Connect with us

Αθλητισμός

Ολυμπιακοί Αγώνες: Μήνυμα από την Ε.Ε. στη ΔΟΕ

Published

on

Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, πληθαίνουν οι «φωνές» που ζητoύν την απαγόρευση της συμμετοχής των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στη διοργάνωση του Παρισιού. Οι ιθύνοντες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής φέρεται να επιθυμούν τη συμμετοχή τους υπό ουδέτερη σημαία, αλλά χθες οι ευρωβουλευτές, με ψήφισμα, καταδίκασαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Τον επόμενο μήνα αναμένεται να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή και η συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών σε διεθνείς διοργανώσεις θα αποτελέσει βασικό θέμα της ατζέντας. Η ΔΟΕ δείχνει να τάσσεται υπέρ της συμμετοχής, όμως οι αντιδράσεις είναι πολλές. Χθες, η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών με 444 υπέρ, 26 κατά και 37 λευκά τάχθηκαν απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Υποστήριξαν ότι μία απόφαση συμμετοχής Ρώσων και Λευκορώσων στους Αγώνες «αντίκειται στην απομόνωση των χωρών» και ότι ενδεχομένως «να χρησιμοποιηθεί από τα καθεστώτα των δύο χωρών για προπαγανδιστικούς σκοπούς». Μάλιστα, θεωρούν ότι μια τέτοια απόφαση θα αποτελούσε «ντροπή για τη διεθνή αθλητική κοινότητα» και προτρέπουν τις 27 χώρες και τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσουν.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα. Ο παλαιός ευρωβουλευτής πιστεύει ότι «όποιος εγκρίνει την πολιτική Πούτιν δεν πρέπει να συμμετάσχει στους Αγώνες που προωθούν την ειρήνη και τη φιλία των λαών».

Νεκρός ο 22χρονος Ουκρανός Βολοντίμιρ Αντροσχούκ, που εθεωρείτο ένας από τους πιο ταλαντούχους νέους δεκαθλητές.

Σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά κατά τη διάρκεια του πολέμου έχουν σκοτωθεί 228 Ουκρανοί αθλητές και προπονητές. Τελευταίος κρίκος αυτής της μακάβριας αλυσίδας είναι ο Βολοντίμιρ Αντροσχούκ. Ο 22χρονος εθεωρείτο ένας από τους πιο ταλαντούχους νέους δεκαθλητές. Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος προπονείτο με στόχο τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς του Παρισιού.

Σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, Σεμπάστιαν Κόου, δείχνει να τον απασχολεί περισσότερο το ρωσικό σκάνδαλο των απαγορευμένων ουσιών παρά η σύνδεση του αθλητισμού με τον πόλεμο. Ο, με βλέψεις για την προεδρία της ΔΟΕ, Βρετανός ολυμπιονίκης, θέλοντας να κρατήσει ισορροπίες, δήλωσε ότι το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας θα ασχοληθεί πρώτα με το ντόπινγκ και ύστερα με το Ουκρανικό.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ροή ειδήσεων

Advertisement