Connect with us

Πολιτική

Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Χρειάζονται πιο καινοτόμες πολιτικές καταπολέμησης των διακινητών

Published

on

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών, στην οποία παραβρίσκεται ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην τοποθέτησή του για το Μεταναστευτικό στη σύνοδο κορυφής που είναι σε εξέλιξη, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι χρειάζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο πιο καινοτόμες πολιτικές καταπολέμησης των διακινητών, ώστε να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις που θέτουν ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο.

Αναφέρθηκε ακόμα στη μείωση των μεταναστευτικών ροών που πέτυχε η Ελλάδα, αποτέλεσμα και της βελτίωσης της συνεργασίας με την Τουρκία το τελευταίο διάστημα.

Στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η οικονομία, με τον πρωθυπουργό να εμφανίζεται πεπεισμένος ότι σύντομα η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

«Έχω επισημάνει πολλές φορές ότι το μόνο εμπόδιο για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας ήταν η πολιτική αβεβαιότητα γύρω από τις εκλογές. Έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, με μια άνετη απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και είμαι βέβαιος ότι θα φτάσουμε σύντομα στην επενδυτική βαθμίδα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Συνάντηση με Μέτσολα

Κοινές δηλώσεις με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα έκανε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε η Ελλάδα να συνεχίσει στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης και τόνισε πως ο κύκλος του πόνου και του τραύματος που έχει ταλαιπωρήσει την ελληνική κοινωνία έχει κλείσει.

Σχετικά με το μεταναστευτικό εξέφρασε τη θλίψη για την τραγωδία στην Πύλο και πρόσθεσε πως απαιτείται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη ρίζα του. Για την ελληνική ακτοφυλακή τόνισε πως έχει σώσει δεκάδες ανθρώπους που συχνά δεν φορούν καν σωσίβια και πως η προτεραιότητα των ελληνικών αρχών είναι όχι μόνο να προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, αλλά να συνδράμει όσους βρίσκονται σε κίνδυνο.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως για την κυβέρνηση το μεταναστευτικό συνιστά μεγάλη προτεραιότητα και πως μείωσε τις μεταναστευτικές ροές κατά 90%.

Από την πλευρά της η κ. Μέτσολα τόνισε πως γνωρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και πως κανένας δεν θα πρέπει να πεθαίνει στη θάλασσα προσπαθώντας να φτάσει στην Ευρώπη.

Τα κράτη μέλη, πρόσθεσε, δεν μπορούν από μόνα τους να αντιμετωπίσουν το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών και απαιτείται να υπάρξει συμφωνία για μια κοινή μεταναστευτική πολιτική πριν από τις ευρωεκλογές.

Ροή ειδήσεων

Advertisement