Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Με ευθύνη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων η περιθωριοποίηση των Ρομά

Η θέση του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.

Published

on

Στην ιστορική φτωχογειτονιά των Προσφυγικών και μέσα στους προσφυγικούς συνοικισμούς ολόκληρης της περιοχής, κατοικούν δεκάδες οικογένειες Ρομά. Προσφυγιώτες και Ρομά συμβιώνουν χρόνια τώρα και μοιράζονται την καθημερινότητα τους, τις δυσκολίες που βαραίνουν όλες τις εργατικές-λαϊκές οικογένειες, αλλά και τις αντίξοες συνθήκες λόγω της πλήρους έλλειψης ολοκληρωμένου σχεδίου για την κοινωνική ένταξη των Ρομά, με τη διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις αξιοποίησαν τους Ρομά ως εξιλαστήριο θύμα για κρίσιμα κοινωνικά προβλήματα, για να κρύβεται εν τέλει η δική τους ευθύνη για την ύπαρξη και διαιώνιση αυτών των προβλημάτων, και είναι τουλάχιστον υποκριτικός ο καβγάς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνική τους ένταξη. Είναι διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις που με την πολιτική τους καταδικάζουν τους Ρομά στο περιθώριο και όταν έρχεται στην επιφάνεια με οξύτητα κάποιο κοινωνικό πρόβλημα, τους δείχνουν κυριολεκτικά με το δάχτυλο για να απαλλαγούν οι ίδιοι από το πολιτικό κόστος, καλλιεργώντας παράλληλα την απαράδεκτη επιχειρηματολογία ότι για την άθλια κατάσταση που βιώνουν οι Ρομά φταίνε τα υποτιθέμενα «χαρακτηριστικά της φυλής».

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ έδωσαν και θα συνεχίσουν να δίνουν όλες τους τις δυνάμεις κόντρα στις προσπάθειες συγκάλυψης και ανοχής εγκλημάτων, κρατικής καταστολής και βίας κατά των Ρομά, όπως έκαναν με την εν ψυχρώ δολοφονία του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη στη Θεσσαλονίκη για 20€ βενζίνη, που δεν ήταν ούτε τυχαίο ούτε και είναι μεμονωμένο περιστατικό.

Οι Ρομά βιώνουν με τραγικό και πιο οξυμένο τρόπο τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής που ασκείται όλα αυτά τα χρόνια, της σαπίλας του καπιταλιστικού συστήματος που βασικές λαϊκές ανάγκες, όπως της στέγης, της διατροφής, της παροχής υψηλών υπηρεσιών παιδείας και υγείας, τα θεωρεί και τα αντιμετωπίζει ως ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικά δικαιώματα. Αποδεικνύεται ότι ο καπιταλιστικός δρόμος είναι αυτός που στέκεται εμπόδιο στην κοινωνική ένταξη των Ρομά, όπως στέκεται εμπόδιο στη προσπάθεια του λαού για αξιοπρεπή ζωή, για ζωή με δικαιώματα, τα οποία απολάμβαναν αυτοί οι πληθυσμοί στις χώρες του σοσιαλισμού όπου ζούσαν.

Αυτό το διάστημα έχει ανοίξει η συζήτηση για την Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021-2030 (ΕΣΚΕ 2021-2030) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προώθηση της ένταξης των Ρομά, που μόνο ολοκληρωμένο σχέδιο ένταξης δεν πραγματεύεται, με τα διάφορα προγράμματα, τα παρατηρητήρια της ΝΔ ή την ειδική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, να ανοίγουν ουσιαστικά την πόρτα σε διάφορες ΜΚΟ και ΑΜΚΕ να αναμειχθούν με το κρίσιμο αυτό κοινωνικό θέμα, χωρίς να στηρίζονται οι επίσημες οργανώσεις των Ρομά που μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στην κατεύθυνση της κοινωνικής ένταξης.

Το ΚΚΕ διεκδικεί με ευθύνη του κράτους να ξεκινήσει άμεσα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης των Ρομά, που θα εξασφαλίζει τις βασικές προϋποθέσεις για την αποφασιστική ένταξή τους στην εργασία, την εξασφάλιση στέγης και όρων ζωής που θα ανταποκρίνονται στις δυνατότητες της εποχής, την ισότιμη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία. Τα διάφορα αποσπασματικά μέτρα και προγράμματα που γίνονται με τη συμμετοχή των διάφορων ΜΚΟ αποδείχτηκε ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση και το κράτος να προχωρήσει στην επίσημη αναγνώριση των συνδικαλιστικών οργάνων των Ρομά, όπως για παράδειγμα της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να εγγυηθούν τη δράση και τη στήριξη της προσπάθειας στην κατεύθυνση της κοινωνικής ένταξης των Ρομά.

Οι Ρομά μαζί με όλο το λαό της Πάτρας που παλεύουν καθημερινά για την επιβίωσή τους, να δώσουν τη μάχη ενισχύοντας το ΚΚΕ σε όλες τις επικείμενες εκλογές, και στο Δήμο Πατρέων με δήμαρχο ξανά τον Κώστα Πελετίδη.

Ροή ειδήσεων

Advertisement