Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Σωτήρια λύση για τη σταφίδα»-Υπέρ της απορρόφησης της αδιάθετης παράγωγης για διανομή στους σεισμόπληκτους σε Τουρκία – Συρία η Παναιγιάλεια Ένωση

Published

on

Η Παναιγιάλεια Ένωση Συνεταιρισμών (ΠΕΣ-ΑΕ) και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας τάχτηκαν χθες υπέρ της λύσης που προτάθηκε, όσον αφορά στο πρόβλημα της κορινθιακής σταφίδας από τους τέσσερις βουλευτές της Ν.Δ. από νομούς της Πελοποννήσου για συμπερίληψη του προϊόντος στο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας της χώρας μας προς την Τουρκία και τη Συρία.

Όπως σημειώνουν στην ερώτησή τους στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά οι βουλευτές Αχαΐας Ιάσονας Φωτήλας, Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος, και Κορινθίας Κωνσταντίνος Κόλλιας, η αγορά της κορινθιακής σταφίδας βρίσκεται σε συνθήκες «γενικευμένης απορρύθμισης» εξαιτίας των αδιάθετων αποθεμάτων που έχουν συσσωρευτεί από σοδειές προηγούμενων ετών, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την χωρίς προηγούμενο κατάρρευση των τιμών του παραγωγού.
Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Παναιγιάλειας Μίλτο Σταυρόπουλο, «εδώ και δύο χρόνια συνεχώς πέφτει η τιμή παραγωγού γεγονός που οφείλεται στο απόθεμα των περίπου 5.000 τόνων που «μεταφέρεται» από το ένα έτος στο επόμενο και δεν μπορεί να λειτουργήσει η αγορά». Τονίζει ακόμη ότι «τα αποθέματα σταφίδας έχουν ελεγχθεί από το ΥπΑΑΤ και είναι καλής ποιότητας και για ανθρώπινη κατανάλωση. Εμείς συμφωνούμε με την πρόταση των βουλευτών της Ν.Δ. και ελπίζουμε να γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση».
Οι βουλευτές αναφέρονται και στις προσπάθειες που δρομολογήθηκαν τους προηγούμενους μήνες για να λυθεί το πρόβλημα, πραγματοποιώντας ειδική αναφορά στην επίτευξη αρχικής συμφωνίας στα τέλη του 2021 μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της πλειοψηφίας των παραγωγών, συνεταιριστών και μεταποιητών του κλάδου, ώστε να υλοποιηθεί πρόγραμμα απορρόφησης των αποθεμάτων. Ωστόσο όπως σημειώνουν «η συμφωνία αυτή ποτέ δεν υλοποιήθηκε με αποτελεσματικό τρόπο» ο οποίος να οδηγεί σε ουσιαστική και οριστική λύση του προβλήματος.
Κατά τους τέσσερις βουλευτές, η απορρόφηση των αποθεμάτων αποτελεί μονόδρομο και «καταλυτικό σημείο» για την επιστροφή της αγοράς σε συνθήκες ομαλότητας και προτείνουν οι αδιάθετες ποσότητες να συμπεριληφθούν σε πρόγραμμα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας που επλήγησαν από τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό, καθώς και της Ουκρανίας που συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή του περασμένου Φεβρουαρίου.
Υπενθυμίζεται ότι τόσο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όσο και η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν εκφράσει τη βούληση να συμβάλουν οικονομικά στην απορρόφηση μέρους των αποθεμάτων των σταφιδοπαραγωγικών περιοχών.
ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ…
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Γ» οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ Περιφέρειας, Ενώσεων και Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν φαίνεται να έχουν αποδώσει καρπούς καθώς ο υπουργός κ. Γεωργαντάς ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο κονδύλι για το σκοπό αυτό, να απορροφηθεί δηλαδή όλο το απόθεμα νομών της Πελοποννήσου και της Ζακύνθου ως ανθρωπιστική δωρεά. Μελετάται εναλλακτικά οι σταφίδες να απορροφηθούν από κάποια διεθνή οργάνωση, θεωρείται αδύνατο όμως αυτό το ενδεχόμενο να μπορεί προσφέρει λύση στον βαθμό που επιθυμούν οι αγρότες και ζητούν οι βουλευτές.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement