Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πέφτοντας από τη Γέφυρα

Δημοσιεύθηκε

στις

ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ

Ένας άνδρας έβαλε χθες τέλος στη ζωή του πέφτοντας από τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου. Δεν ήταν ο πρώτος, δεν θα είναι και ο τελευταίος. Πρόκειται για μια ασφαλή εκτίμηση, η οποία προκύπτει από την ιστορική εμπειρία.

Όλες οι μεγάλες γέφυρες ανά την υφήλιο έχουν καταστεί τόποι αυτοκτονιών. Και η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, δεν μπορεί να αποτελέσει την εξαίρεση του κανόνα.
Το ρεκόρ κατέχει αναμφισβήτητα η διάσημη γέφυρα Γκόλντεν Γκέιτ (Golden Gate) του Σαν Φρανσίσκο. Από το 1937, οπότε εγκαινιάστηκε, πάνω από 1400 άνθρωποι έχουν αυτοκτονήσει «φουντάροντας» από αυτήν, ενώ οι περισσότερες σε μια χρονιά, 46 συνολικά, καταγράφηκαν το 2013.
Ωστόσο, μετά από 79 ολόκληρα χρόνια λειτουργίας, το 2014, οι υπεύθυνοι της γέφυρας αποφάσισαν να τοποθετήσουν ένα προστατευτικό δίκτυ ασφαλείας που θα αποτρέπει τους επίδοξους αυτόχειρες.
Συγκεκριμένα, η τοπική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τη διαχείριση της Γκόλντεν Γκέιτ πλήρωσε ένα μέρος του κόστους του σχεδίου αυτού, το οποίο έφτασε τα 76 εκατομμύρια δολάρια, ενώ χρηματοδοτήθηκε και από την πολιτεία της Καλιφόρνιας.
Με το συγκεκριμένο έργο, που ολοκληρώθηκε το 2018, τοποθετήθηκαν δίχτυα ασφαλείας σε απόσταση έξι μέτρων από τα πεζοδρόμια της γέφυρας, μήκους 2,7 χιλιομέτρων. Από τους υπεύθυνους εξετάστηκαν πολλές επιλογές για την αποτροπή των αυτοκτονιών, ωστόσο επιλέχθηκε τελικά αυτή διότι φέρεται να επεμβαίνει λιγότερο στο τοπίο.
Στα δικά μας τώρα, στα χρόνια που λειτουργεί η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, οι άνθρωποι που έχουν αυτοκτονήσει πέφτοντας απ’ αυτήν είναι ελάχιστοι και ο αριθμός τους κινείται κάτω από το όριο της στατιστικής.
Πάντως, παρότι οι αυτοκτονίες στη «δική μας» γέφυρα δεν έχουν προσλάβει ακόμη τον χαρακτήρα… «επιδημίας», είναι προφανές ότι, τηρουμένων των αναλογιών, αυτό ενδέχεται να συμβεί, δοθέντος ότι και ο τρόπος μιας αυτοκτονίας έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί και σαν πρότυπο μιμητισμού για μελλοντικούς, επίδοξους, αυτόχειρες.
Επομένως, καλό θα ήταν και στην Κοινοπραξία της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου να αρχίσουν να σκέφτονται σοβαρά πλέον τη λήψη αποτρεπτικών μέτρων για τις αυτοκτονίες, στον βαθμό βέβαια που αυτές γίνεται να αποφευχθούν.

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement