Connect with us

Υγεία

Τι βλέπουν οι σκύλοι στα όνειρά τους

Published

on

Βλέπεις το σκύλο σου να τρέμει και να κουνάει τα πόδια σαν να τρέχει ενώ κοιμάται; Τελικά τι βλέπει στον ύπνο του;

Μια συνηθισμένη, συνήθως αστεία, εικόνα που είναι οικεία στους σκυλογονείς: το τριχωτό παιδί τους, ξαπλωμένο και έχοντας απλώσει όλη του την κορμάρα στο λατρεμένο του κρεβάτι μοιάζει να τρέχει, σαν να κυνηγάει κάτι με κλειστά μάτια και οριζόντια ή ανάσκελα, ενώ παράλληλα γαβγίζει πνιχτά μέσα στον ύπνο του. Όλα τα παραπάνω «συμπτώματα», σε συνδυασμό με χαρακτηριστική γρήγορη κίνηση των ματιών του κάτω από τις κλειστές ή μισόκλειστες βλεφαρίδες, δείχνουν ότι ο σκύλος σας μάλλον ονειρεύεται.

Όμως όντως ονειρεύονται οι σκύλοι; Ονειρεύονται όπως ακριβώς οι άνθρωποι; Τι ονειρεύονται; Πώς μοιάζουν τα όνειρα τους; Ονειρεύονται πότε εμάς; Πόσο διαρκούν τα όνειρα τους; Έχουν εφιάλτες; Σε περίπτωση εφιάλτη, πρέπει να τους ξυπνήσουμε, και με ποιον τρόπο;

Στην ιστοσελίδα Southernliving.com βρήκαμε απαντήσεις σε όλα.

Υπάρχουν σκυλίσια όνειρα ή πρόκειται για μύθο;

Ναι. σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες και ειδικούς, όπως ο δρ. Γκάρι Ρίχτερ, δεν υπάρχει αμφιβολία για το γεγονός ότι και οι σκύλοι ονειρεύονται όπως κι εμείς, καθότι ο εγκέφαλός τους λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με το δικό μας. Ιδιαίτερα όταν έχουν πέσει σε ύπνο βαθύ (μετά από περίπου 20 λεπτά), αφού έχουν προηγουμένως κουραστεί αρκετά, και βρίσκονται χαλαροί στο αγαπημένο τους κρεβάτι, είναι πολύ πιθανό να τους δείτε να αρχίζουν αυτές τις χαρακτηριστικές συσπάσεις των άκρων τους, σαν να τρέχουν στον αέρα ή να κυνηγάνε κάποιο αόρατο παιχνίδι ή θήραμα.

Τι ονειρεύονται;

Σύμφωνα με έρευνες που αναφέρονται στο ίδιο άρθρο, οι σκύλοι μας είναι πιθανόν να ονειρεύονται κάποια χαρούμενη και διασκεδαστική για αυτούς δραστηριότητα, με ή χωρίς εμάς: για κάποιους σκύλους κάτι τέτοιο περιλαμβάνει να κυνηγάνε κάποιο άλλο ζωάκι, ενώ για άλλους κάποιο μπαλάκι που τους έχουμε πετάξει. Οπότε πιθανότατα αυτό κάνουν και στα χαρούμενα όνειρά τους.

Τι θέση έχουμε εμείς στα όνειρά τους;

Ανήκετε σε αυτούς που αναρωτιούνται εάν ο σκύλος τους τους ονειρεύεται; Σύμφωνα με την δρ. Deirdre Barrett, της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Έτσι είναι πολύ πιθανόν οι σκύλοι να ονειρεύονται τα αγαπημένα τους ανθρώπινα πρόσωπα— όπως ακριβώς αντιστρόφως ονειρευόμαστε και εμείς τους λατρεμένους μας σκύλους.

 

Βλέπουν εφιάλτες;

Δεν είναι όλα τα όνειρα των σκυλιών ευχάριστα. Όπως κι εμείς, έτσι και οι σκύλοι βλέπουν εφιάλτες, οι οποίοι πιθανότατα περιλαμβάνουν κάτι που τους είχε φοβίσει ή τραυματίσει στο παρελθόν. Αν αναρωτιέστε αν θα πρέπει να τους ξυπνήσετε, αν αντιληφθείτε ότι βλέπουν κάποιο δυσάρεστο όνειρο (θα παρατηρήσετε το χαρακτηριστικό τρέμουλο και ελαφρύ κλαψούρισμα), κάντε το όπως θα το κάνετε και σε κάποιον αγαπημένο σας άνθρωπο: γλυκά και απαλά για να μην τους τρομάξετε καθώς ξυπνάνε, μια και υπάρχει και το ενδεχόμενο ασυναίσθητα να σας αγριέψουν. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, προσπαθήστε να τους καθησυχάσετε ώστε να αισθανθούν ασφάλεια. Ήταν μόνο ένα κακό όνειρο και πέρασε.

Πόσο μεγάλα (σε διάρκεια) είναι τα όνειρά τους;

Τα όνειρα των σκύλων διαρκούν από μερικά δευτερόλεπτα έως λίγα λεπτά της ώρας. Η δε διάρκεια των ονείρων τους είναι ανάλογη του μεγέθους τους: όσο μεγαλύτερος ο σκύλος, τόσο μεγαλύτερη και η διάρκεια του ονείρου. Σύμφωνα με τον δρα Ρίχτερ, οι μικρές φυλές και τα κουτάβια ονειρεύονται πιο συχνά, αλλά έχουν πιο σύντομα όνειρα.

Είθε όλα τα όνειρα των σκύλων σας να είναι χαρούμενα (απεριόριστες κονσέρβες και χάδια) και να πραγματοποιηθούν!

topetmou.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement