Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ο Δήμος στα… βράχια-Άμεση απειλή η στάση πληρωμών σε προμηθευτές

Published

on

Στάση πληρωμών προς τους προμηθευτές και αδυναμία προγραμματισμού πάνω σε βασικές ανάγκες που προκύπτουν κατά την θερινή περίοδο -καθαρισμοί οικοπέδων και δημοτικών ακινήτων στα πλαίσια της αντιπυρικής προστασίας και προσλήψεις ναυαγοσωστών για τις παραλίες- είναι τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος Αιγιαλείας λόγω της αδυναμίας ψήφισης προϋπολογισμού για το 2023.

Η νέα προσπάθεια σύγκλισης με τους επικεφαλής των παρατάξεων, για τον προϋπολογισμό, έπεσε στο κενό κατά την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προχθές Τετάρτη 26 του μηνός. Ο Δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος, στο προχθεσινό συμβούλιο, σήκωσε τα χέρια ψηλά και επετέθη στους απόντες, Χρήστο Γούτο, Βάσω Ψυχράμη και τους συμβούλους που ανεξαρτητοποιήθηκαν και στηρίζουν τον Κώστα Σπηλιόπουλο.
«Έχουμε ζητήματα λειτουργίας για την πυροπροστασία, έχουμε θέμα η με την ασφάλεια των λουομένων το καλοκαίρι, δεν μπορούμε δηλαδή να πάρουμε ναυαγοσώστες, επικρέμεται μάλιστα πρόστιμο άνω των 30.000 ευρώ για τη μη ύπαρξη ναυαγοσωστών στις παραλίες. Ο χρόνος δεν κυλάει υπέρ του Δήμου και σε καμία περίπτωση και τον δημοτών μας και οποιαδήποτε ευθύνη πέφτει στους ώμους εκείνων που δεν έρχονται να αποφασίσουν οι ίδιοι για εκείνους που θέλουν» τόνισε ο κ. Καλογερόπουλος.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
«Ανοίγει ένα τεράστιο θέμα στην παρούσα χρονική στιγμή αυτό που με θλίβει πραγματικά είναι ότι αυτό γίνεται μέσα στην αφετηρία της προεκλογικής περιόδου. Τεχνικά τι σημαίνει για το δήμο το ποιές είναι οι συνέπειες γνωρίζουν οι πάντες. Οταν δεν έχεις προϋπολογισμό, δεν έχεις δεν έχεις υπογραφή, δεν μπορείς να κάνεις πιστώσεις, δεν μπορείς να κάνεις πληρωμές, μοιραία κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα που θα μπλοκάρουν τα πάντα στον δήμο και αυτή η συνέπεια δεν είναι συνέπεια στην Δημοτική αρχή, είναι στους υπαλλήλους, είναι ένα σοβαρότατο πρόβλημα κοινωνικό το οποίο δεν θα μπορούμε σε καμία περίπτωση, μεταγενέστερα να το διορθώσουμε. Αρα εδώ μιλάμε για μία βλάβη η οποία προκαλείται στην τοπική οικονομία επειδή ακριβώς ο δήμος που είναι το κέντρο, που είναι η πηγή, που είναι αυτό το οποίο κοινή και διακινεί τα πάντα έρχεται να μπλοκάρει» υποστηρίζει από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος και μοναδικός επικεφαλής παράταξης που ανταποκείνεται τελευταία στις προσκλήσεις του Δημάρχου, Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος. Και καταλήγει: «Ελπίζω να μην χρειαστεί να πάμε στην τρίτη συνεδρίαση όπου εκεί θα συρθούν, είτε το θέλουν είτε όχι, να έρθουν και να ψηφίσουν ένα νόμιμο προϋπολογισμό να πάψουν να κοροϊδεύουν και να εξαπατούν την κοινωνία λέγοντας ότι ο λόγος που δεν έχουμε προϋπολογισμό να είναι είτε το ζήτημα του ηλεκτροφωτισμού, είτε οι δεσμευμένοι κωδικοί, είτε χίλιες άλλες αστείες δικαιολογίες».

ΝΕΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ
Χθες Πέμπτη η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Γιδά κάλεσε εκ νέου το σώμα για αυτή την Τρίτη 2 Μαΐου. Με βάση την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, είναι απίθανο να βρεθεί λύση έως και τα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Με τη Δημοτική αρχή να ξεκαθαρίζει ότι δεν θα έχει ανοχή, όπως το 2021 (ο προϋπολογισμός τότε ψηφίστηκε τον Ιούλιο). Ο δήμος οδηγείται πλέον σε προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά μελών της αντιπολίτευσης αλλά και στην «εμβαλωματική λύση», την ψήφιση, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, ενός προϋπολογισμού που δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο σώμα. «Έχω την πεποίθηση ότι και στο επόμενο (σ.σ. 2/5/2023 και στο επαναληπτικό 8/5/2023) τυχαία θα λείπουν όλοι και θα αναγκαστούμε, επομένως, να κάνουμε ότι προβλέπεται από τον νόμο. Δεν επιδιώκουμε την σύγκλιση, επιδιώκουμε να έχουμε ένα νόμιμο προϋπολογισμό για αυτό είναι απαραίτητο για να λειτουργήσει όπως σας είπα στοιχειωδώς ο δήμος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.
Ένας προϋπολογισμός «ασφαλούς λειτουργίας» δεν θα βγάλει όμως το δήμο από το αδιέξοδο, ιδιαίτερα σε σχέση με τους προμηθευτές του, ενώ το καλοκαίρι, προεκλογικά μάλιστα, αναμένεται θερμό με τους κοινοτάρχες και κοινοτικά συμβούλια.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement