Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Στην κοπής πίτας, του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών η Βίβιαν Σαμούρη

Published

on

 

Η Αντιδήμαρχος Υγείας και Πρόνοιας, Βίβιαν Σαμούρη, παραβρέθηκε χθες το απόγευμα στην εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας, του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε.) Παράρτημα Πάτρας.

Η Αντιδήμαρχος, στον χαιρετισμό της, δεν περιορίστηκε μόνο στις καθιερωμένες ευχές, αλλά επεκτάθηκε στην ψυχική υγεία μας που βάλλεται από παντού τα τελευταία χρόνια, αλλά και στο κράτος που αδιαφορεί προκλητικά, άφησε χωρίς παιδοψυχίατρο το «Καραμανδάνειο», ενώ αδιαφορεί για το Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε., που έχει μείνει σχεδόν χωρίς προσωπικό, άρα αβοήθητοι οι συνάνθρωποί μας με προβλήματα ψυχικής υγείας.

 

Συγκεκριμένα, η κα Σαμούρη, ξεκινώντας μετέφερε τις ευχές του Δημάρχου για υγεία και δύναμη, ευχήθηκε και η ίδια καλή και δημιουργική χρονιά και συνέχισε λέγοντας: «Η κοινωνία μας, εδώ και αρκετό καιρό, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια, σιωπηλή θα λέγαμε, επιδημία που πλήττει την ψυχική υγεία των ανθρώπων. Και αυτό δεν είναι κάτι που προέκυψε μόνο εξ αιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως πολλοί με ευκολία το αποδίδουν.  Απεναντίας, είναι το αποτέλεσμα πολλών δεινών που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια και εξακολουθούμε να βιώνουμε. Δεκαετή οικονομική πίεση λόγω των μνημονίων με όλα τα παρελκόμενα, πληθωριστικές πιέσεις σήμερα με μεγάλη οικονομική ύφεση, αβεβαιότητα για το μέλλον, ανεργία, εργασιακή ανασφάλεια,  αγωνία για την καθημερινή κάλυψη των αναγκών για την επιβίωση, την Υγεία, την Παιδεία αλλά και έλλειψη ουσιαστικών ανθρωπίνων σχέσεων, με την αποθέωση του ατομισμού, πιέζουν την ψυχή μας που αναζητά διαφυγές από μια αφόρητη πραγματικότητα. 

Τα τεράστια αυτά προβλήματα που συνολικά αντιμετωπίζει ο λαός, έχουν άμεση αντανάκλαση στην ψυχική του υγεία και ευθύνονται για τις όλο και αυξανόμενες ψυχικές διαταραχές που φτάνουν δυστυχώς, μέχρι και στην αυτοκτονία.

Την ίδια στιγμή η Πολιτεία εμφανίζεται αδιάφορη και ελλειμματική τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο θεραπείας και νοσηλείας και σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα της Υγείας. 

Το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών, ο πρώτος φορέας εξωνοσοκομειακής ψυχιατρικής περίθαλψης που ιδρύθηκε στην Ελλάδα κι έχει διαχρονικά διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στην προσφορά δημοσίων υπηρεσιών ψυχικής υγείας μας πληροφορεί, με δημόσια ανακοίνωση, ότι αδυνατεί λόγω έλλειψης προσωπικού να ανταποκριθεί επαρκώς στο έργο που έχει αναλάβει. 

Από τις 245 οργανικές θέσεις οι 128 είναι κενές, ενώ 14 συνάνθρωποι μας με ψυχικές ασθένειες που έχουν κατορθώσει να ενταχθούν στην κοινωνία με τη στήριξη του κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και εργάζονται εδώ και 11 χρόνια στο νοσοκομείο και απασχολούνται στα πλυντήρια και τον καθαρισμό του νοσοκομειακού ιματισμού, κινδυνεύουν να χάσουν την δουλειά τους επειδή το κράτος, θέλει να παραχωρήσει και τις υπηρεσίες αυτές σε ιδιώτη. 

Τα προβλήματα στην ψυχική υγεία , δυστυχώς, διαρκώς αυξάνονται και με εξαγγελίες για 106 μονάδες τηλεψυχιατρικης και τηλεσυμβουλευτικής δεν λύνονται. Στα νοσηλευτικά ιδρύματα, ακούμε συνεχώς για προσλήψεις μόνιμων και επικουρικών ψυχιάτρων, ψυχολόγων, παιδοψυχιάτρων και λοιπού εξειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού, αλλά μένουν μόνο στα λόγια.

Αντίθετα, η μοναδική παιδοψυχίατρος που υπήρχε στη μονάδα ψυχικής υγείας του «Καραμανδανειου» Νοσοκομείου Παίδων, παραιτήθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη. 

Στην κοινωνία που η Υγεία είναι ύψιστο κοινωνικό αγαθό η ουσιαστική πρόληψη των ψυχικών διαταραχών και η ψυχική υγεία και ισορροπία του πληθυσμού αποτελούν πρώτη προτεραιότητα. Γι αυτό και ο Δήμαρχος Πατρέων,  για όλα όσα προανέφερα έχει ζητήσει συνάντηση με την αρμόδια Υφυπουργό για θέματα Ψυχικής Υγείας κα Ζωή Ράπτη».

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement