Τρίτη 21 Μαρτίου 2023
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πέφτοντας από τη Γέφυρα

Δημοσιεύθηκε

στις

ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ

Ένας άνδρας έβαλε χθες τέλος στη ζωή του πέφτοντας από τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου. Δεν ήταν ο πρώτος, δεν θα είναι και ο τελευταίος. Πρόκειται για μια ασφαλή εκτίμηση, η οποία προκύπτει από την ιστορική εμπειρία.

Όλες οι μεγάλες γέφυρες ανά την υφήλιο έχουν καταστεί τόποι αυτοκτονιών. Και η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, δεν μπορεί να αποτελέσει την εξαίρεση του κανόνα.
Το ρεκόρ κατέχει αναμφισβήτητα η διάσημη γέφυρα Γκόλντεν Γκέιτ (Golden Gate) του Σαν Φρανσίσκο. Από το 1937, οπότε εγκαινιάστηκε, πάνω από 1400 άνθρωποι έχουν αυτοκτονήσει «φουντάροντας» από αυτήν, ενώ οι περισσότερες σε μια χρονιά, 46 συνολικά, καταγράφηκαν το 2013.
Ωστόσο, μετά από 79 ολόκληρα χρόνια λειτουργίας, το 2014, οι υπεύθυνοι της γέφυρας αποφάσισαν να τοποθετήσουν ένα προστατευτικό δίκτυ ασφαλείας που θα αποτρέπει τους επίδοξους αυτόχειρες.
Συγκεκριμένα, η τοπική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τη διαχείριση της Γκόλντεν Γκέιτ πλήρωσε ένα μέρος του κόστους του σχεδίου αυτού, το οποίο έφτασε τα 76 εκατομμύρια δολάρια, ενώ χρηματοδοτήθηκε και από την πολιτεία της Καλιφόρνιας.
Με το συγκεκριμένο έργο, που ολοκληρώθηκε το 2018, τοποθετήθηκαν δίχτυα ασφαλείας σε απόσταση έξι μέτρων από τα πεζοδρόμια της γέφυρας, μήκους 2,7 χιλιομέτρων. Από τους υπεύθυνους εξετάστηκαν πολλές επιλογές για την αποτροπή των αυτοκτονιών, ωστόσο επιλέχθηκε τελικά αυτή διότι φέρεται να επεμβαίνει λιγότερο στο τοπίο.
Στα δικά μας τώρα, στα χρόνια που λειτουργεί η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, οι άνθρωποι που έχουν αυτοκτονήσει πέφτοντας απ’ αυτήν είναι ελάχιστοι και ο αριθμός τους κινείται κάτω από το όριο της στατιστικής.
Πάντως, παρότι οι αυτοκτονίες στη «δική μας» γέφυρα δεν έχουν προσλάβει ακόμη τον χαρακτήρα… «επιδημίας», είναι προφανές ότι, τηρουμένων των αναλογιών, αυτό ενδέχεται να συμβεί, δοθέντος ότι και ο τρόπος μιας αυτοκτονίας έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί και σαν πρότυπο μιμητισμού για μελλοντικούς, επίδοξους, αυτόχειρες.
Επομένως, καλό θα ήταν και στην Κοινοπραξία της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου να αρχίσουν να σκέφτονται σοβαρά πλέον τη λήψη αποτρεπτικών μέτρων για τις αυτοκτονίες, στον βαθμό βέβαια που αυτές γίνεται να αποφευχθούν.

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Στον «χορό» των Ρίχτερ η Αμφιλοχία: Ξεπέρασαν τους 80 οι μετασεισμοί

Δημοσιεύθηκε

στις

Στον «χορό» των Ρίχτερ έχει μπει η Αμφιλοχία. Ο σεισμός των 4,6 Ρίχτερ που έγινε τα ξημερώματα και συγκεκριμένα λίγη ώρα μετά τις 2 π.μ. ξύπνησε τους κατοίκους καθώς έγινε ιδιαίτερα αισθητός.

Όπως είπε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης στο enikos.gr, «έως τώρα έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 80 μετασεισμοί, μεγέθους κάτω των 3 Ρίχτερ. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ καλή, καθώς εκτονώνεται η ενέργεια».

Ο σεισμολόγος τόνισε ότι «η πιθανότητα να είναι προσεισμική δράση είναι μικρή, αλλά για να σιγουρευτούμε 100% θα δούμε την εξέλιξη του φαινομένου και τα επόμενα 24ωρα».

Πάντως σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, «δεν διαπιστώνεται μετατόπιση σε γειτονικές μεγάλες ρηξιγενείς ζώνες, αλλά επειδή έχουμε πολλά όργανα στην περιοχή παρακολουθούμε το φαινόμενο με πολύ μεγάλη ακρίβεια».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η περιοχή δεν δίνει μεγάλα γεγονότα γι’ αυτό και δεν μας ανησυχεί. Ωστόσο παρακολουθούμε την εξέλιξη».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το εστιακό βάθος του σεισμού των 4,6 Ρίχτερ υπολογίστηκε στα 10χλμ, ενώ το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στα 23χλμ νότια-νοτιοανατολικά της Άρτας.

enikos.gr

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αντίστροφη μέτρηση για τραίνα και προαστιακό – Αύριο τα πρώτα δρομολόγια

Δημοσιεύθηκε

στις

Την Τετάρτη, 22 Μαρτίου, αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι τα δρομολόγια στα τραίνα και τον Προαστιακό τα οποία είχαν παύσει μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Χθες Δευτέρα (20/3)  συνεδρίασε το Συντονιστικό Κέντρο Ασφάλειας Σιδηροδρόμων για τα μέτρα ασφάλειας.

Μετά το δυστύχημα στα Τέμπη και την αναστολή των δρομολογίων με τα τραίνα, η Hellenic Train ξεκίνησε δρομολόγια με τα λεωφορεία για να εξυπηρετήσει το επιβατικό κοινό.

Η επιβατική γραμμή που αναμένεται να τεθεί πρώτη σε λειτουργία αύριο Τετάρτη είναι αυτή που εξυπηρετεί την γραμμή Αθήνα – Χαλκίδα – Αεροδρόμιο, ενώ το τμήμα Αθήνα – Θεσσαλονίκη αναμένεται να επανεκκινήσει στις αρχές Απριλίου.

Τι αποφασίστηκε για την επανεκκίνηση τραίνων και προαστιακού

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα (20/3) συνεδρίασε το Συντονιστικό Κέντρο Ασφάλειας Σιδηροδρόμων για τα μέτρα για την ασφαλή διέλευση των τραίνων. Σύμφωνα με τις τελικές αποφάσεις, οι αμαξοστοιχίες θα κινούνται σε διαφορετικές ώρες τη νύχτα, προκειμένου να μην υπάρχει το ενδεχόμενο να διασταυρωθούν, σε σημεία όπου υπάρχει μονοδρόμηση της γραμμής.

Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε να υπάρχουν δύο μηχανοδηγοί σε όλα τα δρομολόγια των τραίνων και του προαστιακού, τουλάχιστον ένας συνοδός, ενώ θα υπάρχουν δύο σταθμάρχες, σε σταθμούς όπου μέχρι τώρα, ήταν μόνο ένας.

Στα δρομολογια των InterCity Αθήνα – Θεσσαλονίκη, οι συνοδοί αυξάνονται σε τρεις από δύο που ήταν έως τώρα. Επιπλέον μειώνεται η ταχύτητα σε τμήματα που δεν καλύπτονται από σηματοδότηση

Ακόμη συζητήθηκε το ζήτημα της πυρασφάλειας και της πυρανίχνευσης στις σήραγγες, οι ραδιοεπικοινωνίες και ο φωτισμός στις σήραγγες.

Τα δρομολόγια που ξεκινούν από την Τετάρτη 22 Μαρτίου

Ο Προαστιακός Πειραιάς – Αεροδρόμιο – Λιόσια – Χαλκίδα

Το τμήμα Θεσσαλονίκη – Φλώρινα & Δράμα

Αλεξανδρούπολη – Ξάνθη

Προαστιακός Πάτρα – Ρίο

Τα μέτρα για την ασφαλή διέλευση των τρένων

Θα κινούνται σε διαφορετικές ώρες τη νύχτα ώστε να μην υπάρχει το ενδεχόμενο να διασταυρωθούν σε σημεία όπου υπάρχει μονοδρόμηση της γραμμής (όπως στο τμήμα Οινόη – Τιθορέα όπου γίνονται εργασίες για την τηλεδιοίκηση).

Από αύριο θα υπάρχουν σε όλα τα δρομολόγια και του προαστιακού αυστηρά δύο μηχανοδηγοί και τουλάχιστον ένας σύνοδος αλλά και δύο σταθμάρχες σε σταθμούς όπου μέχρι τώρα ήταν ένας όπως σε Παλαιοφάρσαλο, Λιτόχωρο, Πλατύ. Επιπλέον μειώνεται η ταχύτητα σε τμήματα που δεν καλύπτονται από σηματοδότηση.

Μείωση ταχύτητας:

80 χλμ σε προαστιακούς/εμπορευματικούς

100 χλμ σε επιβατικές αμαξοστοιχίες

Την ίδια ώρα θα υπάρξει σταδιακή εγκατάσταση από την Hellenic Train καταγραφικού στις αμαξοστοιχίες με δυνατότητα καταγραφής επικοινωνιών καμπίνας μεταξύ των μηχανοδηγών και του προσωπικού κυκλοφορίας του ΟΣΕ (σταθμάρχες, ρυθμιστές κυκλοφορίας.

Διαξιφισμοί στη Βουλή για τα αίτια της φονικής σύγκρουσης

Μέσα σε κλίμα έντασης, ανάλογη της όξυνσης που κυριαρχεί στο δημόσιο διάλογο για τα αίτια της φονικής σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη πραγματοποιήθηκε χθες 20 Μαρτίου η ενημέρωση του Κώστα Καραμανλή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Στη συζήτηση που προκλήθηκε με αίτημα της ΝΔ και στην οποία είχαν κληθεί προς ακρόαση, εκτός από τον Κώστα Καραμανλή οι πρώην υπουργοί Χρήστος Σπίρτζης επί ΣΥΡΙΖΑ και Μιχάλης Χρυσοχοίδης την περίοδο 2013-2015 που υπογράφηκε η αρχική σύμβαση «717» για την τηλεδιοίκηση-σηματοδότηση, αλλά και ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για ζητήματα υποδομών και μεταφορών Γιώργος Γεραπετρίτης, που διήρκεσε περίπου 8 ώρες, η κυβέρνηση επέμεινε στον παράγοντα του ανθρώπινου λάθους, επιρρίπτοντας ευθύνες στον σταθμάρχη για όσα συνέβησαν τη μοιραία νύχτα.

Στη Λάρισσα ο Αλέξης Τσίπρας

Χθες, Δευτέρα (20/3) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στη Λάρισσα όπου μαζί με μηχανοδηγούς και σταθμάρχες επισκέφθηκε το κέντρο τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης.

Κατά την επίσκεψή του ο κ. Τσίπρας συζήτησε με εργαζόμενους, μηχανοδηγούς και σταθμάρχες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συντελέστηκε το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, καθώς και για τις δικλείδες ασφαλείας που υπήρχαν μέχρι το 2019 και οι οποίες εν συνεχεία είτε απαξιώθηκαν είτε καταργήθηκαν.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε πως το Κέντρο Τηλεδιοίκησης της Λάρισσας, το οποίο «έβλεπε» την κίνηση των τρένων από το Δομοκό μέχρι το Πλατύ – δηλαδή και το σημείο του δυστυχήματος – και που λειτουργούσε ως τον Ιούλιο του 2019, έχει καταστραφεί πλήρως και μέχρι και σήμερα βρίσκεται εκτός λειτουργίας.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

ΠΑΤΡΑ: Τί δήλωσε ο Άκης Τσελέντης για τους σεισμούς της νύχτας

Δημοσιεύθηκε

στις

«Η πιθανότητα να είναι προσεισμική δράση είναι μικρή αλλά για να σιγουρευτούμε 100% πρέπει να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου τα επόμενα 24ωρα», επισημαίνει σε ανάρτησή του ο  διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, μετά τον πρωινό σεισμό των 4,6 Ρίχτερ στην Αμφιλοχία.

Η ανάρτηση Τσελέντη

Αναλυτικά ο κ. Τσελέντης αναφέρει:

«Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 02:20 ώρα Ελλάδος, τα σεισμολογικά δίκτυα του κατέγραψαν ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.6 στην κλίμακα Richter. σε απόσταση 245 χλμ. ΔΒΔ των Αθηνών.

Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 17,8 χιλιόμετρα ενώ το επίκεντρο βρίσκεται 12 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αμφιλοχίας.

Έκτοτε παρατηρείται μια έντονη (μετά)-σεισμική δράση στην περιοχή με δεκάδες σεισμούς κάτω των 3 Richter.
Ο σεισμός είχε διάρκεια και έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές από τη σεισμική δόνηση.

==>Κατά τη γνώμη μου, λαμβάνοντας υπ´ όψη και το σεισμικό ιστορικό της ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ περιοχής η πιθανότητα να είναι προσεισμική δράση είναι μικρή αλλά για να σιγουρευτούμε 100% πρέπει να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου τα επόμενα 24ωρα.

Μετατόπιση προς τις γειτονικές μεγάλες ρηξιγενής ζώνες (που έχουν σεισμικό δυναμικό για πάνω απο 6 Richter) δεν έχουμε δει αλλά επειδή έχουμε πολλά όργανα στη περιοχή παρακολουθούμε το φαινόμενο με πολύ μεγάλη ακρίβεια.

Φυσικά οι κάτοικοι πρέπει να ακολουθούν ευλαβικά τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης».

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα