Connect with us

Αθλητισμός

«Ποτέ δεν ένιωσα χορτασμένος»-Ο προπονητής της ΑΕΚ Αλέξης Αλβανός και «συλλέκτης τίτλων» μιλάει αποκλειστικά στη «Γ» για τα επιτεύγματά του

Published

on

Αλέξης Αλβανός (γεννημένος στις 9 Απριλίου 1980 στον Βόλο), ένας αθλητής-κόσμημα και ολόκληρη η ιστορία του ελληνικού χάντμπολ, γραμμένη στο δικό του ονοματεπώνυμο, καθώς διαφήμισε σε όλη την Ευρώπη την χειροσφαίριση.

Συνέντευξη στον Τάσο Α. Αγγελόπουλο

Όσο ύψος του έλειψε (αγωνιζόταν ως δεξί ίντερ-αριστερόχειρας) τόση μαγκιά κι αγάπη έβγαλε που ανάγκασε ομάδες της Μπουντεσλίγκα, του καλύτερου πρωταθλήματος του κόσμου, να τον έχουν βασικό και αναντικατάστατο.

ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΕΛΙΚΩΝ ΠΗΡΕ ΤΙΤΛΟ

Ο 43χρονος πλέον προπονητής, αφού διαδέχτηκε στον πάγκο τον Δημήτρη Δημητρούλια εν μέσω τελικών πρωταθλήματος, πανηγύρισε για λογαριασμό της ΑΕΚ τον πέμπτο (2011, 2013, 2020, 2021, 2023) και του «κόλλησαν» το προσωνύμιο «Συλλέκτης τίτλων!».

Τα πανηγύρια στα αποδυτήρια της ΑΕΚ με την κούπα του πρωταθλητή σε πρώτο πλάνο

ΕΙΧΑΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΤΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ

Φυσικά τα επιτεύγματα του Αλέξη Αλβανού είχαν αρχίσει πολύ νωρίτερα, καθώς στο παλμαρέ του έχει πέντε νταμπλ με τέσσερις διαφορετικές ομάδες και ο πρώτος που το κατάφερε και με τη φανέλα των τριών μεγάλων (Πανελλήνιος 2000,2002), ΑΕΚ (2013), ΠΑΟΚ (2015), Ολυμπιακός (2018) κι αναδείχθηκε MVP του πρωταθλήματος το 2013, το 2015 και το 2017 με τρεις διαφορετικές ομάδες, αλλά και ΜVP του Κυπέλλου το 2015.

ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ

Επίσης έχει κατακτήσει συνολικά 15 τρόπαια στην καριέρα του με Πανελλήνιο, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, ΙΕΚ ΞΥΝΗ, Ολυμπιακό και τη γερμανική Γκούμπερσμπαχ (EHF Cup) και ανέβηκε στην δεύτερη θέση της σχετικής λίστας με τους πολυνίκεις αθλητές όλων των εποχών.

ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ

Δεν ξεχνά δε κανείς ότι με την Εθνική ομάδα των Ανδρών αγωνίστηκε από το 1997 έως το 2014 με πάνω από 200 συμμετοχές με μεγαλύτερη επιτυχία αυτή της 6ης θέσης στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004 και την 6η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Τυνησίας το 2005.

ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΟ ΤΟ ΓΚΟΛ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Αλησμόνητο έμεινε και το ιστορικό γκολ νίκης με 20-19 κόντρα στη Γαλλία στην Τυνησία με σουτ-σήμα κατατεθέν στην εκπνοή. Βέβαια ουδείς ξεχνά ότι η παρουσία του στις Εθνικές ομάδες Εφήβων και Νέων ήταν καταλυτική.

Με τη φανέλα της Εθνικής όταν πέτυχε το ιστορικό γκολ νίκης κόντρα στη Γαλλία

Ο προπονητής της Ένωσης μίλησε αποκλειστικά στη «Γ» για τον πολυπόθητο τίτλο της ομάδας του, την Εθνική ομάδα, αλλά και το τι πρέπει να πράξει ένας σύλλογος προκειμένου να καταφέρει να αγωνιστεί στα «μεγάλα σαλόνια» του ελληνικού χάντμπολ.

Ιστορική φωτογραφία του γράφοντος με την Εθνική ομάδα Χάντμπολ Ανδρών το 2004, με τα παιδιά του Σουηδού Ουλφ Σέφερτ

-Πώς αισθάνεται ο Αλέξης Αλβανός ως άνθρωπος των τόσων τίτλων και έπειτα ως τεχνικός της ΑΕΚ που κατέκτησε το πρωτάθλημα;

«Το να κατακτάς ένα πρωτάθλημα στην πρώτη σου χρόνια ως πρώτος προπονητής σε μια μεγάλη ομάδα με πίεση για κατάκτηση τίτλων και σε συνδυασμό με την αποτυχημένη περσινή χρονιά, σημαίνει πάρα πολλά. Σε όλη μου την καριέρα λειτουργούσα υπό καταστάσεις πίεσης και δεν φοβήθηκα ποτέ την κριτική. Οπότε η κατάκτηση αυτού του πρωταθλήματος έχει τόσο γλυκιά γεύση παρά τις όποιες κριτικές και δυσκολίες έπρεπε να αντιμετωπίσω».

-Θεωρείς ότι λειτούργησε το «κάρμα» και η Ένωση αναδείχτηκε πρωταθλήτρια σε ποδόσφαιρο και χάντμπολ;

«Ομολογουμένως φέτος ήταν η χρονιά της ΑΕΚ. Η απίστευτη πορεία της ποδοσφαιρικής μας ομάδας σίγουρα αποτέλεσε κίνητρο και για μας να δώσουμε αντίστοιχη χαρά στον κόσμο που δεν έπαψε ποτέ να μας στηρίζει».

-Από εδώ και πέρα ποια είναι τα επόμενα δικά σου σχέδια; Θα παραμείνεις στη χώρα μας και στο «τιμόνι» της ΑΕΚ;

«Προς το παρόν απολαμβάνω την επιτυχία της ομάδας μας και στο άμεσο χρονικό διάστημα θα συναντηθώ με την διοίκηση για να αποφασίσουμε για το μέλλον μου στην ΑΕΚ».

-Έκανες λαμπρή καριέρα στο εξωτερικό ως παίκτης, αλλά και ως μέλος της Εθνικής ομάδας τώρα ήρθε ένα ακόμη πρωτάθλημα από τα πολλά προηγούμενα. Θεωρείς ότι είσαι γεμάτος από τίτλους;

«Ποτέ δεν ένιωσα χορτασμένος από τίτλους. Πάντα μετά την κατάκτηση ενός τίτλου το μυαλό μου ήταν στον επόμενο και τι πρέπει να κάνω για να τον κατακτήσω. Χρόνια σαν αθλητής αλλά και τα τελευταία χρόνια ως προπονητής αυτή ήταν η φιλοσοφία μου και δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ».

-Θα σε γυρίσω αρκετά χρόνια πίσω, όταν φορούσες τη φανέλα της Εθνικής Ανδρών. Ποια πιστεύεις ότι ήταν η καλύτερη στιγμή της;

«Σίγουρα η συμμετοχή σε συνδυασμό με τη διάκρισή μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 αποτελεί το κορυφαίο γεγονός στην καριέρα μου με την εθνική ομάδα. Επίσης και η κατάκτηση της 6ης θέσης στο παγκόσμιο της Τυνησίας αποτελεί μια ξεχωριστή στιγμή καθώς συνδυάστηκε με τεράστιες νίκες κόντρα σε μεγαθήρια του παγκόσμιου handball».

-Τι σήμαινε για σένα η παρουσία του τότε ομοσπονδιακού τεχνικού Ουλφ Σέφερτ;

«Ήταν ο άνθρωπος που μας ενέπνευσε και μας πέρασε την αθλητική νοοτροπία που πρέπει να έχει ένας αθλητής υψηλού επιπέδου. Βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τους Έλληνες προπονητές που αφιέρωναν άπειρες ώρες στο γήπεδο».

-Τέλος η Αχαΐα εκπροσωπείται αυτή τη στιγμή σε άνδρες και γυναίκες σε εθνικό επίπεδο, μόνο από την Ακαδημία των Σπορ. Τι πιστεύεις ότι χρειάζεται έτσι ώστε να βρεθεί κάποια στιγμή στην μεγάλη κατηγορία του ελληνικού χάντμπολ;

«Δεν υπάρχουν μυστικά. Πολλές ώρες σκληρής δουλειάς από εξειδικευμένους προπονητές, σωστός σχεδιασμός, υπομονή, κάτι που δυστυχώς δεν την έχουμε ως Έλληνες και οπωσδήποτε επενδυτές που θα στηρίξουν όλη αυτή την προσπάθεια».

*Από την έντυπη έκδοση της “Γ”. 

Ροή ειδήσεων

Advertisement