Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«ΑΚΥΡΩΝΟΥΝ» ΣΠΟΥΔΕΣ, ΠΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ…

Published

on

 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε και η ανοικτή συζήτηση στο Επίκεντρο + με θέμα το ΠΔ85 και την απαξίωση της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης, την περασμένη Κυριακή. Η ηθοποιός-σκηνοθέτης, μέλος του ΔΣ του ΣΕΗ και διευθύντρια σπουδών της δραματικής σχολής του Θεάτρου Τέχνης, Μάνια Παπαδημητρίου,  ανέλυσε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά  του επαγγέλματος του ηθοποιού, όπως και το άδικο καθεστώς που υφίσταται για τους αποφοίτους των ανώτερων δραματικών σχολών από το 2003 και μετά. «Ενώ οι ανώτερες δραματικές σχολές (ιδιωτικές και δημόσιες), είναι οι μόνες που παρέχουν την ενδεδειγμένη πρακτική εκπαίδευση για να γίνει κανείς ηθοποιός, οι απόφοιτοι τους παραμένουν όμηροι απαγορεύσεων και δεσμεύσεων που τους εμποδίζουν να εξασφαλίσουν τα κανονικά τους πτυχία που υπογράφει το ίδιο το ΥΠ.ΠΟ. δηλαδή το κράτος», ανέφερε.

Στη συνέχεια ο Μίλτος Λογιάδης, Μαέστρος, καθηγητής διεύθυνσης ορχήστρας του Ιονίου Πανεπιστημίου, επεσήμανε πως το επίμαχο ΠΔ  υποβαθμίζει τα διπλώματα και τον ρόλο των ωδείων, τα οποία όμως αποτελούν το βασικό κορμό μουσικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Συνεπώς, όπως είπε, υποβαθμίζει την ίδια τη μουσική εκπαίδευση, προσβάλλει τους μουσικούς και τους καλλιτέχνες γενικότερα, απαξιώνοντας τις πολυετείς σπουδές τους, τον κόπο τους, αλλά και την ίδια την τέχνη που υπηρετούν.

Η Σία Αναγνωστοπούλου, βουλευτής Αχαΐας και τομεάρχης πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τόνισε πως η κυβέρνηση της ΝΔ «πάτησε» πάνω σε ένα διαχρονικό πρόβλημα που αφορά την καλλιτεχνική εκπαίδευση και έριξε στο εργασιακό χάος τους καλλιτέχνες (κατηγορία ΔΕ) ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για «μπίζνες» ιδιωτικών ΙΕΚ και Κολλεγίων.

Τέλος, ο Μαρίνος Σκανδάμης, δρ Νομικής, πρώην ΓΓ Υπ Δικαιοσύνης και τομεάρχης προστασίας του πολίτη του ΠΑΣΟΚ, προσέγγισε το ζήτημα μέσα από τη σκοπιά των θεμελιωδών δικαιωμάτων, αναδεικνύοντας πως το άρθ. 16 παρ. 7 του Συντάγματος κατοχυρώνει ως ανώτερες τις σχολές επαγγελματικής ή ειδικής εκπαίδευσης και πως είναι αντισυνταγματικό, αβάσιμο, δυσανάλογο και άνισο να θεωρούνται οι απόφοιτοι των σχολών δραματουργίας, χορού και κινηματογράφου ως ανήκοντες στην κατηγορία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τη συζήτηση συντόνισε ο ομ. καθηγητής Βαγγέλης Πολίτης Στεργίου, πρώην πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και διευθυντής του γραφείου της Υπ. Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου, ο οποίος είχε αναλάβει και το συντονισμό των ενεργειών για την έκδοση της ΚΥΑ του 2018.

Ροή ειδήσεων

Advertisement