ξεμπλοκάρει την πώληση των F-16 προς την Τουρκία αν δεν σταματήσει τις υπερπτήσεις των ελληνικών νησιών επέμεινε ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, αναφερόμενος προσωπικά στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά και τις πρόσφατες απειλές που εξαπέλυσε κατά της Ελλάδας. «Απαιτώ από τον Ερντογάν να σταματήσει όλες τις υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Μενέντεζ συμπληρώνοντας ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας «αμφισβητεί επανειλημμένα την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας». Και συμπλήρωσε ότι «ως πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων δεν θα εγκρίνω καμία πώληση των F-16 για την Τουρκία μέχρι να σταματήσει την επιθετική εκστρατεία της σε ολόκληρη την περιοχή». Ο κ. Μενέντεζ υπενθύμισε ότι η Τουρκία απειλεί έναν εταίρο της και κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ με στοχοποίηση, παραπέμποντας σαφώς στις πρόσφατες –και διαρκείς– δηλώσεις του κ. Ερντογάν περί της δυνατότητας να πλήξει την Αθήνα με βαλλιστικούς πυραύλους «Tayfun».

Την ίδια στιγμή, από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκφράστηκε «λύπη» για τη συνέχιση της προκλητικής ρητορικής από πλευράς της Αγκυρας. Ο εκπρόσωπός του επικέντρωσε, πάντως, στην πρόσφατη διπλωματική προσπάθεια υπό την αιγίδα του Βερολίνου. «Σε μια εποχή που η ενότητα χρειάζεται περισσότερο μεταξύ των συμμάχων μας, οι ΗΠΑ λυπούνται για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων. Οι απειλές και η προκλητική ρητορική θα αυξήσουν μόνο την ένταση και δεν θα βοηθήσουν κανέναν. Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την πρόσφατη συνάντηση στις Βρυξέλλες μεταξύ της Αννας-Μαρίας Μπούρα, της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού Μητσοτάκη και του Ιμπραήμ Καλίν, εκπροσώπου και επικεφαλής συμβούλου του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Ενθαρρύνουμε αυτές τις συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal για την πιθανότητα παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Ουκρανία, είπε ότι η παράδοση ενός αμυντικού συστήματος στην Ουκρανία αποτελεί απόφαση που αφορά τη χώρα που το κατέχει. Και πρόσθεσε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να προσφέρουν ανταλλάγματα ώστε να διευκολύνουν τις χώρες που επιθυμούν να προσφέρουν αμυντικό εξοπλισμό στην Ουκρανία.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ροή ειδήσεων

Advertisement