Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

“Σπίτι μου”: Διπλασιάζεται ο προϋπολογισμός αυξάνονται οι δικαιούχοι της επιδότησης αγοράς 1ης κατοικίας στη Δυτική Ελλάδα

Published

on

Στο 1 δισ. ευρώ θα αυξηθεί μετεκλογικά ο προϋπολογισμός του προγράμματος “Σπίτι μου”, καθώς αναμένεται να περιληφθεί στις πρώτες ενέργειες στις οποίες θα προβεί η νέα κυβέρνηση μετά τις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Τόσο ο πρώην πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και αρμόδια στελέχη έχουν δεσμευτεί να αυξήσουν τα κεφάλαια που στοχεύουν στη στέγαση των νέων με βιώσιμους όρους, ιδίως μετά το τεράστιο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από την έναρξη του προγράμματος στις αρχές Απριλίου.
Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 33.000 αιτήσεις περίπου, από τις οποίες έχουν αξιολογηθεί περίπου οι μισές. Προέγκριση έχουν λάβει 11.500 περίπου, με το ποσοστό εγκρισμότητας στο 70%. Όσον αφορά στα δάνεια που έχουν εγκριθεί αφού έχει βρεθεί και το ακίνητο, ανέρχονται σε 2.800 περίπου.
Μέχρι στιγμής οι αιτήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας έχουν πλησιάσει τις 2.200 ενώ έχουν δοθεί 120 εγκρίσεις. Πάνω από 100 δικαιούχοι δανείων σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, αν και έχουν λάβει την προέγκριση της τράπεζας, αναζητούν ακίνητο και δεν βρίσκουν. Από τις 2.000 εκκρεμότητες -προς το παρόν- μπορεί να καλυφθεί μόνο ένα 10% ακόμη, μέχρι να εξαντληθεί ο αρχικός προϋπολογισμός της ΔΥΠΑ που ήταν τα 500 εκατ. ευρώ για όλη τη χώρα. Με την αύξηση του προϋπολογισμού όμως αναμένεται ότι θα ικανοποιηθούν συνολικά περί τις 500 αιτήσεις.

Σύμφωνα με μεσίτες, η δυσκολία εξασφάλισης διαθέσιμου ακινήτου έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι έχουν μπει αυστηροί όροι επιλογής, σύμφωνα με τους οποίους ,το υποψήφιο ακίνητο θα πρέπει να έχει αξία έως 200.000 ευρώ, στο συμβόλαιο αγοράς θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 ετών σε παλαιότητα ενώ πρέπει να βρίσκεται εντός οικιστική περιοχής και στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα με τον τόπο εργασίας.

Η δράση «Σπίτι μου», που συγχρηματοδοτείται από τη ΔΥΠΑ, προσφέρει άτοκα ή με 75% επιδότηση στο επιτόκιο στεγαστικά δάνεια, προς νέους ηλικίας 25 – 39 ετών, για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Το 75% του δανείου προέρχεται από κρατικά κεφάλαια και είναι άτοκο.

Στο Gov.gr ρυθμίσεις μη ενήμερων δανείων
Μέσω νέας πλατφόρμας που θα ενταχθεί στο gov.gr θα μπορούν σύντομα οι οφειλέτες να ρυθμίζουν τα δάνειά τους που εμφανίζουν καθυστέρηση έως 45 ημερών, στο πλαίσιο του Κώδικα Δεοντολογίας που ισχύει για τράπεζες και servicers.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η νέα ψηφιακή πλατφόρμα θα τεθεί σε λειτουργία στις 30 Ιουνίου και θα απευθύνεται σε όλους τους δανειολήπτες με δάνεια σε μικρή καθυστέρηση (32 έως 45 ημερών), όσα δηλαδή δεν έχουν προλάβει να “κοκκινίσουν”. Ουσιαστικά, δηλαδή, θα έχει εφαρμογή για τα νέα δάνεια που μπαίνουν σε συνθήκη καθυστέρησης, για όσα δηλαδή δεν έχει πληρωθεί η δόση Ιουνίου.
Η διαδικασία που περιγράφει λεπτομερώς ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος προβλέπει ότι ο πιστωτής είναι υποχρεωμένος να ειδοποιεί γραπτώς τον οφειλέτη ότι το δάνειό του παρουσιάζει καθυστέρηση άνω του ενός μήνα.
Μετά την ψηφιοποίηση της παραπάνω διαδικασίας -η οποία ισχύει ήδη από το 2020 στη σημερινή της μορφή- ο πιστωτής θα καλεί τον οφειλέτη να μπαίνει στην πλατφόρμα μέσω του gov.gr και να υποβάλει αίτημα για ρύθμιση των οφειλών του προς την τράπεζα ή τον servicer.
Σημειώνεται ότι η χρήση της ψηφιακής πλατφόρμας για τα δάνεια που παρουσιάζουν τα πρώτα σημάδια καθυστέρησης δεν είναι προαιρετική, αλλά υποχρεωτική, για τους servicers και τις τράπεζες.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement