Τρίτη 21 Μαρτίου 2023
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Yπό κατάληψη το «Μπάρρυ»

Οι σπουδαστές της Δραματικής σχολής αντιδρούν στην εξίσωση των πτυχίων τους με τα απολυτήρια Λυκείου

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το Π.Δ 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-22), το οποίο εξισώνει τα διπλώματα των Δραματικών Σχολών, των Σχολών Χορού και Κινηματογράφου με Απολυτήρια Λυκείου, οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας προχώρησαν από χθες το πρωί σε κατάληψη του κτιρίου, όπου στεγάζεται το διοικητικό τμήμα, η δραματική σχολή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας, καθώς

και το, εντός των εγκαταστάσεων της Δραματικής Σχολής, Θέατρο Μπάρρυ.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους «την τελευταία εικοσαετία, οι παραστατικές τέχνες υφίστανται συνεχή υποβάθμιση τόσο στο πλαίσιο των σπουδών, όσο και στο εργασιακό περιβάλλον. Πιο αναλυτικά, έχουμε παρακολουθήσει τη φθίνουσα πορεία των διπλωμάτων μας από τη βαθμίδα Π.Ε, σε Τ.Ε και τώρα σε Δ.Ε. Σε καμία περίπτωση δεν υποτιμούμε τον τίτλο του/της απόφοιτου/-ης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εν γένει, ωστόσο η εξίσωση που υποδεικνύει το παραπάνω διάταγμα κρίνεται παράλογη: αφενός, διότι προϋπόθεση για τη συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις αποτελεί η προσκόμιση Απολυτηρίου Λυκείου, αφετέρου διότι δεν αντικατοπτρίζει το εντατικό και απαιτητικό τριετές πρόγραμμα σπουδών (ολοήμερη διαθεσιμότητα των σπουδαστών για 6 στις 7 ημέρες της εβδομάδας συμπεριλαμβανομένων μαθημάτων και προβών). Για το λόγο αυτό και για την αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών μας θεωρούμε απαραίτητη την καθιέρωση της τετραετούς φοίτησης σε όλες τις δραματικές σχολές, γεγονός που συνηγορεί υπέρ της επαναφοράς του τίτλου Π.Ε. Επιπρόσθετα, υποστηρίζουμε πως η καλλιτεχνική παιδεία οφείλει να είναι δημόσια (όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών), ώστε να καθίσταται προσβάσιμη σε όλες τις κοινωνικές τάξεις και ανεπηρέαστη από τα συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα.

Το λυπηρό της υπόθεσης είναι πως το συγκεκριμένο Π.Δ ήρθε ως επιστέγασμα μιας συστηματικής υποτίμησης των εργασιακών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών. Η κατάργηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, οι δίχως αμοιβή πρόβες, καθώς και η υπάρχουσα οικονομική εκμετάλλευση, η οποία, πλέον, νομιμοποιείται και κρατικά είναι μόνο μερικές εκφάνσεις αυτής.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, αιτούμαστε τα κάτωθι:

  • Άμεση απόσυρση του Π.Δ 85/2022.
  • Καθιέρωση τετραετούς φοίτησης σε όλες τις δραματικές σχολές.
  • Επαναφορά του τίτλου Π.Ε για τους απόφοιτους σχολών παραστατικών τεχνών και μισθολογική κατάταξη τους στην κατηγορία Π.Ε
  • Δημιουργία Δημόσιας Ανώτατης βαθμίδας εκπαίδευσης παραστατικών τεχνών, στα πρότυπα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.
  • Αναγνώριση και διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών.

Ζητάμε τη στήριξη των υπόλοιπων δραματικών σχολών, προτείνουμε την απεργία όλων των ενεργών καλλιτεχνών και την εντατικοποίηση των κινητοποιήσεων, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας».

ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ Ο ΔΗΜΟΣ

Η Δημοτική Αρχή συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα των σπουδαστών της Δραματικής Σχολής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, οι οποίοι διαμαρτύρονται ενάντια στο Π.Δ. 85/2022, το οποίο εξισώνει τα διπλώματα των Καλλιτεχνικών Σχολών με τα απολυτήρια Λυκείου και προωθεί επιπλέον αρνητικές αλλαγές στα επαγγελματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών.

Σε ανακοίνωση του Δήμου αναφέρεται πως «το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα πρέπει να αποσυρθεί άμεσα. Οι καλλιτεχνικές σπουδές πρέπει να αναβαθμιστούν και να ενταχθούν σε ενιαίο, δημόσιο, δωρεάν, αποκλειστικά ανώτατο πανεπιστημιακό

σύστημα. Ο αγώνας αυτός, μας αφορά όλους!».

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πατέρας δυο παιδιών σκοτώθηκε σε εργατικό δυστύχημα – ΦΩΤΟ

Δημοσιεύθηκε

στις

Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία του Θέρμου από τον τραγικό χαμό του 70χρονου Σωτήρη Χολέβα (Μπολιαζίμη) σε εργατικό δυστύχημα.

Ο 70χρονος, κατά τη διάρκεια εργασιών σε οικία, τραυματίστηκε σοβαρά κάτω από συνθήκες που ερευνώνται. Διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Θέρμου όπου, δυστυχώς, διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Συγκινητικά ήταν όσα έγραψε ο γείτονάς του, διευθυντής του Λυκείου Θέρμου και δημοτικός σύμβουλος, Κώστας Μαραγιάννης. «Χάθηκε ξαφνικά ο φίλος, ο γείτονάς μου, ο αγαπητός σε όλους Σωτήρης, που μόνο αγάπη, καλοσύνη, ευγένεια και ήθος μετέδιδε σε όλους», έγραψε μεταξύ άλλων. «Εδινε σε όλους τους ανθρώπους μια νότα αισιοδοξίας και χαράς», πρόσθεσε ο κ. Μαραγιάννης και συνέχισε λέγοντας πως ο «πόνος για τον ανεπάντεχο και ξαφνικό θάνατό του, θα είναι δυσβάστακτος για τη μάνα του, που θα πιει το πικρό ποτήρι του αποχωρισμού από το παιδί της, τη σύζυγό του Χριστίνα, τις κόρες του Μαρία και Βασιλική, τα αδέλφια του, το γαμπρό του Στέφανο, την κουνιάδα του Ασήμω και όλους τους συγγενείς του».

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ψήφισμα του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών για τη δημόσια διαχείριση του νερού

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος της Πάτρας αναφέρει τα εξής: «Η παγκόσμια εμπειρία απέδειξε ότι η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης οδήγησε σε αλματώδη αύξηση της τιμής του νερού, κατακόρυφη πτώση της προσβασιμότητας σε αυτό και της ποιότητάς του, καθώς και σε μείωση της απασχόλησης. Για τον λόγο αυτό, αναγνωρίζεται πλέον η θεμελιώδης σημασία της δημόσιας διαχείρισης του κοινωνικού αυτού αγαθού.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πάτρας επισημαίνει ότι, στο νομοσχέδιο που εισάγεται στη Βουλή για ψήφιση  (άρθρο 11), ορίζεται πως η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (σ.σ. σήμερα είναι η ΡΑΕ) θα πρέπει να «παρακολουθεί και εποπτεύει την ορθή εφαρμογή συμβάσεων παραχώρησης υπηρεσιών ύδατος σε τρίτους».

Εύλογα λοιπόν εκφράζονται φόβοι και υπάρχουν ανησυχίες ότι  προετοιμάζεται το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.

Η παροχή υπηρεσιών κοινής ωφελείας συνιστά δραστηριότητα αναπόσπαστη από τον πυρήνα της κρατικής εξουσίας. Τέτοιες είναι οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, που είναι αναγκαίες για την υγιεινή διαβίωση και ιδίως, η παροχή του πόσιμου ύδατος, φυσικού αγαθού απαραίτητου για την επιβίωση, που καθίσταται σπανιότερο συν τω χρόνω.

Η πρόσβαση στο νερό αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα που συνδέεται με την ύπαρξη της ζωής και της επιβίωσης των ανθρώπινων κοινωνιών, σύμφωνα άλλωστε και με το Ψήφισμα 64/292/2010 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πάτρας θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο το δικαίωμα του ανθρώπου να έχει πρόσβαση σε νερό επαρκές, ασφαλές, προσβάσιμο και οικονομικά προσιτό».

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Σεισμός τα ξημερώματα αισθητός στην Πάτρα! 16 δονήσεις μέχρι αυτή την ώρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 02:20 τα ξημερώματα της Τρίτης στην Αμφιλοχία.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 12 χιλιόμετρα βόρεια, βορειοανατολικά της Αμφιλοχίας, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 17,8 χιλιόμετρα.

Ακολούθησαν 9 μετασεισμοί απο 2,2 έως 3.1 ρίχτερ.

Η δόνηση έγινε αισθητή σε αρκετές περιοχές της Ηπείρου, αλλά και από την Πάτρα.

Να σημειωθεί πως σεισμοί άρχισαν να γίνονται αισθητοί μετά τις 10 το βράδυ, καθώς έχουν σημειωθεί περισσότερες από 16 δονήσεις, μέχρι τις πρωινές ώρες.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα