Connect with us

Ελλάδα

Πρακτική σε επιχειρήσεις για αποφοίτους Οικονομικών Επιστημών

Published

on

Προχωρά η υπογραφή Μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Οικονομικού Επιμελητηρίου, Πανεπιστημίου Πατρών και του ΕΑΠ
Μνημόνιο συνεργασίας με το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών υπογράφει αυτή την εβδομάδα το Οικονομικό Επιμελητήριο, παράρτημα Β/Δ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος με έδρα την Πάτρα, με αντικείμενο τη διασύνδεση του ιδρύματος με την τοπική επιχειρηματικότητα και την πρακτική άσκηση των αποφοίτων.

Το μνημόνιο εντάσσει στην συνέργεια και τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του ΕΑΠ. Το μνημόνιο είναι το επιστέγασμα μιας συνεργασίας η οποία έχει ήδη ενεργοποιηθεί εδώ και αρκετό διάστημα. Το Οικονομικό Επιμελητήριο έχει ήδη παρουσία στις εκδηλώσεις προπτυχιακών και μεταπτυχιακών στα τμήματα Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Παν. Πατρών όπου ενημερώνονται οι φοιτητές για τον θεσμικό ρόλο του Ο.Ε.Ε. καθώς και για σύγχρονα θέματα οικονομικής επιστήμης.

«Ήδη έχουμε συμφωνήσει με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και υπογράφουμε Μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και των συνεργειών για μια σειρά από ζητήματα οικονομικού, λογιστικού και φορολογικού αντικειμένου.

Η καθιέρωση της υποχρεωτικής εξάμηνης πρακτικής άσκησης των φοιτητών σε λογιστικά γραφεία και εταιρείες προκειμένου να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία και ενδεχομένως μια μόνιμη θέση απασχόλησης, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας.

Οι φοιτητές μας πρέπει να γνωρίζουν επίσης και τον ρόλο του ΟΕΕ και σε αυτήν την κατεύθυνση οφείλουμε να παρουσιάζουμε τις δράσεις μας στα πλαίσια του επαγγελματικού προσανατολισμού περί της οικονομικής επιστήμης» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του παραρτήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Γιώργος Παππάς στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας στην Πάτρα η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή που μας πέρασε 5 Φεβρουαρίου 2023 στο ξενοδοχείο My Way παρουσία βουλευτών και εκπροσώπων τοπικών φορέων.

Στην ίδια εκδήλωση, στον απολογισμό του Δ.Σ. ενώπιον των αιρετών εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας και μελών του επιχειρηματικού και παραγωγικού κόσμου της περιοχής, ο κ. Παππάς έδωσε έμφαση στην ενεργό συμμετοχή των οικονομολόγων στη διαβούλευση του Ε.Π. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τη Νέα Προγραμματική Περίοδο του ΕΣΠΑ (2021-2027) αλλά και στη διαβούλευση για το πρόγραμμα ενίσχυσης στις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον covid.

«Διοργανώσαμε και υλοποιήσαμε σεμινάρια δια ζώσης και υβριδικά, καθώς και ενημερωτικές εκδηλώσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης, για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 αλλά και για επιμέρους ζητήματα του κλάδου μας, όπως οι κρατικές δράσεις ενίσχυσης, ζητήματα φορολογίας εισοδήματος, Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, Εργατικά, Ηλεκτρονικά Βιβλία MyData κλπ. διότι θέλουμε τα μέλη μας να διατηρούν υψηλό επίπεδο κατάρτισης και πληροφόρησης» συμπλήρωσε, τονίζοντας την ανάγκη μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου της περιφέρειας, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η περιφερειακή επιχειρηματικότητα του 2030 πρέπει να είναι ψηφιακή, ‘πράσινη’ και να προάγει την κοινωνική κινητικότητα μέσα από τη συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωση».

Αναφερόμενος στο επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα επισήμανε: «Η επόμενη μέρα δεν είναι εύκολη, γιατί οι κρίσεις είναι πια κανονικότητα. Υγειονομική, πανδημική, ενεργειακή, πληθωριστική, κλιματική. Η θωράκιση των επιχειρήσεων απέναντι σε αυτούς τους κινδύνους επιβάλλει απορρόφηση πόρων από τις μικρές επιχειρήσεις, ώστε η χρηματοδότηση αυτή να οδηγεί σε πραγματική σύγκλιση με τις μεγάλες επιχειρήσεις και να μη διευρύνει κι άλλο το μεταξύ τους χάσμα.

Παράλληλα, οι συνεργασίες και οι συνέργειες των επιχειρήσεων, στο σύγχρονο μεταβαλλόμενο περιβάλλον μπορούν να οδηγήσουν σε οικονομίες κλίμακος και ανταπόκριση στον διεθνή ανταγωνισμό, ψηφιακό και δια ζώσης»
Για τη Δυτική Ελλάδα τόνισε την ανάγκη «να αυξήσουμε το τουριστικό μας μερίδιο στο πανελλαδικό ΑΕΠ, να μετασχηματίσουμε τoν πρωτογενή τομέα και να συνδέσουμε το Πανεπιστήμιο με την επιχειρηματικότητα».

«Το 2023 οι επιχειρήσεις καλούνται να βρουν βηματισμό και να αντέξουν την πίεση που ασκούν τα συσσωρευμένα χρέη από τη δεκαετή οικονομική κρίση και τα lockdown της πανδημίας, σε συνδυασμό με την ακρίβεια λόγω πληθωρισμού και υψηλού ενεργειακού κόστους, αλλά και την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού.

Σαφέστατα, η γρήγορη τουριστική ανάκαμψη, οι αυξημένες επενδύσεις και η εισροή πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ είναι θετικές παράμετροι που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε» τόνισε ακόμη ο κ. Παππάς, αναφερόμενος στην ανάγκη τόνωσης της ρευστότητας της τοπικής οικονομίας και την αντιμετώπιση του προβλήματος με το αυξανόμενο ιδιωτικό χρέος που επιβαρύνει τη μετάβαση σ ένα νέο και αξιόπιστο επιχειρηματικό μοντέλο.

Ροή ειδήσεων

Advertisement