Connect with us

Ελλάδα

Σήκωσαν τιμή τα λατομεία, διαμαρτύρονται εργολήπτες

Published

on

Σε απόγνωση βρίσκονται εργολήπτες και επιχειρήσεις εξαιτίας της αλλαγής, όπως καταγγέλλεται, της πολιτικής με τις χρεώσεις των αδρανών υλικών.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Μαντά, πρόεδρο του Συνδέσμου Πτυχιούχων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Πατρών (ΣΠΕΔΕΠ), το πρόβλημα εστιάζεται στις αυξήσεις τιμών των λατομείων του Αράξου που είναι και οι βασικοί προμηθευτές των εργοληπτών σε αδρανή υλικά.
Το τελευταίο διάστημα η τιμή στα αδρανή έχει αυξηθεί κατά 1 ευρώ/τόνο ενώ, όπως επισημαίνει ο κ.Μαντάς, μέσα στην τελευταία διετία, έχει σχεδόν διπλασιαστεί η τιμή μονάδας, από τα 5,5 ευρώ/τόνο στα 9,5 ευρώ/τόνο.

Η αύξηση είναι σωρευτική καθώς τόσο το μαζούτ όσο και η άσφαλτος, πρώτες ύλες για το ασφαλτόμιγμα, έχουν ανατιμηθεί μαζί με άλλα οικοδομικά υλικά αλλά και την ενέργεια.

Σύμφωνα με τον ΣΠΕΔΕΠ, καλείται η Περιφέρεια η οποία έχει την αρμοδιότητα όσον αφορά την αδειοδότηση των λατομείων εξόρυξης αδρανών υλικών, να παρέμβει άμεσα καθώς αναθεωρείται και το κόστος των εργολαβιών του δημοσίου.

Το πρόβλημα με την αδειοδότηση και διαχείριση λατομικών ζωνών καθώς και τη διάθεση των αδρανών είναι χρόνιο και έχουν κατά το παρελθόν γίνει καταγγελίες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Πρόσφατα δόθηκε και παράταση στις άδειες λειτουργίας των λατομείων, χωρίς να προχωρήσουν οι νέες αδειοδοτήσεις που θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα της επάρκειας αλλά και της τιμής.

Γι αυτό και τα μέλη του ΣΠΕΔΕΠ εξετάζουν το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για συνθήκες μονοπωλίου στην αγορά πρώτων υλών.

Ο ΣΠΕΔΕΠ ζήτησε να υπάρξει άμεσα συντονισμός και μια δημόσια διαβούλευση στην οποία, εκτός από την Περιφέρεια και τον τεχνικό κόσμο, θα μπορούσαν να παραστούν και οι αρμόδιοι παράγοντες που σχετίζονται με τη διαχείριση των λατομείων του Αράξου.

Ροή ειδήσεων

Advertisement