Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Πέρα από τους συμβολισμούς…

Published

on

 

 

Τριήμερο εθνικό πένθος, λοιπόν…

Ε, και;

Τι θα αλλάξει σε σχέση με το μεταναστευτικό; Μάλλον, τίποτα.

Ακόμα και τις μέρες που στην Ελλάδα θα ισχύει το εθνικό πένθος, είναι βέβαιο πως οι λαθροδιακινητές στη Μεσόγειο θα συνεχίζουν ακάθεκτοι τις «μπίζνες» τους, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από την Ασία και την Αφρική πληρώνουν καλά ακόμα και για ένα ταξίδι πολλών κινδύνων προς την Ευρώπη.

Όχι, δεν απαξιώνουμε τον συμβολισμό και την απόφαση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Ι. Σαρμά. Αντίθετα θέλουμε να τον συγχαρούμε γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο ένας άνθρωπος που λόγω συγκυρίας βρίσκεται σε αυτή τη θέση να πάρει μία απόφαση εθνικού πένθους και να «φρενάρει» μία χώρα που βρίσκεται σε φουλ προεκλογική περίοδο και μάλιστα για μία τραγωδία που δεν αφορά «δικούς μας», αλλά κάποιους ανθρώπους που ποτέ δεν ξέραμε και ποτέ δεν θα μάθουμε. Η ανθρώπινη ζωή όμως μετράει πάντα το ίδιο. Και ο κ. Σαρμάς πήρε μία ξεχωριστή απόφαση, έστω και μόνο σε επίπεδο συμβολισμού, που δείχνει πως η Ελλάδα είναι μια χώρα που νοιάζεται και αισθάνεται και τον πόνο του άλλου.

Πέρα από τον σπουδαίο συμβολισμό όμως, η πραγματικότητα του μεταναστευτικού δεν αλλάζει με εθνικά πένθη.  Ούτε όμως και με ανοικτά σύνορα που αρχίζουν να αναμασάνε πάλι κάποιοι… «αλληλέγγυοι». Τα ανοικτά σύνορα αποτελούν μόνο ένα προσκλητήριο προς τα κυκλώματα: «Παιδιά, ανοίξαμε… Κάντε ελεύθερα τις δουλειές σας». Όχι, λοιπόν. Το μεταναστευτικό αντιμετωπίζεται μόνο με… τσάκισμα στις δουλειές του σύγχρονου δουλεμπορίου και με την Ευρώπη να… πηγαίνει στις χώρες που αντιμετωπίζουν ανθρωπιστικές κρίσεις και να τις βοηθάει να αναπτυχθούν. Όχι δωρεές, ανθρωπιστική βοήθεια, κλπ. Σε αυτές τις χώρες υπάρχουν πόλεμοι, αυταρχικά καθεστώτα, επαναστατημένες φατρίες, διαφθορά. Καμία βοήθεια δεν θα φτάσει σε αυτούς που πρέπει. Η Ευρώπη λοιπόν, πρέπει να αλλάξει στάση. Να αποφασίσει να δώσει δυναμικό παρών στις εστίες της μετανάστευσης, αλλάζοντας τις ζωές των ανθρώπων. Γιατί τα σύνορα δεν πρέπει να ανοίξουν. Αλλά και κλειστά να παραμείνουν, το πρόβλημα δεν θα λυθεί…

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement