Connect with us

Πολιτική

Εκλογές 2023: Στην τελική ευθεία για τις κάλπες με στόχο την αυτοδυναμία η ΝΔ – Στο επίκεντρο η επόμενη ημέρα

Published

on

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συνεχίζει και σήμερα τις εξορμήσεις του, αυτή τη φορά στη Χαλκιδική, η ΝΔ συνεχίζει να προτάσσει τη στρατηγική της «ισχυρής αυτοδυναμίας», ζητώντας από τους πολίτες μια καθαρή εντολή για να εφαρμόσει τις πτυχές του προγράμματός της την επόμενη μέρα.

Και ενώ ο κ. Μητσοτάκης διαμηνύει ότι θα μιλά για το μέλλον, για την επόμενη μέρα και για τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες, όπως οι μισθοί και το ΕΣΥ, η πολιτική αντιπαράθεση συνεχίζει να μαίνεται με φόντο τις εξελίξεις στη Ροδόπη, αλλά και το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου. Εν προκειμένω, όμως, παρατηρείται μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη: ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει ιδιαίτερα τους τόνους για δύο εθνικής φύσεως θέματα που θεωρούνται προνομιακό πεδίο της ΝΔ. Στο γαλάζιο επιτελείο παρακολουθούν τη στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να παίξει στο «γήπεδό τους» και θεωρούν ότι ευνοούνται ιδιαίτερα από αυτή την εξέλιξη και ειδικά από την υπόμνηση των έργων και των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση του μεταναστευτικού, την οποία ξεδιπλώνει ο Αλέξης Τσίπρας. 

Στην οδό Πειραιώς, παράλληλα, εκτιμούν ότι για μια ακόμα φορά ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει υψηλά ντεσιμπέλ αντιπαράθεσης, κόντρα στο λαϊκό αίσθημα και στο μήνυμα της προηγούμενης κάλπης. «Η τοξικότητα της αντιπολίτευσης θα γυρίσει για μια ακόμα φορά μπούμερανγκ στον ΣΥΡΙΖΑ», εκτιμά κεντρικό γαλάζιο στέλεχος προς το protothema.gr. «Δεν είναι η πρώτη φορά που το έχουν κάνει και δείχνει ο ΣΥΡΙΖΑ σαν να μην έχει μάθει απολύτως τίποτα από το μήνυμα της κάλπης της 21ης Μαΐου. Θυμάστε, τότε για όλα έφταιγε ο Μητσοτάκης. «Πανδημία Μητσοτάκη», «ακρίβεια Μητσοτάκη», «ενεργειακή κρίση Μητσοτάκη». Τώρα, «ναυάγιο Μητσοτάκη», αν ακολουθήσει κανείς τον λογικό ειρμό της σκέψης του ΣΥΡΙΖΑ», είπε χθες με νόημα ο πρόεδρος της ΝΔ, σε συνέντευξή του στο ΙΟΝΙΑΝ Channel.

Όπως εκτιμούν γαλάζια στελέχη, η υψηλών τόνων, πιο αριστερόστροφη, ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί εκ πρώτης όψεως να μοιάζει απλώς με «καύσιμο» για τη στρατηγική της ΝΔ, από την άλλη είναι και μια προσπάθεια της Κουμουνδούρου να «μπετονάρει» το αριστερό κοινό του κόμματος και να «φρενάρει» διαρροές προς κόμματα εξ αριστερών του ΣΥΡΙΖΑ.  Στο γαλάζιο επιτελείο, πάντως, εκτιμούν ότι δεν πρέπει να επιλέξουν την οδό της ευθείας αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και αν επιλέγουν «στρατηγικά χτυπήματα» κατά περιόδους ή αναδεικνύουν τις διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων. Όπως έγινε με την περίπτωση απόσυρσης του υποψηφίου βουλευτή Μουσταφά Καραντζή από το ψηφοδέλτιο της Ροδόπης, μετά από επικοινωνία του με τα κεντρικά της ΝΔ, σε αντίθεση με τη στάση που τηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ για τους δύο υποψηφίους του σε Ροδόπη και Ξάνθη, Οζγκιούρ Φερχάτ και Χουσεϊν Ζεϊμπέκ.

Ανοίγει η ψαλίδα

Μετά τις έρευνες του Σαββατοκύριακου, ήρθε χθες και η έρευνα της Rass για το Action24 νατεκμηριώσει το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, με το κόμμα της Κουμουνδούρου να χάνει το «στήριγμα» του 20%, αυτή τη φορά με αρκετή σαφήνεια.

Η έρευνα εμφανίζει τη ΝΔ να συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 40,2%, τον ΣΥΡΙΖΑ 16,8%, το ΠΑΣΟΚ 11,5%, το ΚΚΕ 7,6%, την Ελληνική Λύση 3,8%, την Πλεύση Ελευθερίας 3,7%, τη ΝΙΚΗ 2,8%, το ΜέΡΑ25 2,6% και τους Σπαρτιάτες 2,2%. Μάλιστα, η ΝΔ εμφανίζει άνετη αυτοδυναμία και στο σενάριο της επτακομματικής και της εξακομματικής Βουλής

Σε ό,τι αφορά τους επιμέρους δείκτες, η εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σαφώς καλύτερη αυτής του Αλέξη Τσίπρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με διαφορά 31,4 μονάδες  του Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα, οι πολίτες δηλώνουν με 42% ότι θα αισθάνονται ασφαλέστεροι με μια κυβέρνηση της ΝΔ, έναντι του 14% που δηλώνει ότι προκρίνει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

protothema.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement